Ανακοίνωση για ενημέρωση γονέων από εκπαιδευτικούς & Επέτειο Πολυτεχνείου
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
η πρώτη εβδομάδα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ξεκίνησε με κάποιες δυσκολίες (Δευτέρα και Τρίτη) εξαιτίας δυσλειτουργιών της πλατφόρμας που μας φιλοξενεί, αλλά στη συνέχεια τα προβλήματα διορθώθηκαν. Οι μαθητές/τριες στην πλειοψηφία τους επέδειξαν συνέπεια και επιμέλεια, κάτι που πρέπει να πράξουν και κατά τις επόμενες εβδομάδες.
Για μια ακόμη φορά επισημαίνεται ότι εσείς ως γονείς και κηδεμόνες έχετε την ευθύνη για τη συμπεριφορά των παιδιών σας εντός των εικονικών αιθουσών διδασκαλίας, επομένως, οφείλετε να τους μιλήσετε (ξανά) για τον τρόπο συμπεριφοράς τους σε αυτές. Η κλειστή κάμερα και το κλειστό μικρόφωνο δε σημαίνουν ανωνυμία, καθώς, αν χρειαστεί, είναι πολύ εύκολο να ταυτοποιηθεί ο κάθε συμμετέχων σε κάθε εικονικό δωμάτιο. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, για να διευκολύνουμε την επικοινωνία και την εκπαιδευτική διαδικασία και όχι για να εμποδίζουμε την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Επικοινωνία με τους/τις εκπαιδευτικούς:
Για να επικοινωνήσετε με τους/τις εκπαιδευτικούς μέσω της εφαρμογής Cisco webex meetings, εισέρχεστε στο lobby του εικονικού δωματίου την ώρα που δέχεται κάθε εκπαιδευτικός και περιμένετε να σας αποδεχτεί, προκειμένου να συνομιλήσετε μαζί του/της. (Οι διευθύνσεις των εικονικών δωματίων και οι ώρες επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς στο συνημμένο αρχείο pdf που λάβατε με email)
Προσοχή!! Πρέπει να δηλώσετε το Ονοματεπώνυμό σας, καθώς και το Ονοματεπώνυμο του παιδιού σας και το Τμήμα που φοιτά (π.χ. ΤΥΧΑΙΟΥ ΜΑΡΙΑ για ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, Β2). Ακολουθούμε όλες/οι τον ίδιο τρόπο εισαγωγής στοιχείων.
Ο χρόνος ενημέρωσης υπολογίζεται σε 2-3 λεπτά, προκειμένου να είναι εφικτό να εξυπηρετηθείτε όλες και όλοι. Κατά την πρώτη εβδομάδα ενδέχεται να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον και να υπάρξουν κάποιοι/ες που δε θα εξυπηρετηθούν. Το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση σταδιακά θα ομαλοποιηθεί, οπότε, αν κάνετε υπομονή και βοηθήσετε τη διαδικασία, δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Η διαδικασία διαδικτυακής ενημέρωσης από τους/τις εκπαιδευτικούς ξεκινά από τη Δευτέρα 16/11/2020.
Εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου:
Για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 σε κάθε Τμήμα χωριστά κατά την πρώτη διδακτική ώρα (08:30-09:10) με τον/την εκπαιδευτικό που έχει μάθημα κατά την ώρα αυτή.
Οι υπόλοιπες διδακτικές ώρες την ημέρα αυτή δε θα πραγματοποιηθούν.
Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τακτικά την ιστοσελίδα του σχολείου, στην οποία θα βρίσκετε όλες τις νέες ενημερώσεις/ανακοινώσεις.
Για όποιες απορίες/διευκρινίσεις ή/και βοήθεια μπορείτε να απευθύνεστε με μήνυμα στο email του σχολείου (mail@3gym-kifis.att.sch.gr) ή στα τηλέφωνα του σχολείου κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Καλή συνέχεια με υγεία!
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς
2ο Ενημερωτικό μήνυμα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία από Δευτέρα 09/11/2020
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
σε συνέχεια του πρώτου ενημερωτικού μηνύματος που λάβατε με email στις 07/11/2020, αλλά και σχετικά με την εξ αποστάσεως διδασκαλία, που θα αξιοποιηθεί για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις παρούσες έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, σας ενημερώνουμε για τα εξής:
1. Στο πλαίσιο της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας λαμβάνετε με το παρόν μήνυμα συνημμένο αρχείο (ΜΟΝΟ ΣΤΟ email ΣΑΣ) με τις διευθύνσεις των webex rooms όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου. Με βάση το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του κάθε τμήματος που έχετε στα χέρια σας οι μαθητές/τριες και το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα που ακολουθεί πιο κάτω, θα εισέρχεστε με το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο στα δωμάτια των εκπαιδευτικών κάθε μέρα, για να συνεχιστεί υπό νέα μορφή η εκπαιδευτική διαδικασία. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και οι απουσίες καταχωρούνται κανονικά, όπως και στη διαδικασία της δια ζώσης εκπαίδευσης στην τάξη. Η διαδικασία εισόδου περιγράφεται στο χθεσινό μήνυμα, το οποίο υπάρχει και στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Σύμφωνα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα οι ώρες διδασκαλίας θα είναι 40λεπτες ως εξής:
ΓΥΜΝΑΣΙΑ |
||
Ώρα |
Από |
Έως |
1η |
8:30 |
9:10 |
2η |
9:20 |
10:00 |
3η |
10:10 |
10:50 |
4η |
11:00 |
11:40 |
5η |
11:50 |
12:30 |
6η |
12:40 |
13:20 |
7η |
13:30 |
14:10 |
2. Στο πλαίσιο της ασύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας:
α) ήδη οι περισσότεροι/ες μαθητές/τριες έχετε εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) και είστε πιστοποιημένοι χρήστες του. Εισερχόμενοι στη διεύθυνση https://eclass.sch.gr/modules/auth/opencourses.php?fc=1023 μπορείτε να δείτε όλα τα μαθήματα που έχουν δημιουργηθεί σε περιβάλλον eclass από τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου και να εγγραφείτε σε αυτά. Ήδη οι εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εγγραφής των μαθητών/τριών των τμημάτων στα μαθήματά τους.
Όσοι/ες δεν έχετε ήδη λογαριασμό στο ΠΣΔ, χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση: https://register.sch.gr/students/, ενώ όσοι/ες έχετε χάσει ή ξεχάσει το password σας, θα το ανακτήσετε στη διεύθυνση: https://register.sch.gr/password/reset_password/.
β) το σχολείο διαθέτει ψηφιακή τάξη από το 2014 σε περιβάλλον moodle στη διεύθυνση: http://3gym-kifis.att.sch.gr/moodle/, πριν ακόμη απαιτηθεί η εξ αποστάσεως διαδικασία εκπαίδευσης, επομένως κάποιοι/ες εκπαιδευτικοί είχαν ήδη δημιουργήσει μαθήματα εκεί, τα οποία εμπλουτίζουν και επικαιροποιούν κάθε χρόνο. Για την είσοδο σε αυτά τα μαθήματα οι μαθητές/τριες έχουν ήδη πάρει username & password από τους/τις εκπαιδευτικούς. Δεν προσφέρονται όλα τα μαθήματα και στις δύο πλατφόρμες.
Τέλος, στην 151977/ΓΔ4/07-11-2020 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα «Οδηγίες και πληροφορίες για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» αναφέρονται τα εξής: «Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. Φ8/46284/Δ4/14-4-2020 απόφασης για την παράδοση/παραλαβή φορητών συσκευών, η απόφαση διάθεσης αυτών θα λαμβάνεται με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.»
Στο πλαίσιο της εφαρμογής των ανωτέρω παρακαλείσθε να συμπληρώσετε τα πεδία της φόρμας https://forms.gle/vEgNbgkxWguJeady8, μόνο στην περίπτωση που έχετε πραγματικά την ανάγκη να σας χορηγηθεί φορητή συσκευή tablet, για να μπορέσει/ουν το παιδί/τα παιδιά σας να λάβει/ουν μέρος στη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Επίσης, θα πρέπει να αιτιολογήσετε συνοπτικά την ανάγκη αυτή.
Η συγκεκριμένη φόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 στις 22:00 (το βράδυ), προκειμένου να γίνει η αναγκαία επεξεργασία και να ενημερωθούν οι μαθητές και μαθήτριες που θα παραλάβουν φορητή συσκευή tablet. Δυστυχώς οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες και είναι βέβαιο ότι δε θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλα τα αιτήματα.
Και κάτι ακόμη. Στο συνημμένο αρχείο υπάρχουν και οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εκπαιδευτικών (emails). Καλό είναι να τις χρησιμοποιείτε μόνο για πολύ σοβαρό λόγο, καθώς θα υπάρξει μέριμνα εντός της ερχόμενης εβδομάδας, για να επικοινωνείτε με άλλο τρόπο με τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου. Για τον τρόπο επικοινωνίας, προκειμένου να ενημερώνεστε και για την επίδοση των παιδιών σας θα ακολουθήσει νέο μήνυμα.
Για όποιες απορίες/διευκρινίσεις ή/και βοήθεια μπορείτε να απευθύνεστε με μήνυμα στο email του σχολείου (mail@3gym-kifis.att.sch.gr) ή στα τηλέφωνα του σχολείου κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Επειδή από τη Δευτέρα 09/11/2020 θα δοκιμαστούν όχι μόνο οι αντοχές των κάθε είδους πλατφορμών μέσω των οποίων θα πραγματοποιηθεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία αλλά και υπομονή και η ψυχική αντοχή όλων μας, καλό είναι να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα με υπομονή, συνέπεια και διάθεση συνεργασίας.
Καλή δύναμη σε όλες και όλους και καλή μας αρχή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Ο Διευθυντής
Νικόλαος Ι. Κούκης
Καταγραφή αιτημάτων προμήθειας ψηφιακού εξοπλισμού για τη στήριξη μαθητών/τριών που έχουν ανάγκη (3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς) – Νοέμβριος 2020
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Στην 151977/ΓΔ4/07-11-2020 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα «Οδηγίες και πληροφορίες για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» αναφέρονται τα εξής: «Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. Φ8/46284/Δ4/14-4-2020 απόφασης για την παράδοση/παραλαβή φορητών συσκευών, η απόφαση διάθεσης αυτών θα λαμβάνεται με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.»
Στο πλαίσιο της εφαρμογής των ανωτέρω παρακαλείσθε να συμπληρώσετε τα πεδία της φόρμας https://forms.gle/vEgNbgkxWguJeady8, μόνο στην περίπτωση που έχετε πραγματικά την ανάγκη να σας χορηγηθεί φορητή συσκευή tablet, για να μπορέσει/ουν το παιδί/τα παιδιά σας να λάβει/ουν μέρος στη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Επίσης, θα πρέπει να αιτιολογήσετε συνοπτικά την ανάγκη αυτή.
Η συγκεκριμένη φόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 στις 22:00 (το βράδυ), προκειμένου να γίνει η αναγκαία επεξεργασία και να ενημερωθούν οι μαθητές και μαθήτριες που θα παραλάβουν φορητή συσκευή tablet.
Δυστυχώς οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες και είναι βέβαιο ότι δε θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλα τα αιτήματα.
Ο Διευθυντής
Νικόλαος Ι. Κούκης
Ανακοίνωση της κας Παπανικολάου για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Γ΄ Γυμνασίου (11/6/2020)
1. Να μετατρέψετε την ενεργητική σύνταξη σε παθητική:
– Ὁ βασιλεὺς ἔπεμψε κήρυκας.
……………………………………………………………………………….
-Οἱ τριάκοντα ἐφόνευσαν πολλοὺς πολίτας.
……………………………………………………………………………….
– Οἱ Ἀθηναῖοι φυλάξουσι τὸν λιμένα.
……………………………………………………………………………….
– Ὁ δικαστὴς κολασάτω τὸν φονέα.
……………………………………………………………………………….
– Οἱ Ἕλληνες ἐνίκησαν τοὺς Πέρσας.
……………………………………………………………………………….
– Οἱ Ἀθηναῖοι ἐξέλεξαν τὸν Περικλέα στρατηγόν.
……………………………………………………………………………….
– Μίνως ἐπαίδευσε τὸν Ῥαδάμανθυν.
……………………………………………………………………………….
– Οἱ Λακεδαιμόνιοι ἐφόνευσαν τοὺς τριακοσίους.
……………………………………………………………………………….
– Κῦρος τοὺς τοξότας ἔταξε παρὰ τῷ ποταμῷ.
……………………………………………………………………………….
– Οἱ λόγοι ἐκείνου ἐτάραξαν τὰς ψυχὰς τῶν συμμάχων.
……………………………………………………………………………….
– Οἱ Πλαταιεῖς τοὺς τριακοσίους ἐφόνευσαν.
……………………………………………………………………………….
– Οὗτος τὴν πόλιν ἔσωσε καὶ ἡμᾶς.
……………………………………………………………………………….
– Ζεὺς ἔπλασε τὸν ἄνθρωπον γυμνὸν καὶ ἀνυπόδητον.
……………………………………………………………………………….
2. Να προσθέσετε στον πίνακα τους τύπους που λείπουν.
Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή
ἐγὼ ἐλύθην
σὺ ἐσῴθης
οὗτος ἀχθήσεται
ἡμεῖς ἐπορεύθημεν
ὑμεῖς ἐπαιδεύθητε
οὗτοι ἐπράχθησαν
οὗτοι ταχθήσονται
ὑμεῖς κολασθήσεσθε
3. Να συμπληρώσετε τις προτάσεις με τους τύπους των παθητικών χρόνων που ζητούνται.
– Ὑπὸ Ξέρξου κήρυκες ___________ (πέμπομαι, οριστ. αορ.).
– Τὰ ___________ ὑπὸ τούτων οὐ δύναμαι εἰπεῖν (πράττομαι, μτχ. αορ.).
– Ἥδε ἡ τάφρος ὑπὸ στρατιωτῶν ___________ (ὀρύττομαι, οριστ. αορ.).
– Εἵλοντο στρατηγόν, ἵνα ἡ πόλις ___________ (ἀπαλλάττομαι, υποτ. αορ.) τοῦ κινδύνου.
– Λέγεται δύο λόχους στρατιωτῶν ___________ (κωλύομαι, απαρμφ. αορ.) ὑπὸ τῶν ἐχθρῶν διέρχεσθαι τὸν ποταμόν.
– Ἐβουλεύοντο κατὰ γῆν ἤ κατὰ θάλατταν χρὴ ___________ (πορεύομαι, απαρμφ. αορ.).
– Ἀρίων ὁ κιθαρῳδὸς ὑπὸ δελφῖνος ___________ (σῴζομαι οριστ. αορ.).
– Οἱ βόες ὑπὸ τῶν γεωργῶν ___________ (λύομαι, οριστ. μελλ.).
– Εἶπεν ὅτι τοῦτο ὑπὸ Κύλωνος ___________ (πράττομαι, ευκτ. αορ.).
– Οἱ προδόται ___________ (κολάζομαι, οριστ. μελλ.) ὑπὸ τῶν Βοιωτῶν.
4. Να βρείτε και να υπογραμμίσετε τους παθητικούς τύπους και να τους μεταφέρετε στον άλλο αριθμό:
– Ἔλεγον ὅτι οἱ ἀθληταὶ κριθήσοιντο ὑπὸ τῶν Ἑλλανοδικῶν.
……………………………………………………………………………………………………………
– Ποίαν ἄλλην μαρτυρίαν θέλετε, ἵνα πεισθῆτε;
…………………………………………………………………………………………………………….
– Κωλυθέντες διαβαίνειν τὸν ποταμὸν εἰς ἄλλην ὁδὸν ἐπορεύθησαν.
……………………………………………………………………………………………………………
– Πολλοὶ ἐφονεύθησαν ὑπὸ τῶν τοξοτῶν.
……………………………………………………………………………………………………………
– Ἐπιστολὴ ἐγράφη ὑπὸ τοῦ παιδὸς.
……………………………………………………………………………………………………………
– Μνήσθητί μου, Κύριε.
……………………………………………………………………………………………………………
5. Να μετατρέψετε την παθητική σύνταξη σε ενεργητική:
– Πολλοὶ ἐφονεύθησαν ὑπὸ τῶν τοξοτῶν.
……………………………………………………………………………………………………………
– Ἐπιστολὴ ἐγράφη ὑπὸ τοῦ παιδὸς.
……………………………………………………………………………………………………………
– Οἱ ἀθληταὶ ἐκρίθησαν ὑπὸ τῶν Ἑλλανοδικῶν.
……………………………………………………………………………………………………………
– Ἀρίων ὁ κιθαρῳδὸς ὑπὸ δελφῖνος ἐσῴθη.
……………………………………………………………………………………………………………
– Οἱ βόες ὑπὸ τῶν γεωργῶν ἐλύθησαν.
……………………………………………………………………………………………………………
6. Να συμπληρωθούν οι ακόλουθες προτάσεις με τους κατάλληλους τύπους παθητικών χρόνων των ρημάτων που είναι στην παρένθεση και να επισημανθεί το ποιητικό αίτιο, όπου υπάρχει:
α) Ἐνῷ αἱ ἄλλαι παρθένοι …………………………………(διασῴζομαι, ορ. παθ. αόρ.) τὴν Περσεφόνην ἡ γῆ κατέπιεν.
β) Ἐβούλετο …………………………………(πείθομαι, απαρ. παθ. αόρ.) τοῖς φρονίμως κρίνουσιν.
γ) Τίς οὐκ ἄν …………………………………(ὀργίζομαι, μτχ. παθ. αόρ.) ἰδὼν ἄνδρα σύμμαχον………………………………… (ὑβρίζομαι, μτχ. παθ. αόρ.);
δ) …………………………………(πορεύομαι, προστ. παθ. αόρ.) οὖν παῖδες, πρὸς τὴν μητέρα καὶ ταῦτα ἀγγείλατε αὐτῇ.
ε) Ἤλπιζον …………………………………(κηρύττομαι, απαρ. παθ. μέλλ.) πάντα ταῦτα τοῖς Κύρου στρατιώταις.
στ) Ἐὰν ὑφ’ ἡμῶν τοῦτο …………………………………(πράττομαι, υποτ. παθ. αόρ.), οὐδεὶς τῶν θεῶν ἔσται ἡμῖν εὐμενής.
ζ) ………………………………… (διδάσκομαι, προσ. παθ. αόρ.) δὲ καὶ τοῖς παισίν.
η) Ταῦτα Θεμιστογένει …………………………………(γράφομαι, ορισ. παθ. παρακ.).
θ) Οὕτω πράττων, σὺ ὑπὸ πάντων καλὸς κἀγαθὸς …………………………………(ὀνομάζομαι, ορ. παθ. μέλλ.).
ι) Ὁ δὲ Ἰησοῦς ………………………………… (ἀποκρίνομαι, μτχ. παθ. αόρ.) τῷ Πιλάτῳ λέγει αὐτῷ.
Ανακοίνωση της κας Παπανικολάου για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου (11/6/2020)
Α. Να υπογραμμίσετε το ρήμα στην καθεμιά από τις παρακάτω προτάσεις και να το χαρακτηρίσετε (μεταβατικό, αμετάβατο, συνδετικό):
1.Ὁ Οδυσσεύς πῶς διέφυγεν;
2.Ἄνεμος μέν οὐκ ἦν, γαλήνη δέ ἦν.
3.Διά καρτερίαν (=αντοχή) καί ἰσχύν κάλαμος καί ελαία ἤριζον.
4.Οι νέοι τῶν ὀρνίθων ἤκουον.
5.Δάμων τόν Διόνυσον ἐστεφάνωσε.
6.Λύκος μέ ἐδίωκε.
7.Ουτος θεοις έθυσε.
8.Γυνη χῆνα καί κύκνον ἔτρεφεν.
9.Οι ἀγαθοί εἰσιν εὐδαίμονες.
10. Τό γνῶθι σαυτόν χαλεπόν (=δύσκολο) εστι.
Β. Να υπογραμμιστούν και να χαρακτηριστούν τα υποκείμενα, τα αντικείμενα και τα κατηγορούμενα των παρακάτω προτάσεων :
1.Ὁ Δάφνις ἐσύριζεν.
2.Κέρατα ἔλαφος θήλεια οὐκ ἔχει.
3.Ὁ βίος βραχύς ἐστι.
4. Σάμος νῆσος ἐστι.
5.Θαυμάζομεν τήν ἀρετήν τῶν προγόνων.
6Απολαυωμεν τῶν αγαθων.
7.Οἱ τριάκοντα ἦσαν τύραννοι.
8.Οὐδείς ἐγένετο σοφός.
9.Φ’ιλιππος φαίνεται ἀξιόπιστος.
10. Τά όρη ἦν ὑπερύψηλα.
Γ. Να κάνετε συντακτική ανάλυση των προτάσεων:
1. Τοῖς μέν πολεμίοις ἐναντίοι εἰσίν οἱ θεοί.
2. Κύκνοι εἰρηναῖοι εἰσί.
3. Ἀγαμέμνων ἡγεμών τοῦ σύμπαντος στρατοῦ ἦν.
4. Ἄνθρωπος τίς εἶχεν ὄνον καί ἵππον.
5. Δράκων τίς κατέφαγεν ταῆς χελιδόνος τούς νεοσσούς.
6. Ἡμεῖς ἵππους καί κύνας τρέφομεν.
7. Oὗτοι παρέδωσαν τά ὅπλα ἐχθροῖς.
8. Ἐποίησαν τῇ πόλει πολλά κακά.
9. Τίμα τόν πατέρα καί τήν μητέρα.
10. Φέρω δῶρα σοι.
Δ. Να βρείτε ποια ρήματα είναι μονόπτωτα και ποια δίπτωτα στα παρακάτω παραδείγματα:
1. Οὗτος λέγει ἡμῖν τήν ἀλήθειαν.
2. Οἱ στρατιῶται τάφρον ὀρύττουσιν.
3. Σωκράτης διδάσκει τούς νέους τήν ἀρετήν.
4. Μένων χρήματα ἔλαβε.
5. Κῦρος ἐθήρευεν κάπρους.
6. Ὁ ἥλιος θερμαίνει τήν γῆν.
7. Μή ποιήσης τοῦτο.
8. Σύ ἐπιθυμεῖς παιδείας.
9. Ἡμεις ἵππους καί κύνας τρέφομεν.
10. Οὐκ ἐρωτῶ σέ τοῦτο.
Ανακοίνωση της κας Παπανικολάου για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Γ΄ Γυμνασίου (2/6/2020)
1.Να συμπληρώσετε τον πίνακα με τους τύπους του Αορίστου β’ στο πρόσωπο και τον αριθμό που βρίσκεται το κάθε ρήμα:
ΡΗΜΑ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ
ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΗ
ΕΥΚΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗ
φέρω
‘ελαχες
λέγει
μανθάνομεν
λαμβάνετε
πίπτουσι
2. Να μεταφέρετε τα ρήματα στον άλλο αριθμό:
διήγαγες…………………………… κατίδωμεν…………………………….
ἡνέγκετε……………………………. σχοῦ…………………………………..
εὑρέσθων…………………………… λάθε……………………………………
μάθοι……………………………….. παραλάβετε…………………………….
πάθης……………………………….. καθεῖλον…………………………………
3.Να γράψετε τα απαρέμφατα αορίστου β΄ των παρακάτω ρημάτων:
καθορῶ……………………………. παραλαμβάνω……………………………
αἰσθάνομαι………………………… ἐπιφέρω………………………………….
εὑρίσκομαι………………………… ἀποθνήσκω………………………………
διαβάλλω………………………….. γίγνομαι…………………………………
κατέχω……………………………… ἐπιλανθάνομαι…………………………..
4.Να βρείτε σε ποιο ρήμα ανήκει ο κάθε τύπος του αορίστου β’:
κατάλαβε……………………………… ἐπιλαθέσθαι……………………………..
κατίδωσιν…………………………….. πέσετε………………………………….
ἁμάρτης………………………………. λίπητε……………………………………
ἠνέγκομεν…………………………… δράμωμεν……………………………….
διενέγκοιμι………………………….. εἷλες…………………………………….
σχεῖν………………………………… κάτελθε…………………………………
Ανακοίνωση της κας Παπανικολάου για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου (2/6/2020)
1.Συμπλήρωσε τον πίνακα:
Ρήματα Ενεστώτας Αόριστος Παρακείμενος
κωλύετε
φροντίζουσιν
ἔταξας
ἀγορεύομεν
φυλάττω
χορεύεις
θλίβετε
2. Να γραφεί το ρήμα που ζητείται στην παρένθεση (πάντα στην υποτακτική!)
κινδυνεύω (β’ ενικό αορίστου):
ἀκούω (γ’ πληθυντικό ενεστώτα):
στρατεύω (α’ πληθυντικό παρακειμένου):
οἰκίζω (β’ πληθυντικό παρακειμένου):
φροντίζω (γ´ ενικό ενεστώτα):
λαμβάνω (α’ πληθυντικό ενεστώτα):
χωρίζω (α’ ενικό παρακειμένου):
φυλάττω (γ’ πληθυντικό αορίστου):
κηρύττω (β’ ενικό παρακειμένου):
πείθω (α’ πληθυντικό αορίστου):
ἀναγκάζω (γ’ πληθυντικό ενεστώτα):
γράφω (γ’ πληθυντικό παρακειμένου):
παιδεύω (β’ πληθυντικό αορίστου):
ἄρχω (β’ ενικό αορίστου):
κινδυνεύω (β’ ενικό παρακειμένου):
κρούω (γ’ πληθυντικό αορίστου):
3. Να μεταφερθούν τα ρήματα στον παρακείμενο χωρίς να γίνει αλλαγή στο πρόσωπο ή την έγκλιση.
θεραπεύῃς:
ἐρμηνεύωμεν:
βλάπτητε:
ἱκετεύωσιν:
πράττῃ:
Ανακοίνωση της κας Παπανικολάου για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου (26/5/2020)
Α΄-Β΄ΚΛΙΣΗ
1. Να συμπληρώσεις στην κατάλληλη πτώση τις λέξεις της παρένθεσης:
Πιστεύω τῷ …………………. (ὁ φίλος).
Πιστὸν …………………. (ὁ φίλος) ἐν τοῖς …………………. (ὁ κίνδυνος) γιγνώσκεις.
Τοῖς τῶν φίλων …………………. (ὁ λόγος) ἀεὶ πιστεύομεν.
Οἱ γὰρ ἄπιστοι …………………. (ὁ φίλος) οὐ μετέχουσι τοῦ …………………. (ὁ κίνδυνος).
Τοὺς τῶν ἀνθρώπων ………………….(ὁ τρόπος) γιγνώσκετε. Τῷ γὰρ …………………. (ὁ θεός) πιστεύουσιν.
Ὦ …………………. (ὁ φίλος), ὁ θεὸς τοὺς ἀγαθοὺς …………………. (ὁ ἄνθρωπος) οὐ λείπει.
Πολλοὶ ἄνθρωποι τῷ …………………. (ὁ πλοῦτος) μᾶλλον ἤ τῷ …………………. (ὁ θεός) πιστεύουσιν.
2. Συμπλήρωσε τις καταλήξεις των ουσιαστικών:
– Ὁ Κῦρος ἀποπέμπει τοὺς δασμ__ τῷ ἀδελφ__.
– Ἐνταῦθά εἰσι μεγάλοι κῆπ__ πλήρεις ἀγρίων ζῴ__.
– Ἡμεῖς τῶν ἄκρων ἐσμὲν φρουρ__ τοῖς τοξ__ καὶ ἀκοντί__.
– Τὰ δένδρ__ ἄνευ τοῦ ὄμβρ__ καὶ τοῦ ἡλί__ οὐ φέρουσι καρπ__.
– Ὁ κυνηγὸς τὴν ἔλαφ__ ἐν τῇ ἀμπέλ__ εὑρίσκει.
– Οἱ γεωργ__ τοὺς ἀγρ__ θεραπεύουσιν.
– Ἀλέξανδρος παρὰ τοῦ διδασκάλ__ ἐμάνθανε τοξεύειν.
– Δόξα τῷ θε__ πάντων ἕνεκεν.
– Δίδασκε ὦ διδάσκαλ__ τὴν ἀρετήν.
– Ὁ Αἴσωπος τοῖς ζῴ__ φωνὴν ἔδωκε.
3. Να συμπληρωθούν με τον κατάλληλο τύπο του ουσιαστικού στην παρένθεση οι παρακάτω προτάσεις :
᾿Ιατρὸς τῶν ______ (ἀτυχὶα) ὁ χρὸνος ἐστὶ.
Οὔτως οἱ νὲοι ἐν _________ (μετρία δίαιτα) διὰγουσιν.
᾿Εν ταῖς _______ (τρὶοδος) ποτὲ οἱ ἡμὲτεροι _______ (πρὸγονος) δεῖπνον _______ (πτωχὸς).
῾Ημεῖς ________ (πολὶτης) ________ (ψυχὴ) τῆς _______ (πολιτεία) νομὶζομεν.
4. Να κλιθούν οι πλάγιες πτώσεις ενικού και πληθυντικού αριθμού των παρακάτω ουσιαστικών :
ὁ θεατὴς
ὁ νικητὴς
ὁ κοχλὶας
ἡ σκαπὰνη
ἡ ἅμιλλα
ἡ ἀλὴθεια
ἡ κλὶνη
5. Να βάλετε την ίδια πτώση του άλλου αριθμού στα παρακάτω ουσιαστικά :
τὸν πολὶτην
τοῦ νεανὶου
τοὺς δεσμὼτας
τῶν μηνυτῶν
τῆς κλὶνης
τάς ἀμὶλλας
τῶν δαφνῶν
τὴν μὲλισσαν
τὸν προδὸτην
τῷ πατριὼτῃ
τοῖς ἱππὸταις
τῶν μαζῶν
ταῖς ἀληθεὶαις
Ανακοίνωση της κας Παπανικολάου για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Γ΄ Γυμνασίου (26/5/2020)
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΗΜΑΤΑ
1. Συμπλήρωσε τα κενά με το σωστό τύπο της έγκλισης που δίνεται στην παρένθεση:
– Μὴ __________ (κρίνω, προστ., ενεστ.) ἵνα μὴ κριθῆτε.
– Πορεύεται εἰς το ἱερὸν, ἵνα __________ (εὔχομαι, υποτ., αορ.) τῷ θεῷ.
– Ἐὰν δύο εὐθεῖαι __________ (τέμνω, υποτ., ενεστ.) ἀλλήλας, τὰς κατὰ κορυφὴν γωνίας ἴσας ποιοῦσιν.
– __________ (εἰμί, γ΄ ενικό, προστ.) δύο εὐθεῖαι παράλληλοι.
– Δερκυλίδας ἠγνόει ὅτι ________________ (λύομαι, ευκτ. παρκμ.) αἱ σπονδαί.
– Οἱ στρατιῶται τρόπαιον ἐπὶ τοῦ λόφου __________ (ἱδρύω, οριστ. υπερσ.).
2. Να συμπληρωθούν τα κενά με τον κατάλληλο τύπο του ρήματος στην Υποτακτική μέσης φωνής:
– Τί __________ (πράττομαι, αόρ., α΄ πληθ.).
– Ἐὰν __________ ἡ πόλις, οἱ πολῖται εὐτυχοῦσιν (αὐξομαι, ενεστ.).
– Παρασκευάζομαι, ἵνα __________ τοὺς φίλους (δέχομαι, αόρ.).
– Ἐὰν ὁ ἄρχων τῷ λόγῳ __________, καλῶς διοικεῖ (πείθομαι, ενεστ.).
– __________ (α΄ πληθ.) τοῖς θεοῖς, ἵνα καλῶς βαίνῃ ἡ ἐκστρατεία (θύομαι, αόρ.).
– __________ (α΄ πληθ.) ἀγαθοὶ πολῖται εἶναι, ὦ συμπολῖται (βούλομαι, ενεστ.).
– Ὁ διδάσκαλος εὐτυχὴς ἐστι, ἐὰν οἱ μαθηταὶ ὀρθῶς __________ (ἀποκρίνομαι, ενεστ.).
– Ὁ ὀκνηρὸς προφάσεις εὑρίσκει, ἵνα __________ τὰ δέοντα ποιῆσαι (ἀναβάλλομαι, ενεστ.).
– __________ (α΄ πληθ.) τοὺς πολεμίους, ὦ συμπολῖται (ἀμύνομαι, ενεστ.).
– Οὗτοι άκούουσι τῶν ἀσμάτων, ἵνα __________ τῇ μουσικῇ (τέρπομαι, ενεστ.).
– Οἱ ἀκοντισταὶ βάλλουσι τοῖς ἀκοντίοις, ἵνα __________ τοὺς πολεμίους (τρέπομαι, ενεστ.).
– Πέρσαι παρασκευάζονται, ἵνα __________ ἐπὶ τοὺς ἕλληνας (στρατεύομαι, αόρ.).
18. Να συμπληρώσετε τα κενά με τον κατάλληλο τύπο Προστακτικής:
– Ὦ νεανία, τοὺς πρεσβυτέρους __________ (σέβομαι, β΄ εν. ενεστ.).
– Οὗτος τὸ δίκαιον __________ (ψηφίζομαι, αόρ.).
– Χρόνου __________ (φείδομαι, β΄ εν. ενεστ.).
– __________ (τοξεύομαι, γ΄ πλ. αορ.) οἱ πολέμιοι.
– __________ (δέχομαι, β΄ εν. αορ.) τὸν ἐμὸν λόγον, ὦ παῖ.
– __________ (φροντίζομαι, β΄ εν. ενεστ.) ἡ πατρίς.
– Μὴ __________ (χαρίζομαι, β΄ πληθ. ενεστ.) τοῖς προδόταις, ὦ κριταί.
– __________ (διαπράττομαι, γ΄ εν. παρκμ.) ἡ εἰρήνη.
– __________ (βούλομαι, β΄ εν. ενεστ.) ἀεὶ ἀγαθὸς εἶναι.
– Μὴ ὑμεῖς __________ (ὁδύρομαι, ενεστ.) ἀλλὰ __________ (κομίζομαι, ενεστ.) τὰ οἰκεῖα καὶ φεύγετε.
– Ὑμεῖς __________ (στρατεύομαι, αόρ.) ἐπὶ τοὺς πολεμίους.
– Ἄνδρες Ἕλληνες, ὑμεῖς τοῖς βαρβάροις __________ (ἀντιτάττομαι, αόρ.).
3. Να βάλετε τα ρήματα στον κατάλληλο τύπο της Προστακτικής:
– __________ (εἰμί, β΄ εν.) φιλαλήθης, ὦ φίλε, καὶ μὴ πολλὰ __________ (λέγω, ενεστ.) ἀλλὰ καλά.
– __________ (προσέχω, γ΄ ενικό ενεστ.), ὦ ἆρχον, ἐλευθέρων μέλλεις ἄρχεις καὶ Ἑλλήνων __________ (ἐξετάζω, β΄ πληθ. αορ.) τὰ ἔργα τοῦ θεοῦ.
– __________ (εἰμί, β΄ πληθ.) ἐγκρατεῖς, ὦ νέοι, καὶ μηδὲν ἄγαν __________ (πράττω, β΄ πληθ. ενεστ.).
– __________ (θαυμάζω, β΄ εν. αορίστου) καὶ τοὺς τὴν φιλαργυρίαν φεύγοντας.
– Μὴ γέλωτα προπετῆ __________ (στέργω, β΄ εν. ενεστ.).
– Μηδεὶς __________ (διδάσκω, γ΄ εν. ενεστ.) ὡς πρέπει ἡμᾶς βουλεύεσθαι.
– __________ (ἅπτω, β΄ εν. ενεστ.) παῖ λύχνον.
– Ὦ στρατηγέ, τοῦ σοῦ στρατεύματος __________ (φροντίζω, αόρ.).
– Οἱ λόγοι οὗτοι οὕτως __________ (ἔχω, γ΄πληθ. ενεστ.).
– Ὑμεῖς __________ (εἰμί) καλοὶ κἀγαθοί.
– Ἄνδρες Ἕλληνες, ὑμεῖς __________ (ἄγω, ενεστ.) καὶ τὰ δίκαια __________ (πράττω, αόρ.).
4. Να αντικαταστήσεις τους τύπους της οριστικής στις άλλες εγκλίσεις προσέχοντας το χρόνο, το πρόσωπο και τον αριθμό:
Οριστική
Υποτακτική
Ευκτική
Προστακτική
Απαρέμφατο
Μετοχή
φυλάττεις
διώκει
ἐταράξατε
θύσουσι
ἤλλαξαν
ἐλέγχετε
ἐβλάψαμεν
ἐρρίφατε
ὤρυξας
εἶ
γράφουσι
πέπραχας
λέγει
ηὕρισκον
ἐκεκηρύχεσαν
5. Να αντικαταστήσεις τους τύπους της Οριστικής στις άλλες εγκλίσεις προσέχοντας το χρόνο, το πρόσωπο και τον αριθμό:
Οριστική
Υποτακτική
Ευκτική
Προστακτική
Απαρέμφατο
Μετοχή
τεθεράπευσαι
παύονται
ἐλύσασθε
πλέξει
θάψεσθε
γράφεται
συνεπορεύσατο
ἐδιώξω
πεπολιτεύμεθα
ἐλύου
τετριμμένοι εἰσί
ἐκεκήρυκτο
ἐπείσαντο
μαντεύσεται
παρακελεύεται
Ανακοίνωση της κας Παπανικολάου για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Γ΄ Γυμνασίου (21/5/2020)
Να αναγνωρίσετε τις δευτερεύουσες ονοματικές προτάσεις, το συντακτικό τους ρόλο , τον τρόπο που εισάγονται και εκφέρονται:
1) Νῦν δέ φοβοῦμαι μή τινες ἐπιτιμήσωσι ἡμῖν.
2) Οἶδα ὅτι ἕψονται πολλοί.
3) Ἡρακλῆς ἠπόρει ποτέραν τῶν ὁδῶν τράπηται.
4) Δῆλον ἐστιν ὅτι οὐκ ἄν προύλεγεν εἰ μή ἐπίστευεν ἀληθεύσειν.
5) Φοβοῦμαι μή ἀληθές ἐστι.
6) Πρωταγόρας ἐρωτᾶ εἰ οὐκ αἰσχύνομαι τά ἀγαθά δεινά καλῶν.
7) Οὔποτε ἐρεῖ οὐδείς τοῦτο, ὡς ἐγώ προδότης εἰμί.
8) Τοῡτο δεινόν γίγνεται, μή πέσῃ πᾱσα ἡ Ἑλλάς
9) Ξενοφῶν ἔδεισε μή κακά γένοιτο τῇ πόλει.
10) Εἰπέ μοι τοῦτο, ποῑόν τι νομίζεις εὐσέβειαν εἶναι.
11) Οὐκ ἔχω τί λέγω.
12) Ὁρᾶς ὅτι σύ πρῶτος αἰτιᾷ τόν κλέπτοντα καί ἁρπάζοντα.
13) Ἐδεδοίκει μή πολλῷ μᾶλλον αὐτοῦ παρεσκευασμένα ἄν ἦσαν.
14) Ἔλεγεν ὅτι ἀδικοῖεν.
15) Φανερόν ἦν ὅτι οὐδέν κακόν ἐγεγόνει.
16) Οὐκ οἶδα ὅπως ἔχει παιδείας βασιλεύς.
17) Ὁρᾶτε μή πάθωμεν ταῦτα.
18) Ἔλεγεν ὅτι λύσοι τάς σπονδάς.
19) Οὐκ ἄν ἀρνηθεῖεν ἔνιοι ὡς οὐκ εἰσι τοιοῦτοι.
20) Κῦρος ἤρετο τίς ὁ θόρυβος εἴη.
21) Μενέλαον ἔχε τρόμος, μή τι πάθοιεν Ἀργεῖοι.
22) Ἠγγέλθη αὐτῷ ὅτι Μέγαρα ἀφέστηκε.
23) Κίνδυνος ἐστιν μή μεταβάλωνται καί γένωνται μετά τῶν πολεμίων.
24) Ἀπορεῖς εἰ διδακτόν ἐστίν ἡ ἀρετή.
ΑΣΚΗΣΗ
Αφού βρείτε τις δευτερεύουσες προτάσεις , να αναγνωρίσετε το είδος και το συντακτικό τους ρόλο .
1. Βοηθοῦμεν τοῖς φίλοις , ἵνα νικήσωσι .
2. Ἀριαῖος ἐτύγχανε ἐφ ἁμάξης πορευόμενος ,διότι ἐτέτρωτο.
3. Ἐκάλεσε τίς αὐτόν , ὅπως ἴδοι τά ἱερά .
4. Οὐκ ἔχομεν ἀργύριον , ὥστε ἀγοράζειν τά ἐπιτήδεια .
5. Ἐπειδή ὁμονοοῦμεν ταῦτα ,πέμψατε ἀπό λόχον ἕκαστον πέντε ἄνδρας.
6. Ἀνήρ πονηρός δυστυχεῖ , κἄν εὐτυχῇ.
7. Φύλακας συμπέμπει , ὅπως φυλάττοιεν αὐτόν.
8. Εἰ καί βασιλεύς πέφυκας , ὡς θνητός άκουσον.
9. Ἀθηναῖοι ἑίλοντο Σόλωνα ἄρχοντα , ἐφ’ ᾦτε νόμους συγγράψαι.
10. Καί ἄν οἱ πολέμιοι τό ναυτικόν ἡμῶν νικήσωσι, κρατήσομεν αὐτῶν .
11. Ἀκουσον , ὡς ἄν μάθῃς .
12. Ἐπεί δέ ἀπορία ἦν , ἐλυπεῖτο ὁ Ξενοφῶν .
13. Οὕτω μεγάλα ὠφελοῦνται , ὥστε αἱροῦνται κινδυνεύειν.
14. Τούς στρατηγούς ἐζημίωσαν ,ὡς δώροις πεισθέντες ἀποχωρήσειαν.
15. Μαχόμεθα , ἵνα τούς ἐχθρούς διώξομεν.
16. Μή ἐριζε γονεῦσι κἄν δίκαια λέγῃς.
17. Μηδ ἄν τίς ὑπερβάλῃ τάς ἐκείνων ἀρετάς , μηδέποτε τοιούτων ἐπαίνων ἀξιωθήσεται.
18. Κλέαρχος ἐθαύμαζε ὅτι βασιλεύς οὐδένα πέμπει.
19. Τῷ κυνί ὁ δεσπότης κώδωνα ἐκρέμασεν , ὧστε πρόδηλον εἶναι τοις πᾶσιν