Πολιτιστικά

«ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ»

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 τμήματος, Δημήτρης Βογιατζιδάκης, Σωτήρης Δερμεντζόπουλος, Μαρία Δημανούδη, Γιώργος Δρακίδης, και Μυρτώ Κοντιζά “υιοθέτησαν” τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με στόχο να τον γνωρίσουν και να τον προβάλουν σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το πολιτιστικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο 2022 από τις εκπαιδευτικούς Βλατάκη Σοφία, Κωνσταντίνου Βασιλική και Ντούρου Ελένη, σε συνεργασία με το σωματείο “Διάζωμα”.

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα οι μαθητές, μέσω ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων:

  • ήρθαν σε επαφή με το αρχαίο ελληνικό δράμα και δραματοποίησαν ένα μικρό απόσπασμα από την κωμωδία “Αχαρνείς”του Αριστοφάνη.
  • γνώρισαν/μελέτησαν το θεατρικό οικοδόμημα και κατασκεύασαν μακέτα του Αρχαίου Θεάτρου.
  • γνώρισαν τα αρχαία αγωνίσματα  και ασκήθηκαν σε αυτά.
  • γνώρισαν την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης  και περιηγήθηκαν  ψηφιακά στα αρχαία θέατρα του κόσμου.
  • επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ξενάγησαν συμμαθητές τους σ’ αυτόν, συμμετείχαν σε θεατρικά δρώμενα στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου και σε αθλητικές δραστηριότητες στο Αρχαίο Στάδιο, ενώ παράλληλα είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον καθηγητή Αρχαιολογίας και υπεύθυνο των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, κ. Πέτρο Θέμελη.
  • δημιούργησαν οπτικοακουστικό υλικό με στόχο την προβολή του Αρχαιολογικού χώρου, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του Προγράμματος, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εργάστηκαν με ενθουσιασμό γι’ αυτό.

Παρουσίαση για το Αρχαίο Θέατρο

Παρουσίαση “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ”

Οι δημιουργίες και οι δράσεις των μαθητών/τριών

Βίντεο “Υιοθεσία Του Αρχαιολογικού Χώρου Της Αρχαίας Μεσσήνης”

Aναστολή λειτουργίας της χορωδίας

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., η διδασκαλία των πνευστών μουσικών οργάνων και του χορωδιακού τραγουδιού δεν επιτρέπεται για τη φετινή χρονιά στα γενικά σχολεία γιατί εμπερικλείει κινδύνους για την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Έτσι, δυστυχώς δε θα μπορέσει να συσταθεί και να λειτουργήσει για φέτος η χορωδία του σχολείου μας.

Παραμένουμε ασφαλείς, υγιείς και συντονισμένοι στην καλή μουσική και στο ποιοτικό τραγούδι. Η πανδημία θα περάσει.

“Τι γυρεύεις αεράκι”, η εκδήλωση της 19ης Μαΐου

Ήταν ένα όραμα, να βάλουμε πολλά διαφορετικά πράγματα πάνω στη σκηνή, να παρουσιάσουμε όλα αυτά που έγιναν στο σχολείο μας τη χρονιά που πέρασε. Με λίγα λόγια, να είμαστε όλοι εκεί.

Είχαμε  μουσική που έπαιξαν και τραγούδησαν τα παιδιά, χορό,  παρουσίαση των προγραμμάτων MUN (πρόγραμμα μαθητικής ρητορικής που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο), 3D Printing (κομμάτι του προγράμματος Erasmus+ που ασχολείται με την τρισδιάστατη εκτύπωση μνημείων της Αθήνας για τυφλούς) και Ecomobility (πρωτότυπο και χιουμοριστικό δρώμενο και χορευτικό για το περιβάλλον της πόλης που ζούμε. Η συγκεκριμένη αυτή δράση των παιδιών πήρε το δεύτερο βραβείο ανάμεσα σε πολλά σχολεία της Αττικής!). Όμορφα εικαστικά έργα των παιδιών εκτέθηκαν στον προθάλαμο του θεάτρου μας και μικρά ‘’θαύματα’’ του μαθήματος της τεχνολογίας επίσης. Χρειαζόταν χρόνος για να τα περιεργαστεί κανείς όλα αυτά! Ήταν και τα τρισδιάστατα αντικείμενα του προγράμματος 3D Printing. Kατά τη διάρκεια της βραδιάς  κείμενα διαφόρων συγγραφέων ‘’αγκάλιαζαν’’ όλη την εκδήλωση, και τέλος παραδοσιακοί χοροί που τονίζουν το πανάρχαιο δέσιμο των ανθρώπων μέσα από τον ελληνικό ρυθμό.

Ήταν η φρεσκάδα και ο αυθορμητισμός των παιδιών εκείνο το βράδυ, η φρεσκάδα των ιδεών,  ήταν η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών δράσεων που έκαναν τόσο όμορφη αυτή τη βραδιά. Ήταν και το αεράκι, βέβαια, η αύρα του καλοκαιριού που έρχεται, μαζί με τον άνεμο της αγάπης και της δημιουργίας που θα θέλαμε να πνέει πάντα στο σχολείο μας.

Άλλο ένα ταξίδι στην Καρδίτσα, άλλη μια επιτυχία της χορωδίας μας

 

Στις 30 Μαρτίου ξαναπήγαμε στην Καρδίτσα. Περισσότερα μέλη στη χορωδία μας, περισσότερη δουλειά, πιο δύσκολο ρεπερτόριο. Πρόβες εξαντλητικές, κούραση, πολύωρη αναμονή μέχρι να εμφανιστούμε τελικά, στις 31 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Κιέριον. Τραγουδήσαμε μετά από πολλές άλλες χορωδίες και ξεχωρίσαμε πραγματικά. Ηταν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ήταν κάποιοι άλλοι επιφανείς μουσικοί, ήταν βέβαια ο Αλέξης Κωστάλας που παρουσίαζε το φεστιβάλ, κόσμος και πολλοί γονείς των παιδιών μας. Ακούσαμε τα πιο επαινετικά λόγια από κάθε άλλη φορά, κλείσαμε μάλιστα τη βραδιά εκείνη τραγουδώντας ξανά το ‘’Οσον ζής φαίνου’’.

Επιστρέφοντας, επισκεφτήκαμε τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  Μεγάλου Μετεώρου και τα όμορφα Τρίκαλα. Μαζί μας  ήταν οι κυρίες Βλατάκη και Κωνσταντίνου που βοήθησαν αποφασιστικά στην καλή έκβαση της εκδρομής. Τις ευχαριστούμε πολύ. Επίσης ευχαριστούμε τον Διευθυντή του σχολείου μας, τις δύο υποδιευθύντριες και όλο τον Σύλλογο Διδασκόντων για τη συμπαράσταση στο έργο της χορωδίας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ήταν άλλη μια εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά του σχολείου μας.

 

”Χάδι στον ωκεανό” από τα παιδιά της χορωδίας

”Χάδι στον ωκεανό”,τραγούδησαν τα παιδιά της χορωδίας στην Καρδίτσα, το γνωστό μας τραγούδι από τη γαλλική ταινία ”Les choristes”, και άλλα τρία δύσκολα και απαιτητικά τραγούδια του χορωδιακού ρεπερτορίου.

Εμφανιστήκαμε και πάλι φέτος στις 11 Μαρτίου στο χορωδιακό φεστιβάλ της Καρδίτσας, τη μεγάλη αυτή γιορτή των χορωδιών απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε μια πολύ καλή παρουσία με ποιοτικό ήχο και πήραμε πολλά συγχαρητήρια από το μαέστρο και διοργανωτή του φεστιβάλ  Νίκο Ευθυμιάδη, από τον Αλέξη Κωστάλα, που παρουσιάζει το φεστιβάλ εδώ και 18 χρόνια, και άλλους μουσικούς που μας άκουσαν. Η εμφάνισή μας αυτή ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που προηγήθηκε. Πρόβες κάθε Τετάρτη και Κυριακή και καθημερινές πρόβες την τελευταία εβδομάδα πριν το ταξίδι. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δουλεύαμε τα τραγούδια μας, μέσα στο πούλμαν, στα σκαλιά έξω από το Ωδείο στην Καρδίτσα, μέσα στο Ωδείο μετά, στο σαλόνι του ξενοδοχείου λίγη ώρα πριν εμφανιστούμε. Τα παιδιά δούλεψαν με πραγματική ευσυνειδησία και αγάπη γι αυτό το στόχο. Είναι πραγματικά αξιέπαινα.

Το απόγευμα της 11ης Μαρτίου, όταν πια είχαμε τελειώσει, επισκεφθήκαμε το χωριό Πύλη Τρικάλων και το υπέροχο τοξωτό γεφύρι που βρίσκεται εκεί. Την επόμενη μέρα αναχωρώντας από την Καρδίτσα επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα και ύστερα περάσαμε λίγες ώρες στην όμορφη πόλη των Τρικάλων.

Ευχαριστώ τα παιδιά μου της χορωδίας γιατί ομορφαίνουν τη ζωή μου με τις αγγελικές τους φωνές. Ευχαριστώ βεβαίως και τους γονείς τους για τη συμπαράσταση και τη στήριξη στο έργο μας. Ευχαριστώ την κ. Δούμα που ήρθε μαζί μας και βοήθησε στο ταξίδι. Ευχαριστώ επίσης και τον διευθυντή μας, τον κ. Κούκη που ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια.

Τα παιδιά της χορωδίας

Είναι χαρούμενα, φεύγουν από την πρόβα τραγουδώντας. Είναι τα παιδιά της χορωδίας. Δουλεύουν σκληρά για καλύτερο ήχο, για πιο όμορφη μουσική, για περισσότερη επικοινωνία και φιλία μεταξύ τους. Η δουλειά μας με τη χορωδία γίνεται στα πλαίσια του ομώνυμου πολιτιστικού προγράμματος, ”Τα παιδιά της χορωδίας”. Στόχος μας είναι και φέτος η συμμετοχή μας στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, το Μάρτιο του 2018. Οι πρόβες μας έχουν ξεκινήσει από τις 27 Σεπτεμβρίου και γίνονται κάθε Τετάρτη μετά το πέρας των μαθημάτων. Μετά τις γιορτές  θα ξεκινήσουμε και τις πρόβες της Κυριακής. Απογεύματα Κυριακής 6-8 στο αμφιθέατρο του σχολείου. Eντατικά και με συγκέντρωση για να πετύχουμε μια ακόμα καλύτερη εμφάνιση στο φεστιβάλ.

Η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στη Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας!

Εντυπωσίασε με την παρουσία της η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στη Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας!

Η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας αποτελεί πλέον ένα κορυφαίο μουσικό γεγονός στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη αφού κάθε χρόνο φιλοξενεί τέσσερις με πέντε χιλιάδες χορωδούς και μουσικούς.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος «Χρωματίζω τη ζωή μου με το τραγούδι» η Χορωδία του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής Ηλιάδας Μπουμπάρη έλαβε μέρος στο μουσικό φεστιβάλ το Σάββατο 18 Μαρτίου. Οι μαθητές/τριες εντυπωσίασαν την οργανωτική επιτροπή, τον παρουσιαστή και εμψυχωτή της βραδιάς Αλέξη Κωστάλα και ιδιαιτέρως τον συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη, ο οποίος μίλησε στα παιδιά ιδιαίτερα συγκινημένος.

Θερμά συγχαρητήρια στη μαέστρο αλλά και στα μέλη της χορωδίας που τους προηγούμενους μήνες δούλεψαν συστηματικά και πειθαρχημένα παρουσιάζοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα, στον  Διευθυντή του σχολείου μας κ. Κούκη Νικόλαο χωρίς την πρωτοβουλία και ενθάρρυνση του οποίου θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ, καθώς και στους γονείς των μαθητών μας για την πρόθυμη αρωγή στην προσπάθεια μας. Τέλος, να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια  και συνοδό Κυριακή Λυμπεροπούλου, η οποία οργάνωσε από την πρώτη στιγμή το ταξίδι μας, φροντίζοντας τόσο για την ασφάλεια, όσο και για το πλούσιο και επιμορφωτικό πρόγραμμα του διημέρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας επισκεφτήκαμε τη Λίμνη Πλαστήρα με το εντυπωσιακό φράγμα και περπατήσαμε τραγουδώντας στους πεζοδρόμους της Καρδίτσας αποσπώντας τα χειροκροτήματα των περαστικών. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας στα Τρίκαλα παρακολουθώντας ξενάγηση στο Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη και στα Οθωμανικά Λουτρά του 16ου αιώνα, στεγασμένα στις Παλαιές Φυλακές Τρικάλων  και καταλήξαμε στα Μετέωρα και την επιβλητική Μονή Βαρλάαμ.

Η Χορωδία μας μετά τη συμμετοχή της στην 9η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας  που εντάσσεται στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, διακρίθηκε και προτάθηκε να εκπροσωπήσει, μαζί με άλλες, την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Μουσικό Διαγωνισμό Νέων στο Castellamare di Stabbia κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας συνεχίζοντας το μουσικό της ταξίδι, τον προσεχή Μάιο.

Πάντα επιτυχίες!

Καρδίτσα 1-3 Απριλίου 2016: ‘Ενα αλλιώτικο ταξίδι

 

 

 

 

Ήταν ένα αλλιώτικο ταξίδι. Είχε όλες τις χαρές μιας εκδρομής, είχε όμως και δουλειά σκληρή,πρόβες, αγωνία για να κρατήσουμε τη συγκέντρωση και τη φωνή μας σε καλή κατάσταση,πολύ τρακ για την εμφάνισή μας πάνω στη σκηνή-εκεί όπου κρίθηκαν οι προσπάθειες και η δουλειά 6 μηνών- και βέβαια χαμόγελα ανακούφισης και χαράς όταν πια τελειώσαμε και δεχτήκαμε τα θετικά σχόλια του διοργανωτή του φεστιβάλ και άλλων μουσικών. Στο Χορωδιακό Φεστιβάλ όλ’ αυτά, που γίνεται κάθε χρόνο εδώ και 30 χρόνια στην Καρδίτσα. Επί 15 μέρες τραγουδούν εκεί κάθε βράδυ χορωδίες απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλες χορωδίες και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Έτσι επιθυμήσαμε να μάθουμε περισσότερα,να τραγουδήσουμε δυσκολότερα τραγούδια, να πάρουμε μέρος και σε άλλα φεστιβάλ, ν’ ανεβούμε ψηλότερα. Είχαμε τη χαρά  επίσης να γνωρίσουμε σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, το μαέστρο κ. Νίκο Ευθυμιάδη-την ψυχή του Φεστιβάλ- ,την κ. Σουζάννα Κόστιτς-διευθύντρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, η οποία μάς διηύθηνε κιόλας στο κοινό για όλες τις χορωδίες μουσικό κομμάτι, και τον κ. Αλέξη Κωστάλα, τον άνθρωπο με την υπέροχη φωνή, που παρουσίαζε το Φεστιβάλ.

Ήταν μια εκδρομή που μας έδωσε μοναδικές εμπειρίες, πολλή αγάπη για τη μουσική και πολλή όρεξη για δουλειά!

Xαρούμενα και χαμογελαστά.Τα παιδιά της χορωδίας μας.

 

Δουλεύουν εντατικά και με ζήλο προκειμένου να προετοιμάσουμε τα μουσικά κομμάτια που θα τραγουδήσουμε στο Φεστιβάλ της Καρδίτσας. Οι πρόβες πυκνώνουν περισσότερο, Τετάρτες, Κυριακές και επιπλέον πρόβες μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η δουλειά είναι σκληρή για να βγεί ένα σωστό αποτέλεσμα. Χαμογελούν όμως, και περιμένουν με ενθουσιασμό το ταξίδι μας στην Καρδίτσα και τις εμπειρίες που θα ζήσουμε εκεί. Εκτός από το δικό μας πρόγραμμα, ετοιμάζουμε κι ένα κοινό έργο, ένα χορωδιακό κομμάτι του Θεόδωρου Αντωνίου που θα το τραγουδήσουν τα παιδιά μαζί με όλες τις άλλες χορωδίες στο τέλος της βραδιάς και θα το διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.

”Μιλάμε μουσική”, το πρόγραμμα Μουσικής Παιδείας για τη χρονιά 2015-2016

 

 

 

”Μιλάμε μουσική”, η μουσική είναι μια συναρπαστική και πολύ γοητευτική ??ξένη?? γλώσσα που-αν την αγαπήσει κάποιος-χρειάζεται πολλή δουλειά για να μάθει να τη μιλάει. Ετσι λοιπόν μέσα από το φετινό μας πρόγραμμα Μουσικής Παιδείας θα προσπαθήσουμε να  μάθουμε τη γλώσσα της μουσικής, αρχικά μέσα από το χορωδιακό τραγούδι, και κατόπιν  μέσα από την οργάνωση μουσικών, οργανικών συνόλων.

Η ανθρώπινη φωνή είναι το πρώτο,το πιο αυθεντικό μουσικό όργανο,: εύκολο, πρόχειρο, ανέξοδο και ταυτόχρονα τόσο υπέροχο, προέκταση της ψυχής μας. Στη συνέχεια, το χορωδιακό τραγούδι είναι η πιο  όμορφη ομαδική καλλιτεχνική έκφραση. Φέρνει με άμεσο τρόπο τα παιδιά σε επαφή με σημαντικά έργα μουσικής τέχνης, συντονίζει  την καλή διάθεση, την αισιοδοξία, τη χαρά, την ομορφιά, την ίδια την αναπνοή των παιδιών.

Ο στόχος μας είναι φέτος πολύ συγκεκριμένος: Να φτιάξουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη χορωδία και να συμμετέχουμε στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο την άνοιξη στην Καρδίτσα, σε συνδυασμό με την  συνάντηση σχολικών χορωδιών, όπου συμμετέχουν χορωδίες απ? όλη την Ελλάδα.  Τα χορωδιακά μουσικά κομμάτια που έχουμε επιλέξει είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και πρέπει να δουλέψουμε  πολύ συστηματικά. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να προετοιμαστούμε εγκαίρως.

Παράλληλα, για τα παιδιά που παίζουν μουσικά όργανα, θα δημιουργηθούν σύνολα που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν και να ??μιλήσουν μουσική?? σε εκδηλώσεις του σχολείου κατά τη διάρκεια της χρονιάς.