Πολιτιστικά

Πολιτιστικό, διαθεματικό πρόγραμμα με θέμα «Ανακαλύπτοντας τον Σικελιανό-έναν ονειροπόλο ποιητή»

Tο σχολείο μας συνεργάστηκε με το Γυμνάσιο των Αγίων Θεοδώρων στο πολιτιστικό, διαθεματικό πρόγραμμα «Αναζητώντας το Σικελιανό, έναν ονειροπόλο ποιητή». Ένα πρόγραμμα αδελφοποίησης που προωθεί καλές πρακτικές με απώτερο στόχο να καλλιεργηθεί το συνεργατικό πνεύμα και να αναδειχθούν τα ταλέντα, οι κλίσεις και οι δεξιότητες όλων ανεξαιρέτως των μαθητών και μαθητριών.

Συντονίστριες του προγράμματος ήταν η κα Κωστάκου Φωτεινή ΠΕ02, φιλόλογος και συγγραφέας από το Γυμνάσιο Αγίων Θεοδώρων και η κα Κουλουριώτη Ευαγγελία ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας από το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς.  Συμμετείχαν οι μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου Διαμάντη Όλγα, Ζαφειροπούλου Χριστίνα, Ζέρβα Αργυρώ, Λιάκου Αντωνία, Ορφανίδη Χρυ Παναγοπούλου Αργυρώ, Παπαδοπούλου Πολυξένη, Ρεπούση Στελλίνα, Σκούρτα Βασιλεία και Φωτογιαννοπούλου Ηλέκτρα.

Στόχος  του προγράμματος ήταν να γνωρίσουμε το μεγάλο λυρικό ποιητή Άγγελο Σικελιανό.  Η πορεία του ποιητή χαρακτηρίζεται από την απορρόφησή του με τη μακραίωνη, πολιτισμική ιστορία του τόπου μας.  Η Κηφισιά συνδέεται με το μεγάλο ποιητή αφού εδώ υπάρχει το σπίτι που περνούσε τα καλοκαίρια του τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η πρώτη δράση του προγράμματος ήταν η θεατρική παράσταση: «Άγγελος Σικελιανός, ένας ονειροπόλος ποιητής» από το παραμύθι της Φωτεινής Κωστάκου και της Δέσποινας Πικοπούλου. Ένα ευχάριστο ξεκίνημα για να έρθουν τα παιδιά κοντά στους ποιητές μας και να αγαπήσουν την τέχνη τους.

Στη συνέχεια του προγράμματος συνδέσαμε το Σικελιανό με τον Άγγλο λυρικό ποιητή John Keats,  ο οποίος ύμνησε την Ελληνική Αρχαιότητα.  Οι μαθητές αφού μελέτησαν τη ζωή και το έργο των ποιητών, διάβασαν και ανέλυσαν ποιήματά τους στα ελληνικά και αγγλικά έφτιαξαν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, που μπορείτε να δείτε επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Άγγελος Σικελιανός & John Keats_Δύο Λυρικοί Ποιητές

”Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος”, Πολιτιστικό Πρόγραμμα

Από τις αρχές του Οκτώβρη ξεκινήσαμε τη χορωδία και την ορχήστρα (οργανικό σύνολο) του σχολείου που εντάχθηκαν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα ”Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος”. To Πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.

Οι δοκιμές της χορωδίας και των οργάνων γίνονται κάθε Τρίτη μετά το πέρας των μαθημάτων, στο χώρο του αμφιθεάτρου του σχολείου και στην αίθουσα της Μουσικής. Οι παιδαγωγικοί στόχοι του Πολιτιστικού αυτού Προγράμματος συνοψίζονται στα εξής:

  1. Να ακούσουν και να εκτελέσουν τα παιδιά καλή μουσική.
  2. Να λειτουργήσουν και να δουλέψουν μέσα στην ομάδα, τραγουδώντας ή/και παίζοντας μουσικά όργανα.
  3. Να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της μουσικής, και ειδικότερα του οργάνου της φωνής, για την επικοινωνία με τους γύρω μας, την έκφρασή μας, την αυτοπεποίθηση, και τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας μας και το καινούργιο σετ από τύμπανα

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 , στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του σχολείου μας έγινε και η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας ,ύστερα από δυόμισυ χρόνια. Τα παιδιά τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια. Επίσης ακούσαμε ωραία μουσική για πιάνο που έπαιξαν τρεις ταλαντούχοι μαθητές μας. Αναμένουμε ακόμα περισσότερη οργανική μουσική και τραγούδια προσεχώς.

Επίσης η αγορά ενός καινούργιου σετ τυμπάνων (ντραμς) από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς γέμισε το σχολείο μας με ρυθμούς  και ηλεκτρικούς ήχους. Δημιουργήθηκε ήδη το πρώτο μας ροκ συγκρότημα από τρεις μαθητές που έπαιξαν κι αυτοί το βράδυ του μπαζάρ. Ευχαριστούμε πολύ την Επιτροπή για την έγκριση αυτής της αγοράς.

«ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ»

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 τμήματος, Δημήτρης Βογιατζιδάκης, Σωτήρης Δερμεντζόπουλος, Μαρία Δημανούδη, Γιώργος Δρακίδης, και Μυρτώ Κοντιζά “υιοθέτησαν” τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με στόχο να τον γνωρίσουν και να τον προβάλουν σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το πολιτιστικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο 2022 από τις εκπαιδευτικούς Βλατάκη Σοφία, Κωνσταντίνου Βασιλική και Ντούρου Ελένη, σε συνεργασία με το σωματείο “Διάζωμα”.

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα οι μαθητές, μέσω ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων:

  • ήρθαν σε επαφή με το αρχαίο ελληνικό δράμα και δραματοποίησαν ένα μικρό απόσπασμα από την κωμωδία “Αχαρνείς”του Αριστοφάνη.
  • γνώρισαν/μελέτησαν το θεατρικό οικοδόμημα και κατασκεύασαν μακέτα του Αρχαίου Θεάτρου.
  • γνώρισαν τα αρχαία αγωνίσματα  και ασκήθηκαν σε αυτά.
  • γνώρισαν την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης  και περιηγήθηκαν  ψηφιακά στα αρχαία θέατρα του κόσμου.
  • επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ξενάγησαν συμμαθητές τους σ’ αυτόν, συμμετείχαν σε θεατρικά δρώμενα στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου και σε αθλητικές δραστηριότητες στο Αρχαίο Στάδιο, ενώ παράλληλα είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον καθηγητή Αρχαιολογίας και υπεύθυνο των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, κ. Πέτρο Θέμελη.
  • δημιούργησαν οπτικοακουστικό υλικό με στόχο την προβολή του Αρχαιολογικού χώρου, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του Προγράμματος, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εργάστηκαν με ενθουσιασμό γι’ αυτό.

Παρουσίαση για το Αρχαίο Θέατρο

Παρουσίαση “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ”

Οι δημιουργίες και οι δράσεις των μαθητών/τριών

Βίντεο “Υιοθεσία Του Αρχαιολογικού Χώρου Της Αρχαίας Μεσσήνης”

Aναστολή λειτουργίας της χορωδίας

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., η διδασκαλία των πνευστών μουσικών οργάνων και του χορωδιακού τραγουδιού δεν επιτρέπεται για τη φετινή χρονιά στα γενικά σχολεία γιατί εμπερικλείει κινδύνους για την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Έτσι, δυστυχώς δε θα μπορέσει να συσταθεί και να λειτουργήσει για φέτος η χορωδία του σχολείου μας.

Παραμένουμε ασφαλείς, υγιείς και συντονισμένοι στην καλή μουσική και στο ποιοτικό τραγούδι. Η πανδημία θα περάσει.

“Τι γυρεύεις αεράκι”, η εκδήλωση της 19ης Μαΐου

Ήταν ένα όραμα, να βάλουμε πολλά διαφορετικά πράγματα πάνω στη σκηνή, να παρουσιάσουμε όλα αυτά που έγιναν στο σχολείο μας τη χρονιά που πέρασε. Με λίγα λόγια, να είμαστε όλοι εκεί.

Είχαμε  μουσική που έπαιξαν και τραγούδησαν τα παιδιά, χορό,  παρουσίαση των προγραμμάτων MUN (πρόγραμμα μαθητικής ρητορικής που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο), 3D Printing (κομμάτι του προγράμματος Erasmus+ που ασχολείται με την τρισδιάστατη εκτύπωση μνημείων της Αθήνας για τυφλούς) και Ecomobility (πρωτότυπο και χιουμοριστικό δρώμενο και χορευτικό για το περιβάλλον της πόλης που ζούμε. Η συγκεκριμένη αυτή δράση των παιδιών πήρε το δεύτερο βραβείο ανάμεσα σε πολλά σχολεία της Αττικής!). Όμορφα εικαστικά έργα των παιδιών εκτέθηκαν στον προθάλαμο του θεάτρου μας και μικρά ‘’θαύματα’’ του μαθήματος της τεχνολογίας επίσης. Χρειαζόταν χρόνος για να τα περιεργαστεί κανείς όλα αυτά! Ήταν και τα τρισδιάστατα αντικείμενα του προγράμματος 3D Printing. Kατά τη διάρκεια της βραδιάς  κείμενα διαφόρων συγγραφέων ‘’αγκάλιαζαν’’ όλη την εκδήλωση, και τέλος παραδοσιακοί χοροί που τονίζουν το πανάρχαιο δέσιμο των ανθρώπων μέσα από τον ελληνικό ρυθμό.

Ήταν η φρεσκάδα και ο αυθορμητισμός των παιδιών εκείνο το βράδυ, η φρεσκάδα των ιδεών,  ήταν η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών δράσεων που έκαναν τόσο όμορφη αυτή τη βραδιά. Ήταν και το αεράκι, βέβαια, η αύρα του καλοκαιριού που έρχεται, μαζί με τον άνεμο της αγάπης και της δημιουργίας που θα θέλαμε να πνέει πάντα στο σχολείο μας.

Άλλο ένα ταξίδι στην Καρδίτσα, άλλη μια επιτυχία της χορωδίας μας

 

Στις 30 Μαρτίου ξαναπήγαμε στην Καρδίτσα. Περισσότερα μέλη στη χορωδία μας, περισσότερη δουλειά, πιο δύσκολο ρεπερτόριο. Πρόβες εξαντλητικές, κούραση, πολύωρη αναμονή μέχρι να εμφανιστούμε τελικά, στις 31 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Κιέριον. Τραγουδήσαμε μετά από πολλές άλλες χορωδίες και ξεχωρίσαμε πραγματικά. Ηταν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ήταν κάποιοι άλλοι επιφανείς μουσικοί, ήταν βέβαια ο Αλέξης Κωστάλας που παρουσίαζε το φεστιβάλ, κόσμος και πολλοί γονείς των παιδιών μας. Ακούσαμε τα πιο επαινετικά λόγια από κάθε άλλη φορά, κλείσαμε μάλιστα τη βραδιά εκείνη τραγουδώντας ξανά το ‘’Οσον ζής φαίνου’’.

Επιστρέφοντας, επισκεφτήκαμε τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  Μεγάλου Μετεώρου και τα όμορφα Τρίκαλα. Μαζί μας  ήταν οι κυρίες Βλατάκη και Κωνσταντίνου που βοήθησαν αποφασιστικά στην καλή έκβαση της εκδρομής. Τις ευχαριστούμε πολύ. Επίσης ευχαριστούμε τον Διευθυντή του σχολείου μας, τις δύο υποδιευθύντριες και όλο τον Σύλλογο Διδασκόντων για τη συμπαράσταση στο έργο της χορωδίας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ήταν άλλη μια εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά του σχολείου μας.

 

”Χάδι στον ωκεανό” από τα παιδιά της χορωδίας

”Χάδι στον ωκεανό”,τραγούδησαν τα παιδιά της χορωδίας στην Καρδίτσα, το γνωστό μας τραγούδι από τη γαλλική ταινία ”Les choristes”, και άλλα τρία δύσκολα και απαιτητικά τραγούδια του χορωδιακού ρεπερτορίου.

Εμφανιστήκαμε και πάλι φέτος στις 11 Μαρτίου στο χορωδιακό φεστιβάλ της Καρδίτσας, τη μεγάλη αυτή γιορτή των χορωδιών απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε μια πολύ καλή παρουσία με ποιοτικό ήχο και πήραμε πολλά συγχαρητήρια από το μαέστρο και διοργανωτή του φεστιβάλ  Νίκο Ευθυμιάδη, από τον Αλέξη Κωστάλα, που παρουσιάζει το φεστιβάλ εδώ και 18 χρόνια, και άλλους μουσικούς που μας άκουσαν. Η εμφάνισή μας αυτή ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που προηγήθηκε. Πρόβες κάθε Τετάρτη και Κυριακή και καθημερινές πρόβες την τελευταία εβδομάδα πριν το ταξίδι. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δουλεύαμε τα τραγούδια μας, μέσα στο πούλμαν, στα σκαλιά έξω από το Ωδείο στην Καρδίτσα, μέσα στο Ωδείο μετά, στο σαλόνι του ξενοδοχείου λίγη ώρα πριν εμφανιστούμε. Τα παιδιά δούλεψαν με πραγματική ευσυνειδησία και αγάπη γι αυτό το στόχο. Είναι πραγματικά αξιέπαινα.

Το απόγευμα της 11ης Μαρτίου, όταν πια είχαμε τελειώσει, επισκεφθήκαμε το χωριό Πύλη Τρικάλων και το υπέροχο τοξωτό γεφύρι που βρίσκεται εκεί. Την επόμενη μέρα αναχωρώντας από την Καρδίτσα επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα και ύστερα περάσαμε λίγες ώρες στην όμορφη πόλη των Τρικάλων.

Ευχαριστώ τα παιδιά μου της χορωδίας γιατί ομορφαίνουν τη ζωή μου με τις αγγελικές τους φωνές. Ευχαριστώ βεβαίως και τους γονείς τους για τη συμπαράσταση και τη στήριξη στο έργο μας. Ευχαριστώ την κ. Δούμα που ήρθε μαζί μας και βοήθησε στο ταξίδι. Ευχαριστώ επίσης και τον διευθυντή μας, τον κ. Κούκη που ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια.

Τα παιδιά της χορωδίας

Είναι χαρούμενα, φεύγουν από την πρόβα τραγουδώντας. Είναι τα παιδιά της χορωδίας. Δουλεύουν σκληρά για καλύτερο ήχο, για πιο όμορφη μουσική, για περισσότερη επικοινωνία και φιλία μεταξύ τους. Η δουλειά μας με τη χορωδία γίνεται στα πλαίσια του ομώνυμου πολιτιστικού προγράμματος, ”Τα παιδιά της χορωδίας”. Στόχος μας είναι και φέτος η συμμετοχή μας στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, το Μάρτιο του 2018. Οι πρόβες μας έχουν ξεκινήσει από τις 27 Σεπτεμβρίου και γίνονται κάθε Τετάρτη μετά το πέρας των μαθημάτων. Μετά τις γιορτές  θα ξεκινήσουμε και τις πρόβες της Κυριακής. Απογεύματα Κυριακής 6-8 στο αμφιθέατρο του σχολείου. Eντατικά και με συγκέντρωση για να πετύχουμε μια ακόμα καλύτερη εμφάνιση στο φεστιβάλ.

Η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στη Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας!

Εντυπωσίασε με την παρουσία της η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στη Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας!

Η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας αποτελεί πλέον ένα κορυφαίο μουσικό γεγονός στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη αφού κάθε χρόνο φιλοξενεί τέσσερις με πέντε χιλιάδες χορωδούς και μουσικούς.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος «Χρωματίζω τη ζωή μου με το τραγούδι» η Χορωδία του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής Ηλιάδας Μπουμπάρη έλαβε μέρος στο μουσικό φεστιβάλ το Σάββατο 18 Μαρτίου. Οι μαθητές/τριες εντυπωσίασαν την οργανωτική επιτροπή, τον παρουσιαστή και εμψυχωτή της βραδιάς Αλέξη Κωστάλα και ιδιαιτέρως τον συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη, ο οποίος μίλησε στα παιδιά ιδιαίτερα συγκινημένος.

Θερμά συγχαρητήρια στη μαέστρο αλλά και στα μέλη της χορωδίας που τους προηγούμενους μήνες δούλεψαν συστηματικά και πειθαρχημένα παρουσιάζοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα, στον  Διευθυντή του σχολείου μας κ. Κούκη Νικόλαο χωρίς την πρωτοβουλία και ενθάρρυνση του οποίου θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ, καθώς και στους γονείς των μαθητών μας για την πρόθυμη αρωγή στην προσπάθεια μας. Τέλος, να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια  και συνοδό Κυριακή Λυμπεροπούλου, η οποία οργάνωσε από την πρώτη στιγμή το ταξίδι μας, φροντίζοντας τόσο για την ασφάλεια, όσο και για το πλούσιο και επιμορφωτικό πρόγραμμα του διημέρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας επισκεφτήκαμε τη Λίμνη Πλαστήρα με το εντυπωσιακό φράγμα και περπατήσαμε τραγουδώντας στους πεζοδρόμους της Καρδίτσας αποσπώντας τα χειροκροτήματα των περαστικών. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας στα Τρίκαλα παρακολουθώντας ξενάγηση στο Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη και στα Οθωμανικά Λουτρά του 16ου αιώνα, στεγασμένα στις Παλαιές Φυλακές Τρικάλων  και καταλήξαμε στα Μετέωρα και την επιβλητική Μονή Βαρλάαμ.

Η Χορωδία μας μετά τη συμμετοχή της στην 9η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας  που εντάσσεται στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, διακρίθηκε και προτάθηκε να εκπροσωπήσει, μαζί με άλλες, την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Μουσικό Διαγωνισμό Νέων στο Castellamare di Stabbia κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας συνεχίζοντας το μουσικό της ταξίδι, τον προσεχή Μάιο.

Πάντα επιτυχίες!