Νέα-Ανακοινώσεις

Νέα και Ανακοινώσεις για το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς:
-> από τη Διεύθυνση του σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων
-> από το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο των Μαθητών

“teeΝέα” η Σχολική Εφημερίδα του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς (Μάιος 2024)

Το πρώτο τεύχος της ηλεκτρονικής εφημερίδας του σχολείου μας είναι γεγονός. Το όνομα αυτής “teeΝέα” και σημαίνει τα νέα των εφήβων (teenagers).

Ομάδα μαθητών/τριών της Β τάξης, με την υποστήριξη εκπαιδευτικού του σχολείου μας, με μεγάλη χαρά και ειλικρινές ενδιαφέρον ανέλαβαν δράση, εξερεύνησαν το χώρο της δημοσιογραφίας και συμμετείχαν στην αναζήτηση καλών ειδήσεων, στη δημιουργία κειμένων, στην επιλογή φωτογραφιών και στην ανάδειξη καλών πρακτικών του σχολείου μας με σκοπό τη διάχυση του έργου του σχολείου στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην κοινωνία.

Η εφημερίδα μας θα είναι μηνιαία και ευελπιστούμε από τη νέα σχολική χρονιά να επανέλθουμε με την ίδια όρεξη και με περισσότερες στήλες. Ευελπιστούμε στη στήριξη και στην συνεργασία σας.

Καλή ανάγνωση!

https://schoolpress.sch.gr/teenea/archives/series/%ce%bc%ce%ac%ce%b9%ce%bf%cf%82-2024

Συμμετοχή μαθητών/μαθητριών της Α τάξης, στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge 2023-24”

Το σχολείο μας συμμετέχει για πρώτη φορά στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge” με 5 μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης.

Οι μαθητές/μαθήτριες που συμμετέχουν, είναι: Γαγανάκης Ηλίας, Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης, Πλακαντωνάκη Μελίνα, Σκουλιδά Νεφέλη Ευδοκία και Χατζηδάκη Θεανώ.

Το Moon Camp είναι μια σύμπραξη μεταξύ της Ευρωπαϊκή Διαστημικής Υπηρεσίας ESA (European Space Agency) και του Ιδρύματος Airbus, σε συνεργασία με την Autodesk.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα  https://mooncampchallenge.org/

Στο διαγωνισμό “Moon Camp Challenge”, αποστολή κάθε ομάδας μαθητών είναι να σχεδιάσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο (3D) μιας διαστημικής βάσης αστροναυτών στο φεγγάρι. Οι μαθητές/μαθήτριες, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Πληροφορικής Λυμπεροπούλου Κυριακή, εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης Tinkercad της Autodesk https://www.tinkercad.com και προσάρμοσαν το σχεδιασμό της αποικίας στο περιβάλλον της Σελήνης, εξετάζοντας τη δυνατότητα χρήσης των τοπικών πόρων, έτσι ώστε να παρέχουν ασφαλείς και λειτουργικές εγκαταστάσεις διαβίωσης και εργασίας για τους αστροναύτες.

 

Η προθεσμία παράδοσης ήταν μέχρι την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και κάθε υποβολή εργασίας έπρεπε να συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή-αιτιολόγηση.

Μπορείτε να δείτε το έργο που παρέδωσε στις 22 Απριλίου, η ομάδα των μαθητών The 5 Greek Lunar Explorers με τίτλο “Lunar Colony design” στον σύνδεσμο: https://www.tinkercad.com/things/byUcULVg3d9-lunar-colony-design (κάνοντας κλικ στο View in 3D).

Δείτε επίσης την ανάρτηση στο twitter: https://x.com/K_Lymperopoulou/status/1782192491959132350

Το έργο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα έκθεσης έργων του “Moon Camp Challenge 2023-24”  https://mooncampchallenge.org/gallery-2023-2024/details/30000

Η ομάδα μας “The 5 Greek Lunar explorers” έλαβε το πιστοποιητικό συμμετοχής για την υποβολή του 3D έργου.

Αντίστοιχα πιστοποιητικά έλαβαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν, καθώς και η καθηγήτρια πληροφορικής κα Λυμπεροπούλου.

Όλες οι ομάδες θα κληθούν να συμμετάσχουν τον Μάιο, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με έναν αστροναύτη του ESA και ειδικούς του διαστήματος.

Ενημέρωση των μαθητών/τριών της Γ τάξης για τη φοίτηση στο Επαγγελματικό Λύκειο ΕΠΑ.Λ (Παρασκευή 19 Απριλίου, 2024)

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ τάξης ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ  Διονύσου, Κρεμμύδας Δημήτριος, ΠΕ78, Πολιτικών Επιστημών. Ο κ. Κρεμμύδας μίλησε με τους μαθητές της Γ τάξης ενόψει των προσεχών εγγραφών στο Λύκειο.  Τους μίλησε γενικά για τα ΕΠΑΛ και τις δυνατότητες αποκατάστασης μέσω αυτού του τύπου Λυκείου, τις ειδικότητες που παρέχει το σχολείο του και δέχτηκε τις ερωτήσεις των μαθητών.

Ενημέρωση για την δημιουργία ενός graphic novel (Δευτέρα 15 Απριλίου 2024)

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου ήρθε στο σχολείο μας η κα Γεωργία Ζάχαρη η οποία μαζί με τη Στέλλα Στεργίου έγραψαν τα κείμενα και έκαναν την εικονογράφηση στο  graphic novel “Το καπλάνι της βιτρίνας”.  Αφορά το γνωστό έργο της Άλκης Ζέη το οποίο κυκλοφόρησε  από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ως graphic novel το 2021. Οι συγγραφείς σεβόμενοι την ατμόσφαιρα και το πνεύμα του πρωτότυπου έρχονται να το συστήσουν και πάλι στις νεότερες γενιές.  Το έργο βραβεύτηκε με το Βραβείο Καλύτερου Κόμικ στην τελετή απονομής των Ελληνικών βιβλίων κόμικ  στις 14 Απριλίου 2022.

Η κ. Ζάχαρη μίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β Γυμνασίου για τη δουλειά της και το βιβλίο. Τέλος υπέγραψε το βιβλίο της βιβλιοθήκης του σχολείου και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με την τέχνη του graphic novel.

Παρακολούθηση ενημερωτικής ημερίδας «Υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ και eTwinning» (Τετάρτη 3 Απριλίου, 2024)

Η Διευθύντρια του σχολείου Κουλουριώτη Ευαγγελία μαζί με τις καθηγήτριες Πληροφορικής, κα Λυμπεροπούλου Κυριακή και κα Φατούρου Ιωάννα, μετά από πρόσκληση του Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας κ. Κούκη Νικόλαου, παρακολούθησαν την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, την ημερίδα με θέμα «Υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ και eTwinning».

Στα πλαίσια της ημερίδας, ενημερώθηκαν από την κα Αδαμοπούλου Συντονίστρια Βασικής Δράσης 1 του Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης του ΙΚΥ, για την Erasmus+/Βασική Δράση 1: Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης και από την κα Δέσποινα Παπακώστα Διαχειρίστρια σχεδίων Βασικής Δράσης 2, Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης του ΙΚΥ για την  Erasmus+/Βασική Δράση 2: Ευκαιρίες συμπράξεων καινοτομίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης.

Τέλος η και Σταυρούλα Λαδά, Πρέσβειρα eTwinning Β’ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, ενημέρωσε για τη δράση «eTwinning: Η κοινότητα συνεργασίας των σχολείων της Ευρώπης”.

Συμμετοχή έργου ζωγραφικής μαθήτριας της Γ τάξης στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge 2023-24”

Η μαθήτρια της Γ τάξης Ντεληφιλιππίδη Πίστη, συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge 2023-24” με ένα έργο ζωγραφικής με τίτλο: “Quite a familiar future”

Το Moon Camp είναι μια σύμπραξη μεταξύ της Ευρωπαϊκή Διαστημικής Υπηρεσίας ESA (European Space Agency) και του Ιδρύματος Airbus, σε συνεργασία με την Autodesk.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα  https://mooncampchallenge.org/

Όλοι οι μαθητές που θα υποβάλουν ένα έργο, θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και θα κληθούν να συμμετάσχουν τον Μάιο, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με έναν αστροναύτη του ESA και ειδικούς του διαστήματος. Τα έργα όλων των μαθητών, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα έκθεσης έργων του “Moon Camp Challenge 2023-24”.

Παρακολούθηση Ημερίδας με θέμα: “Νεανική Παραβατικότητα» στην σημερινή κοινωνία” (Παρασκευή 12 Απριλίου 2024)

Την ημερίδα με θέμα “Νεανική Παραβατικότητα» στην σημερινή κοινωνία” που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπάλληλων Βορειοανατολικής Αττικής την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, στο Ξενοδοχείο Semiramis στην Κηφισιά, παρακολούθησαν η νοσηλεύτρια του σχολείου μας κα Αγάλου Ασημίνα και η καθηγήτρια καλλιτεχνικών κα Συμεωνίδη Αγγελική.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν  η εμπεριστατωμένη παρουσίαση του φαινομένου, καθώς και η ανάλυση των αιτιολογικών παραγόντων που συμβάλλουν στην εκδήλωση από άτομα νεαρής ηλικίας αποκλίνουσας συμπεριφοράς, καθώς και τρόποι έγκαιρης αντιμετώπισης.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο που οι αιτίες του είναι πολυδιάστατες, επηρεάζοντας το σύνολο της κοινωνικής ζωής και έχοντας σαφές αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στην ίδια την κοινωνία. Αναγκαία κρίνεται η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών, των γονέων, των κοινωνικών υπηρεσιών και της αστυνομίας.

Δείτε το υλικό που ετοίμασε η κα Αγάλου για την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας σχετικά με τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό.

Παρεμβάσεις για μαθητές/τριες από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ», του Δήμου Κηφισιάς

Ολοκληρώθηκαν και φέτος, οι δίωρες παρεμβάσεις από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  «ΠΡΟΝΟΗ» του Δήμου Κηφισιάς σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας.

Ένα μεγάλο “Stop” στον εκφοβισμό φώναξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από το πλαίσιο υλοποίησης δια ζώσης βραχείων ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.  Το πρόγραμμα “Έχω τη Δύναμη: για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού“, υλοποιήθηκε από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο 2024 σε όλα τα τμήματα της Α τάξης του σχολείου μας.

Το πρόγραμμα “Πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου στην εφηβεία“, υλοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο 2024 σε όλα τα τμήματα της Β τάξης του σχολείου μας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης, αλληλεπιδραστικές παρεμβάσεις ανά τμήμα, για τη διαχείριση τους άγχους αλλά και την πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου  μέσα από το πρόγραμμα “Διαχείριση άγχους στην εφηβεία” για όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης.

Το πρόγραμμα συντόνισε η κα Διονυσία Γιαννοπούλου, Αναπληρώτρια Επ. Υπεύθυνη, Κοινωνική Λειτουργός & Ψυχοθεραπεύτρια.

Σας ευχαριστούμε θερμά

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 (22 Μαρτίου 2024)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου 1821.  Οι μαθητές απήγγειλαν, τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, μεταδίδοντας στο κοινό αισθήματα περηφάνιας και συγκίνησης.

   

Συμμετοχή στη εκπαιδευτική δράση ρομποτικής «1821 Μικρή Επανάσταση στην Εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο»

Το σχολείο μας συμμετέχει στην εκπαιδευτική δράση «1821 Μικρή Επανάσταση στην Εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο» που αφορά σε εκπαίδευση μαθητών/τριών σε ρομποτική, μηχανική και προγραμματισμό.

Πρόκειται για μια καινοτόμα Δράση που συμμετέχουν 1821 σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα και σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας,  και υλοποιείται από τον Δήμο Τρικκαίων με την χρηματοδότηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Στα πλαίσια της δράσης,  οι δύο ομάδες μαθητών, μαζί με την καθηγήτρια Πληροφορικής κα Λυμπεροπούλου Κυριακή και την καθηγήτρια Τεχνολογίας κα Λιόλιου Βασιλική, παρουσίασαν τις κατασκευές τους (τα project τους) στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Αττικής STEM 2024, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΟΤΕ Academy στο Μαρούσι, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024.

Οι μαθητές της Α τάξης, που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική δράση είναι: Αθηναίος Μάριος-Γεώργιος, Γιουρδής Δημήτριος, Ρέγκλης Εμμανουήλ, Σμυρνής Γεώργιος, Φραγκόπουλος Γεράσιμος-Δημήτριος και Χατζηγεωργίου Σωτήριος.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Η παρουσίαση των ρομποτικών κατασκευών που γίνεται στα πλαίσια της συγκεκριμένης Δράσης, είναι μη διαγωνιστικού χαρακτήρα και έχει στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να παρουσιάσουν τις κατασκευές τους, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη γιορτή του STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) & της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Ελλάδα.

Η κατασκευή και ο προγραμματισμός των ρομποτικών συστημάτων θα γίνει με τη χρήση των τριών κιτ Ρομποτικής (ELECFREAKS Nezha inventors kit V2 for micro:bit) που έχουμε παραλάβει.

Το ELECFREAKS micro:bit Nezha Inventor’s Kit V2 είναι ένα κιτ BBC micro:bit σχεδιασμένο με βάση τους αισθητήρες Planet X, το οποίο περιέχει διάφορους αισθητήρες και μονάδες, όπως τον σερβοκινητήρα, 2 κινητήρες, τα φώτα LED, τα ποτενσιόμετρα, τους αισθητήρες υγρασίας εδάφους, τους αισθητήρες υπερήχων, τους αισθητήρες σύγκρουσης, τους αισθητήρες παρακολούθησης γραμμής, κ.λπ. Διαθέτει περισσότερα από 400 μπλοκ που είναι κατάλληλα για την κατασκευή διαφόρων περιπτώσεων και μπορεί να βελτιώσει τις πρακτικές δεξιότητες και τη λογική σκέψη των παιδιών.