Νέα-Ανακοινώσεις

Νέα και Ανακοινώσεις για το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς:
-> από τη Διεύθυνση του σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων
-> από το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο των Μαθητών

Δράση για την ισότητα των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο (Παρασκευή 4 Απριλίου 2025)

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, των τμημάτων Β2 και Β3 της Β Τάξης του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς, και συγκεκριμένα της εφαρμογής του προγράμματος σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», όπου εστιάσαμε στον 5ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) – Sustainable Development Goals (SDGs), που αναφέρεται στην  Ισότητα των φύλων.

Η δράση μας με τίτλο «Σπάζοντας τη γυάλινη οροφή» αποσκοπεί, στην διερεύνηση του όρου «γυάλινη οροφή» που χρησιμοποιείται για την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών, στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που επικρατούν, και στη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών των εργαζομένων ανεξάρτητα από το φύλο.

Στα πλαίσια της δράσης και σε συνεργασία της καθηγήτριας του  3ου Γυμνάσιου Κηφισιάς κας Λυμπεροπούλου Κυριακής με το Κέντρου Κοινότητας του τμήματος Κοινωνικού Σχεδιασμού του Δήμου Κηφισιάς, επισκέφτηκαν  το σχολείο μας η κα Γλυμή Μαρία και η κα Μεσσήνη Ιουλία, ψυχολόγοι, και ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες για τα παρακάτω θέματα:

  • την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με θέματα ισότητας των δύο φύλων στον χώρο εργασίας,
  • την υποεκπροσώπηση των γυναικών στους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας,
  • την έλλειψη ικανοποιητικής πρόσβασης των γυναικών στις υψηλές διοικητικές θέσεις εταιρειών και οργανισμών,
  • το χάσμα στη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας,
  • τον αναχρονιστικό διαχωρισμό μεταξύ γυναικείων και ανδρικών επαγγελμάτων,
  • το μισθολογικό χάσμα και
  • την άνιση μεταχείριση και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στον εργασιακό τομέα γενικότερα.

Παρακολούθηση της ταινίας “Τα Όρια Μας” με τον παραολυμπιονίκη κ. Χατζήμπεη (Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025)

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης παρακολούθησαν στα Village Cinemas Ρέντη, την βραβευμένη αθλητική ταινία “Τα όρια μας”  η οποία σχετίζεται με τον παραολυμπιονίκη Γιάννη Χατζήμπεη και τη νίκη του στον αγώνα τριάθλου «ironman» το 2014 στη Φρανκφούρτη.

“Τα Όρια μας”, είναι μία ταινία με δράση, χιούμορ, αγωνία και συναίσθημα. Είναι ιδανική για να εμφυσήσει στα παιδιά, εκτός από την έννοια της διαφορετικότητας, τις αξίες της οικογένειας, της φιλίας, της καταλυτικής επίδρασης του αθλητισμού και της προσπάθειας.

Η ταινία, επιλέχθηκε και βραβεύτηκε ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές στις καλύτερες αθλητικές ταινίες στο κόσμο στον τελικό των 20, στο Φεστιβάλ στο Μιλάνο στις 13 Νοεμβρίου του 2022.

Μετά την ταινία, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον ίδιο τον παραολυμπιονίκη κ. Χατζήμπεη για τη ζωή του  και για τον αθλητισμό, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αναπηρία, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση και την αποδοχή.

Η έκπληξη της συνάντησης ήταν ότι τα παιδιά έπαιξαν βόλεϊ  με τον αθλητή πάνω στη σκηνή.

Επίσκεψη μαθητών της Γ Γυμνασίου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025)

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 στα πλαίσια του μαθήματος των Καλλιτεχνικών, μαθητές και μαθήτριες  της Γ Γυμνασίου με την καθηγήτρια κα Συμεωνίδη Αγγελική επισκέφτηκαν την έκθεση του εικαστικού Βασίλη Καγκάρα με τίτλο  “Στα χρόνια της τεχνητής νοημοσύνης” στο  Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών (Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18 Κηφισιά).

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον καλλιτέχνη, να δουν τα έργα του και να συνομιλήσουν μαζί του για την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη βούληση.

Οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με έννοιες όπως η δικαιοσύνη, η ανισορροπία, ο  άνθρωπος -ρομπότ, η βούληση, το μέλλον, η ενσυναίσθηση κ.α. και όλα αυτά ειπώθηκαν με έναν άκρως εικαστικό και συμβολικό τρόπο μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη.

Συμμετοχή του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς, στη Διημερίδα για τη Νεανική Παραβατικότητα και Βία Ενηλίκων του Δήμου Κηφισιάς (11 και 12 Μαρτίου 2025)

Μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στη Διημερίδα με θέμα: «Νεανική Παραβατικότητα & Βία Ενηλίκων: Κατανόηση, Παρέμβαση, Πρόληψη» που διοργάνωσε το Γραφείο του Δημάρχου Κηφισιάς, σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας και το Τοπικό Συμβούλιο κατά της Παραβατικότητας (ΤΟΣΠΑ) του Δήμου, στον χώρο του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή (Όθωνος 100 – Κηφισιά 14562) στις 11 & 12 Μαρτίου 2025, και ώρα 9:30 π.μ. – 4:00 μ.μ. με σκοπό την ευαισθητοποίηση πολιτών και μαθητών και την ανταλλαγή απόψεων για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου.

Βασικός στόχος της Διημερίδας είναι να κατανοήσει το κοινό, πως η έγκαιρη πρόληψη και παρέμβαση στην νεανική παραβατικότητα αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της βίας των ενηλίκων, καθότι από εκεί πηγάζει το φαινόμενο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσουν τους εξαίρετους ομιλητές, πολιτικούς  ψυχολόγους,  δικαστικούς,  εκπαιδευτικούς,  σχετικά με παρεμβάσεις κατά της νεανικής παραβατικότητας αλλά και να συμμετέχουν ενεργά. Συγκεκριμένα πήραν το ρόλο του δημοσιογράφου και έκαναν ερωτήσεις στο πάνελ των ειδικών. Επιπλέον η μαθήτρια Χουδαλάκη Κλεάνθη διάβασε ένα κείμενο που έγραψε η ίδια για την παραβατικότητα. Παρουσιάστηκε βίντεο που έφτιαξαν μαθητές και μαθήτριες της Α Γυμνασίου που λένε “STOP στην παραβατικότητα”. Η διημερίδα έκλεισε με το ροκ συγκρότημα του σχολείου μας, τον Καπετάνιος Μάξιμο, Σκουλιδά Νεφέλη Ευδοκία, Χατζηδάκη Θεανώ και Κανέλλου Διονυσία. Επίσης μαθητές του σχολείου τραγούδησαν  μαζί με τον Ηλία Παλιουδάκη.

Και τις δύο μέρες της διημερίδας οι μαθητές πήραν μέρος στα διαδραστικά παιχνίδια της αστυνομίας, φόρεσαν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) και ενημερώθηκαν  αναλυτικά για τα οφέλη της ψηφιακής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα SafeYOUth.

 

Εκπαιδευτική Εκδρομή του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στο Στρασβούργο (Σάββατο 1/2/2025 – Τρίτη 4/2/2025)

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου μας, το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Στρασβούργο από την 1η έως την 4η Φεβρουαρίου 2025. Στην εκδρομή συμμετείχαν 22 μαθητές και 3 συνοδοί καθηγητές. Στόχος της εκδρομής ήταν η επαφή των μαθητών με ευρωπαϊκούς θεσμούς και η γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά της Αλσατίας.

1η ημέρα – Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

Μετά την άφιξή μας στο Στρασβούργο, πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας περιήγηση στην πόλη. Επισκεφθήκαμε τον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου, ένα αριστούργημα γοτθικής αρχιτεκτονικής που εντυπωσίασε τους μαθητές με την επιβλητική αρχιτεκτονική και τα ιστορικά του στοιχεία. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Παλάτι Rohan, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά μουσεία και μαρτυρά την πλούσια ιστορία της περιοχής.

2η ημέρα – Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Το πρωί επισκεφθήκαμε τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρασβούργο, όπου συναντηθήκαμε με τον Πρέσβη κ. Σιγάλα και τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο κ. Δόντα. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον ρόλο της ελληνικής αντιπροσωπείας και τη λειτουργία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι ερωτήσεις και το ενδιαφέρον των μαθητών έδωσαν ζωντάνια στη συνάντηση.

Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στο Κολμάρ, μια γραφική πόλη της Αλσατίας γνωστή για την πανέμορφη αρχιτεκτονική της και την ατμόσφαιρα μεσαιωνικού οικισμού. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στην πόλη και απόλαυσαν την τοπική κουλτούρα.

3η ημέρα – Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Η μέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ξεναγός εξήγησε τη λειτουργία του θεσμού και την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, εκφράζοντας απορίες και προβληματισμούς σχετικά με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ακολούθησε περιήγηση στην παλιά πόλη του Στρασβούργου, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της πόλης.

4η ημέρα – Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την αναχώρησή μας από το Στρασβούργο και την επιστροφή μας στην Αθήνα.

Η εκπαιδευτική εκδρομή ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ευρωπαϊκούς θεσμούς, να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό της Αλσατίας και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Το υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος και η ενεργή συμμετοχή τους επιβεβαίωσαν τη σημασία τέτοιων δράσεων. Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές για την άψογη συμπεριφορά τους.

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης (Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025)

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025,  οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β2, με συνοδούς τις καθηγήτριες κ. Άννα Γκλεζάκου και την κ. Κωνσταντίνα Νικολάου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες εντυπωσιάστηκαν από το ίδιο το μουσείο το οποίο αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του θαύμασαν τα εκθέματα τα οποία είναι οργανωμένα και εξαιρετικά παρουσιασμένα, πλαισιωμένα με πολλές διαδραστικές οθόνες. Η μαγεία των γλυπτών του Παρθενώνα και η Ιστορία πίσω από το ναό της Αθηνάς άγγιξαν ιδιαίτερα τους μαθητές.

Μετά την επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης και στο πλαίσιο γνωριμίας των παιδιών με τον ευρύτερο χώρο αλλά και τη σύνδεσή του με τη βυζαντινή εποχή, περπατήσαμε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, στην Αποστόλου Παύλου και στην Ανδιανού. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αναφορά και να επισκεφθούμε ρωμαϊκά μνημεία και βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής.

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Πληροφορικής (Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025)

Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025,  οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β3 τμήματος επισκέφτηκαν στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής, με συνοδούς τις καθηγήτριες Πληροφορικής Φατούρου  Ιωάννα και Λυμπεροπούλου Κυριακή, το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής στο Μοσχάτο το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα του χτες και του σήμερα» όπου μεταξύ άλλων μέσα από παρουσίαση, φωτογραφίες αλλά και μέσω της παρουσίασης εκθεμάτων του μουσείου, ξεδιπλώθηκε σιγά σιγά η ιστορία, πώς από τους πρώτους υπολογιστές  φτάσαμε στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η διαδραστική παρουσίαση προχωράει με αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα της Πληροφορικής καθώς και σε υπολογιστικά συστήματα των δεκαετιών ’60, ’70. Από τους αγγελιοφόρους και τα ταχυδρομικά περιστέρια έως τα πρώτα καλώδια για τη μεταφορά φωνής από ένα μέρος σε ένα άλλο, ξετυλίγεται μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη εφευρέσεις αλλά και διαμάχες! Ποιος είναι τελικά ο «πατέρας» του τηλεφώνου; Υπήρχαν άραγε κινητά τηλέφωνα πριν 60 χρόνια; Ήταν όντως κινητά; Τι συνέβη στις 3 Απριλίου του 1973 και άλλαξε τον κόσμο της φορητής επικοινωνίας;

Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις. Μετά την παρουσίαση τα παιδιά είχαν την δυνατότητα, αφού περιηγήθηκαν στα πολλά εκθέματα του μουσείου, να παίξουν βιντεοπαιχνίδια σε κονσόλες  περασμένων δεκαετιών, το οποίο και τους ενθουσίασε.

Παρακολούθηση σεμιναρίου “Μικρή Επανάσταση στην Εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις Ψηφιακές Δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο”

Οι καθηγήτριες του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς, Λυμπεροπούλου Κυριακή (Πληροφορικής) και Λιόλιου Βασιλική (Τεχνολογίας) παρακολούθησαν επιτυχώς την εκπαίδευση εκπαιδευτικών με τηλεκπαίδευση (webinar), σε ψηφιακά και τεχνολογικά οικοσυστήματα για τις ανάγκες του έργου «TechDiversity: Diversity and Inclusion in Knowledge-based Digital and Tech Ecosystems» (TECHDIVERSITY) του προγράμματος URBACT IV, με τίτλο Μικρή Επανάσταση στην Εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις Ψηφιακές Δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο – Αξιοποίηση Εξοπλισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Προγραμματισμός με Mind+ και Makecode”, σε δύο κύκλους διάρκειας 4 ωρών έκαστος κατά το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2024-Φεβρουάριος 2025 και έλαβαν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

 

Δράση ενημέρωσης KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ (Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025)

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, μαθητές και μαθήτριες όλων των τμημάτων του σχολείου μας παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά στο εγκεκριμένο δίωρο
θεωρητικό μάθημα, από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας KIDS SAVE LIVES, που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Επικοινωνίας Σχολικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ.

Ενημερώθηκαν επίσης για τη δυνατότητα δωρεάν λήψης της εφαρμογής  του iSAVElives application, προκειμένου να γνωρίζουν τη θέση
του πλησιέστερου απινιδωτή, να ζητήσουν βοήθεια, ή να πάρουν οδηγίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ (Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025)

Την  Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025,  οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α4 με συνοδούς καθηγητές την κα Λυμπεροπούλου και την κα Λιόλιου, επισκέφθηκαν το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, για να συμμετέχουν στη δράση “Ομάδα διάσωσης ΑΙ” και να μάθουν ποιες είναι οι χρήσεις της Tεχνητής Nοημοσύνης στις τηλεπικοινωνίες.Σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων ατόμων, οι μαθητές και οι μαθήτριες, κατασκεύασαν ένα ελικόπτερο, σύνδεσαν μια κάμερα τεχνητής νοημοσύνης και προγραμμάτισαν τον μικροελεκτή Micro:bit ώστε να αναγνωρίζει αρχικά αριθμούς και στη συνέχεια το μήνυμα έκτακτης ανάγκης SOS σε διάφορες μορφές και να το μεταδώσει σε έναν σταθμό διάσωσης.

H συμμετοχή σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου είναι δωρεάν και η μετακίνηση έγινε με τα πόδια από το χώρο του σχολείου μέχρι το χώρο του μουσείου.