Προγράμματα

Ενημέρωση για το Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας 2017-2018

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 13/12/2017 αρχίζουν τα μαθήματα του Προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας.

—–

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

στο προσεχές διάστημα θα υλοποιηθεί Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας για τους μαθητές/τριες Γυμνασίου. Αν το επιθυμείτε, έχετε τη δυνατότητα να δηλώσετε συμμετοχή του παιδιού σας στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο αφορά μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου που υστερούν στα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Αγγλικά.

Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος το Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας διεξήχθη στο σχολείο μας αλλά ακόμη δε έχει γίνει γνωστό ποιο σχολείο θα επιλεγεί για τον σκοπό αυτό.

Για τον έγκαιρο προγραμματισμό της όλης διαδικασίας παρακαλούμε, ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ να μας επιστρέψετε τη συνημμένη Υπεύθυνη Δήλωση υπογεγραμμένη μέχρι την Τετάρτη 25/10/2017.

—-

ΕΞ – 176698 – 2017 -ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗ Δ_ΘΜΙΑ ΕΚΠ_ΣΗ- ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2

Συν. 3 Αίτηση-δήλωση μαθημάτων 2017-2018

Η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στη Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας!

Εντυπωσίασε με την παρουσία της η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στη Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας!

Η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας αποτελεί πλέον ένα κορυφαίο μουσικό γεγονός στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη αφού κάθε χρόνο φιλοξενεί τέσσερις με πέντε χιλιάδες χορωδούς και μουσικούς.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος «Χρωματίζω τη ζωή μου με το τραγούδι» η Χορωδία του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής Ηλιάδας Μπουμπάρη έλαβε μέρος στο μουσικό φεστιβάλ το Σάββατο 18 Μαρτίου. Οι μαθητές/τριες εντυπωσίασαν την οργανωτική επιτροπή, τον παρουσιαστή και εμψυχωτή της βραδιάς Αλέξη Κωστάλα και ιδιαιτέρως τον συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη, ο οποίος μίλησε στα παιδιά ιδιαίτερα συγκινημένος.

Θερμά συγχαρητήρια στη μαέστρο αλλά και στα μέλη της χορωδίας που τους προηγούμενους μήνες δούλεψαν συστηματικά και πειθαρχημένα παρουσιάζοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα, στον  Διευθυντή του σχολείου μας κ. Κούκη Νικόλαο χωρίς την πρωτοβουλία και ενθάρρυνση του οποίου θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ, καθώς και στους γονείς των μαθητών μας για την πρόθυμη αρωγή στην προσπάθεια μας. Τέλος, να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια  και συνοδό Κυριακή Λυμπεροπούλου, η οποία οργάνωσε από την πρώτη στιγμή το ταξίδι μας, φροντίζοντας τόσο για την ασφάλεια, όσο και για το πλούσιο και επιμορφωτικό πρόγραμμα του διημέρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας επισκεφτήκαμε τη Λίμνη Πλαστήρα με το εντυπωσιακό φράγμα και περπατήσαμε τραγουδώντας στους πεζοδρόμους της Καρδίτσας αποσπώντας τα χειροκροτήματα των περαστικών. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας στα Τρίκαλα παρακολουθώντας ξενάγηση στο Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη και στα Οθωμανικά Λουτρά του 16ου αιώνα, στεγασμένα στις Παλαιές Φυλακές Τρικάλων  και καταλήξαμε στα Μετέωρα και την επιβλητική Μονή Βαρλάαμ.

Η Χορωδία μας μετά τη συμμετοχή της στην 9η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας  που εντάσσεται στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, διακρίθηκε και προτάθηκε να εκπροσωπήσει, μαζί με άλλες, την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Μουσικό Διαγωνισμό Νέων στο Castellamare di Stabbia κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας συνεχίζοντας το μουσικό της ταξίδι, τον προσεχή Μάιο.

Πάντα επιτυχίες!

Νέο Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας

Από 06/02/2017 ισχύει Νέο Πρόγραμμα για την Ενισχυτική Διδασκαλία:

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΚΑΕ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΑΠΟ 07-02-2017

Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας 2016-2017

Από τις 22/12/2016 άρχισε να λειτουργεί στον χώρο του σχολείου μας το Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του σχολείου και να ζητάτε την κα Κομιώτου Μαρία.

Για να δείτε το πρόγραμμα μαθημάτων πιέστε στον πιο κάτω σύνδεσμο.

Programma_Enisxytikhs_Didaskalias_2016-2017_SKAE_3ou_Gymnasiou_Kifissias

Καρδίτσα 1-3 Απριλίου 2016: ‘Ενα αλλιώτικο ταξίδι

 

 

 

Ήταν ένα αλλιώτικο ταξίδι. Είχε όλες τις χαρές μιας εκδρομής, είχε όμως και δουλειά σκληρή,πρόβες, αγωνία για να κρατήσουμε τη συγκέντρωση και τη φωνή μας σε καλή κατάσταση,πολύ τρακ για την εμφάνισή μας πάνω στη σκηνή-εκεί όπου κρίθηκαν οι προσπάθειες και η δουλειά 6 μηνών- και βέβαια χαμόγελα ανακούφισης και χαράς όταν πια τελειώσαμε και δεχτήκαμε τα θετικά σχόλια του διοργανωτή του φεστιβάλ και άλλων μουσικών. Στο Χορωδιακό Φεστιβάλ όλ’ αυτά, που γίνεται κάθε χρόνο εδώ και 30 χρόνια στην Καρδίτσα. Επί 15 μέρες τραγουδούν εκεί κάθε βράδυ χορωδίες απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλες χορωδίες και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Έτσι επιθυμήσαμε να μάθουμε περισσότερα,να τραγουδήσουμε δυσκολότερα τραγούδια, να πάρουμε μέρος και σε άλλα φεστιβάλ, ν’ ανεβούμε ψηλότερα. Είχαμε τη χαρά  επίσης να γνωρίσουμε σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, το μαέστρο κ. Νίκο Ευθυμιάδη-την ψυχή του Φεστιβάλ- ,την κ. Σουζάννα Κόστιτς-διευθύντρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, η οποία μάς διηύθηνε κιόλας στο κοινό για όλες τις χορωδίες μουσικό κομμάτι, και τον κ. Αλέξη Κωστάλα, τον άνθρωπο με την υπέροχη φωνή, που παρουσίαζε το Φεστιβάλ.

Ήταν μια εκδρομή που μας έδωσε μοναδικές εμπειρίες, πολλή αγάπη για τη μουσική και πολλή όρεξη για δουλειά!

Xαρούμενα και χαμογελαστά.Τα παιδιά της χορωδίας μας.

 

Δουλεύουν εντατικά και με ζήλο προκειμένου να προετοιμάσουμε τα μουσικά κομμάτια που θα τραγουδήσουμε στο Φεστιβάλ της Καρδίτσας. Οι πρόβες πυκνώνουν περισσότερο, Τετάρτες, Κυριακές και επιπλέον πρόβες μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η δουλειά είναι σκληρή για να βγεί ένα σωστό αποτέλεσμα. Χαμογελούν όμως, και περιμένουν με ενθουσιασμό το ταξίδι μας στην Καρδίτσα και τις εμπειρίες που θα ζήσουμε εκεί. Εκτός από το δικό μας πρόγραμμα, ετοιμάζουμε κι ένα κοινό έργο, ένα χορωδιακό κομμάτι του Θεόδωρου Αντωνίου που θα το τραγουδήσουν τα παιδιά μαζί με όλες τις άλλες χορωδίες στο τέλος της βραδιάς και θα το διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.

»Μιλάμε μουσική», το πρόγραμμα Μουσικής Παιδείας για τη χρονιά 2015-2016

 

 

 

»Μιλάμε μουσική», η μουσική είναι μια συναρπαστική και πολύ γοητευτική ??ξένη?? γλώσσα που-αν την αγαπήσει κάποιος-χρειάζεται πολλή δουλειά για να μάθει να τη μιλάει. Ετσι λοιπόν μέσα από το φετινό μας πρόγραμμα Μουσικής Παιδείας θα προσπαθήσουμε να  μάθουμε τη γλώσσα της μουσικής, αρχικά μέσα από το χορωδιακό τραγούδι, και κατόπιν  μέσα από την οργάνωση μουσικών, οργανικών συνόλων.

Η ανθρώπινη φωνή είναι το πρώτο,το πιο αυθεντικό μουσικό όργανο,: εύκολο, πρόχειρο, ανέξοδο και ταυτόχρονα τόσο υπέροχο, προέκταση της ψυχής μας. Στη συνέχεια, το χορωδιακό τραγούδι είναι η πιο  όμορφη ομαδική καλλιτεχνική έκφραση. Φέρνει με άμεσο τρόπο τα παιδιά σε επαφή με σημαντικά έργα μουσικής τέχνης, συντονίζει  την καλή διάθεση, την αισιοδοξία, τη χαρά, την ομορφιά, την ίδια την αναπνοή των παιδιών.

Ο στόχος μας είναι φέτος πολύ συγκεκριμένος: Να φτιάξουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη χορωδία και να συμμετέχουμε στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο την άνοιξη στην Καρδίτσα, σε συνδυασμό με την  συνάντηση σχολικών χορωδιών, όπου συμμετέχουν χορωδίες απ? όλη την Ελλάδα.  Τα χορωδιακά μουσικά κομμάτια που έχουμε επιλέξει είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και πρέπει να δουλέψουμε  πολύ συστηματικά. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να προετοιμαστούμε εγκαίρως.

Παράλληλα, για τα παιδιά που παίζουν μουσικά όργανα, θα δημιουργηθούν σύνολα που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν και να ??μιλήσουν μουσική?? σε εκδηλώσεις του σχολείου κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

 

 

MODEL UNITED NATIONS (MUN)

Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα MODEL UNITED NATIONS (MUN).

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για τη διεξαγωγή του εν λόγω προγράμματος είναι η κα Δωροπούλου Σαραντούλα.

Για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα πιέστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ

Η σελίδα του MUN στο facebook εδώ.

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς μιλούν για την εκδρομή στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος

-    42 , Φεύγουμε.

Και μετά από αυτά τα λόγια το πούλμαν ξεκίνησε κατευθυνόμενο προς το αεροδρόμιο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πιστεύουμε ότι κανένας μας δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι θα πηγαίναμε αυτό το ταξίδι στη Γαλλία, ακόμα και όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Charles de Gaulle. Μετά απά μια δίωρη διαδρομή με το πούλμαν φτάσαμε στη Σάρτρ η οποία ήταν και η πρώτη πόλη που επισκεφθήκαμε. Ακολούθησαν και αλλες πόλεις, μουσεία και κυρίως κάστρα, τα οποία ήταν και το θέμα της εκδρομής.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι πόλεις Τουρ, Ρουέν, Ονφλέρ και Ντωβίλ οι οποίες ήταν γραφικές και πιο εμπορικές και είχαμε περισσότερο χρόνο να τις εξερευνήσουμε. Ανάμεσα στα κάστρα ξεχωρίσαμε τις μαγευτικές Βερσαλλίες και το επιβλητικό κάστρο Σαμπόρ. Μα πάνω απ? όλα μας άρεσε το κάστρο Σενανσώ  που ήταν χτισμένο πάνω από ένα ποτάμι με έναν διασκεδαστικό λαβύρινθο στον οποίο περάσαμε σχεδόν μια ώρα παίζοντας σαν παιδάκια του δημοτικού. Επιπλέον μας εντυπωσίασε αρκετά το Μουσείο Πολέμου στο οποίο θαυμάσαμε συγκλονιστικά εκθέματα.

Αυτό, όμως που έκανε την εκδρομή ξεχωριστή δεν ήταν μόνο οι εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και οι γνώσεις που πήραμε αλλά η τελείως διαφορετική εμπειρία που βιώσαμε.

Δε θα ξεχάσουμε τις ατελείωτες ώρες στο πούλμαν. Από την αρχή τις φοβόμασταν, πιστεύαμε πως θα ήταν ό,τι πιο βαρετό. Όμως μέσα σε εκείνο το πούλμαν περάσαμε τις καλύτερες στιγμές και δεθήκαμε σαν ομάδα.

Πριν την εκδρομή ήμασταν πολλές ξεχωριστές παρέες, όμως στη Γαλλία περάσαμε πολλά μαζί και γνώρισαμε όλοι τον πιο διασκεδαστικό εαυτό του καθενός. Ήρθαμε κοντά με άτομα που δεν είχαμε καν μιλήσει τα προηγούμενα χρόνια του Γυμνασίου και αποκτήσαμε αναμνήσεις χωρίς να εξαιρέσουμε κανέναν, γιατί είμασταν πια μια ενιαία ομάδα. Ακόμα και τον οδηγό τον αγαπήσαμε μέχρι το τέλος της εκδρομής και απορούμε πώς ανέχτηκε τις φωνές και τα τραγούδια μας για έξι ολόκληρες μέρες.

Όμως η μασκότ της εκδρομής ήταν σίγουρα το φορητό ηχείο του Θωμά το οποίο ταξίδεψε μέχρι και στον Ατλαντικό μαζί με σαράντα δύο «χαζοχαρούμενα» που έτρεχαν ξυπόλυτα κατα μήκος της παραλίας.

Επίσης, μπορεί να μην το καταλάβουν ποτέ οι καθηγητές αλλά για πέντε νύχτες γίναμε μυστικοί πρακτορες. Το κυνηγητό στους διαδρόμους, το κρυφτό στα δωμάτια και το άγχος κάθε φορά που ανοίγαμε μια πόρτα έκαναν τη διαμονή μας στα ξενοδοχεία αξέχαστη και μας γέμιζαν με αδρεναλίνη κι ανυπομονησία για το επόμενο βράδυ.

Γενικά, αυτή η εκδρομή μας άφησε μια υπέροχη αίσθηση. Δεν νομίζουμε να ήταν τόσο ωραία αν δεν ήμασταν όλοι μαζί, γιατί καθένας πρόσφερε κάτι ξεχωριστό στο τελικό σύνολο. Θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση για όλους μας και θα χαρακτηρίζει την τελευταία τάξη του Γυμνασίου. Ευχαριστούμε τους καθηγητές- συνοδούς, την ξεναγό και τον οδηγό που μας υπέφεραν και δεν υποσχόμαστε τίποτα και σε κανέναν για την επόμενη φορά .

 Άλκηστη Κυριακοπούλου

Αιμιλία Λυμπεροπούλου

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς μιλούν για την εκδρομή στα Ιωάννινα ? Ζαγοροχώρια στο πλαίσιο δύο περιβαλλοντικών προγραμμάτων

Στις 16 Μαΐου 2015 η Εφημερίδα «Τύπος Κηφισιάς» δημοσίευσε άρθρο μαθητών του σχολείου μας για την εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δύο Περιβαλλοντικών προγραμμάτων που διεξήχθησαν κατά το σχολικό έτος 2014-2015.

Το περιεχόμενο του άρθρου είναι το ακόλουθο:

To 3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Το νερό μας χωρίζει ? Το γεφύρι μας ενώνει» και «Αρχιτεκτονική των γεφυριών στον χώρο της Ηπείρου», πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στα Ιωάννινα ? Ζαγοροχώρια. Συντονιστές των προγραμμάτων ήταν ο κ. Φουντάς Νικόλαος και η κα Λέκκα Ιωάννα. Συνοδοί καθηγητές ήταν οι κ.κ. Τζουμανέκας Ευάγγελος και Λιβάνιος Ιωάννης.

Το Σάββατο 28/3/2015 συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο νωρίς το πρωί και αναχωρήσαμε με προορισμό την Ήπειρο. Η πρώτη μας στάση έγινε στην περιοχή της Ακράτας για ξεκούραση. Έπειτα διασχίσαμε την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου η οποία ήταν εντυπωσιακή διότι βλέπαμε τη θάλασσα μέσα από τις επιβλητικές της ακτίνες και φτάσαμε στην πόλη της Αμφιλοχίας. Ο καιρός ήταν καλός και μας επέτρεψε να περπατήσουμε και να γνωρίσουμε την πόλη. Μετά αναχωρήσαμε για την πόλη της Άρτας. Μόλις φτάσαμε περιηγηθήκαμε στο διάσημο ομώνυμο γεφύρι της, το οποίο διασχίζει ο ποταμός Άραχθος με τα πεντακάθαρα νερά του. Το γεφύρι της Άρτας είναι ένα από τα παλαιότερα γεφύρια κι έχει ιστορική αξία γιατί χτίστηκε επί του βασιλέως Πύρου και απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1602-1606. Είναι πέτρινο κι έχει 4 καμάρες και 5 ανακουφιστικά τόξα και μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Αφού φάγαμε σε μια παραδοσιακή ταβέρνα απέναντι από το γεφύρι της Άρτας, αναχωρήσαμε για το Μουσείο του «Παύλου Βρέλλη» στην περιοχή Μπιζάνι, έξω από τα Ιωάννινα. Εκεί θαυμάσαμε τα κέρινα ομοιώματα που έμοιαζαν με αληθινά και απεικονίζουν την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Παύλος Βρέλλης εργάστηκε πολλά χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες για να στήσει αυτό το μουσείο, αλλά με το πάθος και το μεράκι του κατάφερε να μας αφήσει όλους άφωνους με το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Στη συνέχεια φύγαμε για το ξενοδοχείο «Epirus Palace Hotel 5*». Μόλις φτάσαμε και τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια το χαρακτηρίσαμε ως εξαιρετικό ξενοδοχείο από όλες τις απόψεις! Το βραδάκι αφού φάγαμε στο πλουσιοπάροχο μπουφέ του ξενοδοχείου διασκεδάσαμε σε ένα club.

Την Κυριακή 29/3 μετά το πρωινό αναχωρήσαμε για το Καλπάκι όπου επισκεφθήκαμε το Μουσείο Πολέμου. Εκεί είδαμε διάφορα όπλα και πυρομαχικά της εποχής εκείνης, θαυμάσαμε τις στρατιωτικές στολές, μάθαμε πράγματα για τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο και πήραμε αρκετές πληροφορίες μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ενός video. Έπειτα αναχωρήσαμε  για την Μονή Παναγιά Μολυβδοσκέπαστη, το παλαιότερο μοναστήρι της Ηπείρου, καθώς εικάζεται ότι χτίστηκε το 668-685μΧ από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πωγωνάτο. Μέσα στο μοναστήρι είδαμε τις τοιχογραφίες και μετά ακούσαμε προσεκτικά το λόγο που έβγαλε ο μοναχός της Μονής. Αναχωρώντας από εκεί κάτι ακόμα πολύ συναρπαστικό μας περίμενε, μια εμπειρία πρωτόγνωρη για όλους μας, το Πάρκο Μπουραζάνι. Στο περιβαλλοντικό αυτό πάρκο τεράστιας έκτασης, που ιδρύθηκε το 1974 και το επισκέπτονται πολλές οικογένειες κάθε χρόνο, φιλοξενούνται πολλά είδη αγρίων ζώων. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ελάφια στο φυσικό τους περιβάλλον και να ενημερωθούμε σχετικά με τον βιολογικό κύκλο πολλών αγρίων ζώων. Αργότερα περιηγηθήκαμε στην πόλη της Κόνιτσας όπου και γευματίσαμε. Μετά, άλλο ένα γεφύρι μας περίμενε, το μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο χρονολογείται από το 1870 και βρίσκεται στην νοτιοδυτική άκρη του χωριού. Το περπατήσαμε με αμείωτο ενδιαφέρον καθώς βρισκόταν στην είσοδο της χαράδρας του Αώου ποταμού. Η θέα πάνω από το γεφύρι ήταν υπέροχη και έκοβε την ανάσα διότι το ύψος του γεφυριού είναι 26 μέτρα. Εξουθενωμένοι αναχωρήσαμε για τα Ιωάννινα όπου αφού ξεκουραστήκαμε στο ξενοδοχείο και δειπνήσαμε, κάναμε την δεύτερη έξοδό μας σε club.

Τη Δευτέρα 30/3 το πρωί αναχωρήσαμε για την Ιερή Μονή της Αγίας Παρασκευής, από το μπαλκόνι της οποίας όταν φτάσαμε θαυμάσαμε το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, το φαράγγι του Βίκου, το οποίο το 1997 πήρε βραβείο Guiness ως το πιο βαθύ φαράγγι του κόσμου. Ύστερα από τις πολλές φωτογραφίες που όλοι μας τραβήξαμε, ακούσαμε τα λόγια του ιερέα της Αγίας Παρασκευής και περιηγηθήκαμε στην Μονή. Αμέσως μετά αναχωρήσαμε για το Μονοδένδρι, ένα από τα σπουδαιότερα και ομορφότερα χωριά των Ζαγοροχωρίων. Περιηγηθήκαμε στα στενά πέτρινα δρομάκια του. Έπειτα επισκεφτήκαμε το γεφύρι του Κόκκορη που βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη κι είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για περιήγηση. Το γεφύρι αυτό είναι πέτρινο και μονότοξο, λέγεται αλλιώς και γεφύρι του Νούτσου γιατί χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του από τον Νούτσο Κοντοδήμο (πήρε δηλαδή και το όνομα του ευεργέτη). Η κατασκευή του χρονολογείται από το 1750. Λέγεται και γεφύρι του Κόκκορη γιατί ο Κόκκορος διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του. Αυτό το γεφύρι ήταν το τελευταίο που επισκεφθήκαμε. Είμαστε βέβαιοι πως όλα τα παιδιά νιώσαμε ένα πλήθος συναισθημάτων όταν περπατήσαμε πάνω σε αυτά τα γεφύρια της Ηπείρου, τα οποία έχουν την δική τους ιστορία. Μας προκάλεσαν δέος. Ενθουσιαστήκαμε με την διαφορετικότητα και ποικιλομορφία που είχε η αρχιτεκτονική τους σύνθεση. Νιώσαμε θαυμασμό για το μεράκι των μαστόρων και των τεχνιτών που κατάφεραν να χτίσουν αυτά τα υπέροχα πέτρινα γεφύρια με τέτοια αισθητική που εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Περπατώντας πάνω σε αυτά μαγευτήκαμε από την θέα και αναρωτηθήκαμε πώς άντεξαν στο χρόνο αφού την εποχή που χτίστηκαν δεν υπήρχαν οι τεχνικές και τα μέσα των ημερών μας. Συνεχίζοντας την εκδρομή μας, αφήνοντας πίσω μας τα σμαραγδένια νερά του Βοϊδομάτη, φτάσαμε στα Ιωάννινα, όπου επιβιβαστήκαμε σ? ένα καραβάκι. Διασχίζοντας τη λίμνη Παμβώτιδα μεταβήκαμε στο νησάκι της «κυρά-Φροσύνης». Εκεί επισκεφτήκαμε το σπίτι του Αλή Πασά που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσειακό χώρο και φιλοξενεί τα ξυλόγλυπτα εκθέματα του Γιαννιώτη καλλιτέχνη Βαγγέλη Γκόγκου. Στο νησάκι κάναμε βόλτες στα στενά σοκάκια, θαυμάζοντας την μεγάλη ποικιλία ασημικών για τα οποία άλλωστε φημίζονται τα Ιωάννινα. Αφού γευματίσαμε, αναχωρήσαμε με το καραβάκι για την πόλη των Ιωαννίνων. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο, όπου ξεκουραστήκαμε, δειπνήσαμε και ακολούθησε στην συνέχεια η βραδινή μας έξοδος σε ρεμπετάδικο.

Την Τρίτη 31/3 αποχαιρετήσαμε την πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων και το πανέμορφο ξενοδοχείο και αναχωρήσαμε για τα Μετέωρα. Επισκεφτήκαμε τη Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που έχει επικρατήσει να λέγεται «Μεγάλο Μετέωρο», όχι μόνο λόγω της εκτάσεως των 50 στρεμμάτων και του μεγέθους των κτισμάτων αλλά και λόγω της πνευματικής του ακτινοβολίας που απολάμβανε στα μέσα του 16ου αιώνα. Η Μονή χτίστηκε από τον Αθανάσιο Μετεωρίτη το 1340 μX  πάνω στον ψηλό και επιβλητικό βράχο με υψόμετρο 613μ. από τη θάλασσα και 416μ. από την κοίτη του Πηνειού ποταμού. Με την πρώτη ματιά όλοι εντυπωσιάστηκαν από τα Μετέωρα και τα μοναστήρια που ήταν σκαρφαλωμένα πάνω στα βράχια! Η μοναχή της Μονής μας μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού και μας ξενάγησε. Η θέα από το μοναστήρι ήταν μαγευτική, όλη η Καλαμπάκα ήταν στα πόδια μας. Κατηφορίζοντας από τη Μονή επισκεφτήκαμε από κοντά την γραφική και συνάμα σύγχρονη πόλη της Καλαμπάκας όπου και γευματίσαμε. Τέλος αναχωρήσαμε για την πόλη των Τρικάλων που βρίσκεται στις όχθες του Ληθαίου ποταμού στην Θεσσαλία. Κάναμε μια σύντομη βόλτα γνωριμίας με την όμορφη πόλη που είναι μεγάλη, σύγχρονη αλλά και καθαρή και αναχωρήσαμε για την Αθήνα.

Ήταν η πρώτη μας τετραήμερη εκδρομή στο Γυμνάσιο και όλοι έχουμε τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτήν, και εμείς οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές που μας συνόδευσαν.

Οι μαθητές :
Αναστασία Κιαχάκη (Β1),
Κωνσταντίνα Ντάκη (Β2),
Μάκη Μπούρμπαχ (Β2),
Ζωή-Σπυριδούλα Μουστάκα (Β2)

 

Για να διαβάσετε το άρθρο στην εφημερίδα πιέστε εδώ.