Προγράμματα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΤΟ MSKMUN

Η ομάδα MUN  του σχολείου συμμετείχε στο Model United Nations, MUN, το οποίο διεξήχθη στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, από 7-10 Μαρτίου 2024.  Τα παιδιά που συμμετείχαν ως delegates ήταν οι:   Μελίνα Πλακαντωνάκη, Θεοφάνης Καραγεώργος, Γιώργος Σκούρτας, Γιώργος Κταποδάς, Δέσποινα Παρασκευάκη, Θεοδώρα Κουτσαγγέλη, Κλέα Χουδαλάκη. Οι μαθητές μας που εργάστηκαν ως  staff  ήταν οι Χριστιάννα Παυλόγλου, Μαριτίνα Θεοδωράκη, Γιώργος Βόρρης και Μαρία Δημανούδη.  Υπεύθυνη Καθηγήτρια Ευαγγελία Κουλουριώτη.

 

Συμμετοχή της ομάδας MUN του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στη μαθητική προσομοίωση A.M.E.C (Anavryta Model European Congress)

H ομάδα MUN  του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς συμμετείχε στην μαθητική προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, A.M.E.C (Anavryta Model European Congress), που διεξήχθη στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Η δράση έγινε στα πλαίσια συμμετοχής του σχολείου μας στο δίκτυο σχολείων “Σημερινός Μαθητής- Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου-Σήμα Α.Ε.Π”

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο eTwinning πρόγραμμα, θα παρακολουθήσουν μια σειρά  εργαστηρίων και θα μάθουν πώς η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η πλαστική ρύπανση στους ωκεανούς, έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις θαλάσσιες χελώνες.

Μέσω αυτού του έργου, το οποίο προωθεί την εκπαιδευτική καινοτομία, οι μαθητές θα αναπτύξουν δεξιότητες στο STEM με 3 δραστηριότητες σε micro:bit και Scratch. Θα μάθουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις θαλάσσιες χελώνες. Θα επισκεφθούν (πιθανότατα) το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας στην Γλυφάδα Αττικής. Θα ανακαλύψουν που μεταναστεύουν οι χελώνες, ποιες διαδρομές ακολουθούν και πόσο γρήγορα κολυμπούν, με τη βοήθεια πομπών που στερεώνονται πάνω στο καβούκι τους και παρέχουν σήμα μέσω δορυφόρων, όταν οι χελώνες έρχονται στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσουν.

Κύριος στόχος αυτού του έργου, είναι να εκπαιδεύσει τους μαθητές να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και να βοηθούν στην προστασία των απειλούμενων ειδών. Θα αναπτύξουν επίσης δεξιότητες κριτικής σκέψης και ομαδικής εργασίας, κατά την αναζήτηση, την επιλογή, την οργάνωση και την αξιολόγηση πληροφοριών.

Δείτε την παρουσίαση Sea Turtles

 

Το συγκεκριμένο έργο, είναι επιλέξιμο για κάποιο από τα βραβεία Scientix 2024. Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Scientix STEM Discovery Campaign https://www.scientix.eu/campaigns/sdc/sdc24, μια διεθνή πρωτοβουλία που φέτος συνδιοργανώνεται με το έργο Life Terra με θέμα Αειφορία και Πολιτειότητα (Sustainability and Citizenship).

https://www.scientix.eu/campaigns/sdc/sdc24_activity?id=3631

https://x.com/K_Lymperopoulou/status/1765546686292586623?s=20

 

Συμμετοχή μαθητών/μαθητριών της Α τάξης, στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge 2023-24”

Το σχολείο μας θα συμμετέχει για πρώτη φορά στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge” με 6 μαθητές/μαθήτριες της Α τάξης.

Οι μαθητές/μαθήτριες που συμμετέχουν, είναι: Γαγανάκης Ηλίας, Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης, Πλακαντωνάκη Μελίνα, Σκουλιδά Νεφέλη Ευδοκία, Ταβουλάρης Ιωάννης και Χατζηδάκη Θεανώ.

Το Moon Camp είναι μια σύμπραξη μεταξύ της Ευρωπαϊκή Διαστημικής Υπηρεσίας ESA (European Space Agency) και του Ιδρύματος Airbus, σε συνεργασία με την Autodesk.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα  https://mooncampchallenge.org/

Στο διαγωνισμό “Moon Camp Challenge”, αποστολή κάθε ομάδας μαθητών είναι να σχεδιάσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο μιας διαστημικής βάσης αστροναυτών στο φεγγάρι. Οι μαθητές/μαθήτριες, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Πληροφορικής Λυμπεροπούλου Κυριακή, θα εκπαιδευτούν στο πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης και θα προσαρμόσουν το σχεδιασμό τους στο περιβάλλον της Σελήνης, εξετάζοντας τη δυνατότητα χρήσης των τοπικών πόρων, έτσι ώστε να παρέχουν ασφαλείς και λειτουργικές εγκαταστάσεις διαβίωσης και εργασίας για τους αστροναύτες.

Η 3D σχεδίαση θα γίνει με το πρόγραμμα Tinkercad της Autodesk https://www.tinkercad.com

Η προθεσμία παράδοσης είναι μέχρι την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και κάθε υποβολή εργασίας θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή-αιτιολόγηση.

Όλες οι ομάδες που θα υποβάλουν ένα 3D έργο, θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και θα κληθούν να συμμετάσχουν τον Μάιο, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με έναν αστροναύτη του ESA και ειδικούς του διαστήματος. Τα έργα όλων των ομάδων, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα έκθεσης έργων του “Moon Camp Challenge 2023-24”.

Συμμετοχή στην “Mission Zero” Astro Pi Challenge 2023/24

The European Astro Pi Challenge “Mission Zero” 2023/24 έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες του etwinning προγράμματος να δημιουργήσουν ένα απλό πρόγραμμα σε python που θα “τρέξει” σε έναν υπολογιστή Astro Pi στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS (International Space Station) στο διάστημα για 30 δευτερόλεπτα, θυμίζοντας στους αστροναύτες το σπίτι τους, τη Γη!

Το θέμα για το Mission Zero 2023/24 είναι “χλωρίδα και πανίδα”. Οι εικόνες που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες μας, ήταν για παράδειγμα, λουλούδια, δέντρα, ζώα ή και έντομα.

Το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας μια ένδειξη από τον αισθητήρα χρώματος και φωτεινότητας του Sense HAT του υπολογιστή Mark II Astro Pi, ορίζει το χρώμα του φόντου της εικόνας που σχεδίασαν. Το σύνολο των αισθητήρων του Sense HAT δίνει στο Astro Pi τη δυνατότητα να “ανιχνεύει” και να κάνει διάφορα είδη μετρήσεων, θερμοκρασίας, υγρασίας, πίεσης και κίνησης και να εξάγει πληροφορίες χρησιμοποιώντας μια οθόνη LED 8 x 8.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες θα λάβουν τον Ιούνιο, ένα πιστοποιητικό που θα καταγράφει την ακριβή ώρα έναρξης και λήξης της εκτέλεσης του προγράμματός τους, καθώς και τη θέση του ISS κατά την εκτέλεση του. Ένα μοναδικό ενθύμιο της ιστορίας του διαστήματος!

Δημιουργία Ηλεκτρονικού βιβλίου “Internet Safety Stories”

Με τη συμβολή όλων των μαθητών των σχολείων που συμμετέχουν στο etwinning πρόγραμμα, δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με ιστορίες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς δημιούργησαν δύο ιστορίες προς απάντηση από άλλα σχολεία και πρόσφεραν λύση στην ιστορία “It wasn’t a joke” του 8ου Δημοτικού σχολείου Κηφισιάς.

 

 

Earth Observations_Πως οι δορυφόροι βοηθούν στην κλιματική αλλαγή αλλά και στην πρόβλεψη και στην παρακολούθηση φυσικών καταστροφών

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα,  ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα, σχετική με τη σημασία των δορυφορικών παρατηρήσεων της Γης και τις πληροφορίες που μας παρέχουν.

Συνειδητοποίησαν ότι εκατοντάδες δορυφόροι που παρατηρούν τη Γη περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη και όλοι μας δίνουν πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τον κόσμο μας, τώρα αλλά και στο μέλλον. Από τις προβλέψεις βροχοπτώσεων έως την παρακολούθηση σεισμών, χρησιμοποιούμε τις παρατηρήσεις της Γης (Earth Observations) για να μάθουμε για το έδαφος, το νερό και την ατμόσφαιρα.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα Copernicus Monitoring και το γραφείο International Charter Space and Major Disasters που μας παρέχει τις δορυφορικές εικόνες, που βοηθούν στην ανακούφιση από καταστροφές και την ανάκαμψη οπουδήποτε στον κόσμο, εντελώς δωρεάν.
Οι μαθητές εισήχθησαν στο πρόγραμμα περιήγησης EO Browser και ανέλαβαν να βρουν δορυφορικές εικόνες από έντονες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα που οδήγησαν σε μεγάλης κλίμακας πλημμύρες στη Θεσσαλία το φθινόπωρο του 2023, επηρεάζοντας χιλιάδες εκτάρια εδάφους. Στις 9 Σεπτεμβρίου, 3 ημέρες μετά την έναρξη των πλημμυρών, αρκετά χωριά συνέχισαν να είναι εντελώς αποκομμένα. Οι πυροσβέστες είχαν διασώσει περισσότερους από 2.850 ανθρώπους από την αρχή των πλημμυρών. Ζητήθηκε από το Copernicus EMS Rapid Mapping να παράσχει μια αρχική εκτίμηση ως προς την έκταση της πλημμύρας και την παρακολούθηση του συμβάντος για τη χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης.

Μετά την καταιγίδα Daniel τον Σεπτέμβριο, η καταιγίδα Elias ήταν η δεύτερη μεγάλη καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Στις 2 Οκτωβρίου 2023 προκλήθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες στην Ελλάδα. Σε αυτήν την εικόνα, που αποκτήθηκε από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2, η τεράστια ποσότητα ιζήματος που απομακρύνθηκε από τις πλημμύρες μπορεί να φανεί, καθώς ο Πηνειός ποταμός εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος.

Τέλος, οι μαθητές εργάστηκαν στη δραστηριότητα της ESA (European Space Agency) «Από το έδαφος και από τον ουρανό- Ανάλυση και κατανόηση εικόνων του πλανήτη Γη που λαμβάνονται από το διάστημα».

Μελέτησαν και συνδύασαν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το έδαφος, από τον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό) και από διαφορετικούς δορυφόρους
https://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/From_the_ground_and_from_the_sky_Analysing_and_understanding_images_of_planet_earth_taken_from_space_Teach_with_space_PR10

Παρουσίαση: Earth Observations_how satelites help

Έναρξη μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας 2023-2024

Σας ενημερώνουμε ότι τα μαθήματα της ενισχυτικής διδασκαλίας ξεκινάνε από αύριο Τρίτη 9/1/2024, στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς. 

Η διδασκαλία των μαθημάτων δε διεξάγεται στις διακοπές και στις αργίες σύμφωνα με το άρθρο 2 της με αρ. Πρωτ. 79942/ΓΔ4/21-05-2019 (Β΄ 2005) όπως ισχύει.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας

Χριστουγεννιάτικες ευχές

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που μετέχουν στο πρόγραμμα, έστειλαν τις χριστουγεννιάτικες ευχές τους στους μαθητές των άλλων σχολείων με ένα scratch project https://scratch.mit.edu/projects/941488456/ και κολλάζ φωτογραφιών που δημιούργησαν στο εργαστήριο με την δωρεάν εφαρμογή photovisi (https://www.photovisi.com/)

   

Χρόνια πολλά σε όλους! Καλά Χριστούγεννα! Ένα ευτυχισμένο και υγιές 2024!

Συμμετοχή στην εκδήλωση «Η Ώρα του Κώδικα 2023» (Hour of Code 2023)

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς του eTwinning προγράμματος, συμμετείχαν στην εκδήλωση «Η Ώρα του Κώδικα 2023» (Hour of Code 2023) με θέμα: Πώς το πλαστικό στους ωκεανούς συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τον 14ο Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης (SDG 14): Διατήρηση και βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων https://www.un.org/sustainabledevelopment/oceans/ και στο πλαίσιο της συλλογικής δραστηριότητας «CodeWeek & Climate Change» και της Ώρας του Κώδικα 2023, δημιούργησαν ένα scratch project για το πώς «Το πλαστικό στους ωκεανούς συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή» https://scratch.mit.edu/projects/923313060/  και συνειδητοποίησαν πως η Μηχανική Μάθηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να συμβάλουν στην απομάκρυνση του πλαστικού από τους ωκεανούς μέσω της AI for Oceans δραστηριότητας https://code.org/oceans

Παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση και τους τρόπους αντιμετώπισης και έμαθαν πως οι παρατηρήσεις μέσω δορυφόρων μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο της Ώρας του Κώδικα 2023, ολοκλήρωσαν επίσης τη δραστηριότητα «Προσομοίωση θαλάσσιου οικοσυστήματος 2023» (Simulating a Marine Ecosystem 2023) https://studio.code.org/s/csc-ecosystems-2023/lessons/1/levels/1?lang=en-US και συνειδητοποίησαν πόσο σημαντική είναι η ισορροπία στο θαλάσσιο οικοσύστημα.