Προγράμματα

Βίντεο από τη συμμετοχή του σχολείου μας στα συνέδρια MUN το σχολικό έτος 2022-23

Δείτε το βίντεο που δημιούργησε η ομάδα των μαθητών και των μαθητριών που συμμετείχε, κατά το σχολικό έτος 2022-23, στα συνέδρια του MUN: στο Διεθνές Συνέδριο MSKMUN που διοργάνωσε το 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς και στο 6ο Συνέδριο ACGMUN που διοργάνωσε το Αμερικάνικο Κολέγιο Pierce College

MUN 2022-23

Πολιτιστικό, διαθεματικό πρόγραμμα με θέμα «Ανακαλύπτοντας τον Σικελιανό-έναν ονειροπόλο ποιητή»

Tο σχολείο μας συνεργάστηκε με το Γυμνάσιο των Αγίων Θεοδώρων στο πολιτιστικό, διαθεματικό πρόγραμμα «Αναζητώντας το Σικελιανό, έναν ονειροπόλο ποιητή». Ένα πρόγραμμα αδελφοποίησης που προωθεί καλές πρακτικές με απώτερο στόχο να καλλιεργηθεί το συνεργατικό πνεύμα και να αναδειχθούν τα ταλέντα, οι κλίσεις και οι δεξιότητες όλων ανεξαιρέτως των μαθητών και μαθητριών.

Συντονίστριες του προγράμματος ήταν η κα Κωστάκου Φωτεινή ΠΕ02, φιλόλογος και συγγραφέας από το Γυμνάσιο Αγίων Θεοδώρων και η κα Κουλουριώτη Ευαγγελία ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας από το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς.  Συμμετείχαν οι μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου Διαμάντη Όλγα, Ζαφειροπούλου Χριστίνα, Ζέρβα Αργυρώ, Λιάκου Αντωνία, Ορφανίδη Χρυ Παναγοπούλου Αργυρώ, Παπαδοπούλου Πολυξένη, Ρεπούση Στελλίνα, Σκούρτα Βασιλεία και Φωτογιαννοπούλου Ηλέκτρα.

Στόχος  του προγράμματος ήταν να γνωρίσουμε το μεγάλο λυρικό ποιητή Άγγελο Σικελιανό.  Η πορεία του ποιητή χαρακτηρίζεται από την απορρόφησή του με τη μακραίωνη, πολιτισμική ιστορία του τόπου μας.  Η Κηφισιά συνδέεται με το μεγάλο ποιητή αφού εδώ υπάρχει το σπίτι που περνούσε τα καλοκαίρια του τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η πρώτη δράση του προγράμματος ήταν η θεατρική παράσταση: «Άγγελος Σικελιανός, ένας ονειροπόλος ποιητής» από το παραμύθι της Φωτεινής Κωστάκου και της Δέσποινας Πικοπούλου. Ένα ευχάριστο ξεκίνημα για να έρθουν τα παιδιά κοντά στους ποιητές μας και να αγαπήσουν την τέχνη τους.

Στη συνέχεια του προγράμματος συνδέσαμε το Σικελιανό με τον Άγγλο λυρικό ποιητή John Keats,  ο οποίος ύμνησε την Ελληνική Αρχαιότητα.  Οι μαθητές αφού μελέτησαν τη ζωή και το έργο των ποιητών, διάβασαν και ανέλυσαν ποιήματά τους στα ελληνικά και αγγλικά έφτιαξαν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, που μπορείτε να δείτε επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Άγγελος Σικελιανός & John Keats_Δύο Λυρικοί Ποιητές

Συμμετοχή στο Model United Nations (MUN) στο Αμερικάνικο Κολέγιο Pierce College (Σάββατο 1η και Κυριακή 2 Απριλίου 2023)

Το Σάββατο 1η και την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς συμμετείχαν στο 6ο Συνέδριο MUN (MODEL UNITED NATIONS)  στο Αμερικάνικο Κολέγιο Pierce College.

                                                       

 

Οι μαθητές (delegates) των Ην. Εθνών  από τη  Γ τάξη Κωνσταντόπουλος Αρσένης, Μενεγάκη Εμμανουέλα  Σκούρτα Βσσιλεία, Στυλίδης Κωνσταντίνος, Κουντούρη Ελένη Φρειδερίκη, Μοράμπιτο Βαλεντίνα και από τη Β τάξη Παυλόγλου Ιωάνα Χριστίνα και Παρασκευάκη Δέσποινα με τις εκπαιδευτικούς (advisors) Ε. Κουλουριώτη και Α. Μαστρογιάννη πήραν μέρος στην προσομοίωση των  συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών που φέτος είχαν θέμα ” Breaking Barriers” (Καταρρίπτοντας εμπόδια) http://www.acgmun.gr/ .

 

Συμμετοχή στο Model United Nations (MUN) στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς (Πέμπτη 12 Ιανουαρίου – Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023)

H ομάδα του MUN (MODEL UNITED NATIONS) του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς πήρε μέρος στο διεθνές δυνέδριο MUN που διοργάνωσε το 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς (https://www.mskmun.com/ ), και έλαβε χώρα  στις εγκαταστάσεις του 1ου Γυμνασίου από την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023.

Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι οι εξής:  Αγγελίνας Φίλιππος, Κωνσταντόπουλος Αρσένιος, Μενεγάκη Εμμανουέλα, Σκούρτα Βασιλική, Στυλίδης Κωνσταντίνος, Παπαδέλη Κωνσταντίνα, Κωστόπουλος Ερίκος, Παρασκευάκη Δέσποινα και Παυλόγλου Ιωάννα-Χριστίνα.  Πρόκειται για εκπαιδευτικό συνέδριο-προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  Σε αυτό οι συμμετέχοντες μαθητές αναλαμβάνουν το ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ, ερευνούν τα διεθνή ζητήματα της επικαιρότητας και στα πλαίσια των επιτροπών και οργάνων του ΟΗΕ, δημιουργούν συμμαχίες και προτείνουν λύσεις με μορφή ψηφισμάτων.  Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

Η ομάδα MUN του σχολείου μας προετοιμάζεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με συναντήσεις κάθε Πέμπτη, μετά το τέλος των μαθημάτων, υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητριών, Α. Μαστρογιάννη και Ε. Κουλουριώτη, οι οποίες έχουν το ρόλο του Advisor. Οι μαθητές μας αποκόμισαν πολλά οφέλη από τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.  Ασκούνται στο δημόσιο λόγο, στην προσεκτική ακρόαση, στην επίλυση διαμαχών,  στη διαπραγμάτευση και στη λήψη αποφάσεων, ενώ εξασκούν τα αγγλικά τους και αποκτούν γνώση για τα επίμαχα ζητήματα της επικαιρότητας.

”Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος”, Πολιτιστικό Πρόγραμμα

Από τις αρχές του Οκτώβρη ξεκινήσαμε τη χορωδία και την ορχήστρα (οργανικό σύνολο) του σχολείου που εντάχθηκαν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα ”Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος”. To Πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.

Οι δοκιμές της χορωδίας και των οργάνων γίνονται κάθε Τρίτη μετά το πέρας των μαθημάτων, στο χώρο του αμφιθεάτρου του σχολείου και στην αίθουσα της Μουσικής. Οι παιδαγωγικοί στόχοι του Πολιτιστικού αυτού Προγράμματος συνοψίζονται στα εξής:

  1. Να ακούσουν και να εκτελέσουν τα παιδιά καλή μουσική.
  2. Να λειτουργήσουν και να δουλέψουν μέσα στην ομάδα, τραγουδώντας ή/και παίζοντας μουσικά όργανα.
  3. Να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της μουσικής, και ειδικότερα του οργάνου της φωνής, για την επικοινωνία με τους γύρω μας, την έκφρασή μας, την αυτοπεποίθηση, και τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας μας και το καινούργιο σετ από τύμπανα

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 , στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του σχολείου μας έγινε και η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας ,ύστερα από δυόμισυ χρόνια. Τα παιδιά τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια. Επίσης ακούσαμε ωραία μουσική για πιάνο που έπαιξαν τρεις ταλαντούχοι μαθητές μας. Αναμένουμε ακόμα περισσότερη οργανική μουσική και τραγούδια προσεχώς.

Επίσης η αγορά ενός καινούργιου σετ τυμπάνων (ντραμς) από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς γέμισε το σχολείο μας με ρυθμούς  και ηλεκτρικούς ήχους. Δημιουργήθηκε ήδη το πρώτο μας ροκ συγκρότημα από τρεις μαθητές που έπαιξαν κι αυτοί το βράδυ του μπαζάρ. Ευχαριστούμε πολύ την Επιτροπή για την έγκριση αυτής της αγοράς.

Νέο Πρόγραμμα Μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στο Πρόγραμμα Μαθημάτων της Ενισχυτικής Διδασκαλίας.

Το νέο Πρόγραμμα πιο κάτω:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ_2022-23_τελικο

Έναρξη μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας 2022-2023

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 θα αρχίσει η Ενισχυτική Διδασκαλία.

Η διδασκαλία των μαθημάτων δε διεξάγεται στις διακοπές και στις αργίες σύμφωνα με το άρθρο 2 της με αρ. Πρωτ. 79942/ΓΔ4/21-05-2019 (Β΄ 2005) όπως ισχύει.

Τα μαθήματα θα γίνονται Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 14:30-17:45.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ_2022-23

Ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων για την Ενισχυτική Διδασκαλία 2022-2023

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,                                                                                                             20/09/2022

στο προσεχές διάστημα θα υλοποιηθεί Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας για τους μαθητές/τριες Γυμνασίου. Αν το επιθυμείτε, έχετε τη δυνατότητα να δηλώσετε τη συμμετοχή του στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο αφορά μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου που έχουν χαμηλή επίδοση στα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Αγγλικά.

Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος το Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας διεξήχθη στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας αλλά ακόμη δε έχει γίνει γνωστό ποιο σχολείο θα επιλεγεί για τον σκοπό αυτό.

Για τον έγκαιρο προγραμματισμό της όλης διαδικασίας παρακαλούμε, ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ, να μας επιστρέψετε με email ή αυτοπροσώπως υπογεγραμμένη την πιο κάτω Υπεύθυνη Δήλωση μέχρι τη Δευτέρα 26/09/2022 και ώρα 09:00π.μ..

Υπόδειγμα_1 αίτησης_δήλωσης μαθημάτων 2022_23

 

«ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ»

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 τμήματος, Δημήτρης Βογιατζιδάκης, Σωτήρης Δερμεντζόπουλος, Μαρία Δημανούδη, Γιώργος Δρακίδης, και Μυρτώ Κοντιζά “υιοθέτησαν” τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με στόχο να τον γνωρίσουν και να τον προβάλουν σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το πολιτιστικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο 2022 από τις εκπαιδευτικούς Βλατάκη Σοφία, Κωνσταντίνου Βασιλική και Ντούρου Ελένη, σε συνεργασία με το σωματείο “Διάζωμα”.

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα οι μαθητές, μέσω ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων:

  • ήρθαν σε επαφή με το αρχαίο ελληνικό δράμα και δραματοποίησαν ένα μικρό απόσπασμα από την κωμωδία “Αχαρνείς”του Αριστοφάνη.
  • γνώρισαν/μελέτησαν το θεατρικό οικοδόμημα και κατασκεύασαν μακέτα του Αρχαίου Θεάτρου.
  • γνώρισαν τα αρχαία αγωνίσματα  και ασκήθηκαν σε αυτά.
  • γνώρισαν την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης  και περιηγήθηκαν  ψηφιακά στα αρχαία θέατρα του κόσμου.
  • επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ξενάγησαν συμμαθητές τους σ’ αυτόν, συμμετείχαν σε θεατρικά δρώμενα στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου και σε αθλητικές δραστηριότητες στο Αρχαίο Στάδιο, ενώ παράλληλα είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον καθηγητή Αρχαιολογίας και υπεύθυνο των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, κ. Πέτρο Θέμελη.
  • δημιούργησαν οπτικοακουστικό υλικό με στόχο την προβολή του Αρχαιολογικού χώρου, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του Προγράμματος, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εργάστηκαν με ενθουσιασμό γι’ αυτό.

Παρουσίαση για το Αρχαίο Θέατρο

Παρουσίαση “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ”

Οι δημιουργίες και οι δράσεις των μαθητών/τριών

Βίντεο “Υιοθεσία Του Αρχαιολογικού Χώρου Της Αρχαίας Μεσσήνης”