Προγράμματα

Συμμετοχή μαθητών/μαθητριών της Α τάξης, στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge 2023-24”

Το σχολείο μας συμμετέχει για πρώτη φορά στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge” με 5 μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης.

Οι μαθητές/μαθήτριες που συμμετέχουν, είναι: Γαγανάκης Ηλίας, Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης, Πλακαντωνάκη Μελίνα, Σκουλιδά Νεφέλη Ευδοκία και Χατζηδάκη Θεανώ.

Το Moon Camp είναι μια σύμπραξη μεταξύ της Ευρωπαϊκή Διαστημικής Υπηρεσίας ESA (European Space Agency) και του Ιδρύματος Airbus, σε συνεργασία με την Autodesk.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα  https://mooncampchallenge.org/

Στο διαγωνισμό “Moon Camp Challenge”, αποστολή κάθε ομάδας μαθητών είναι να σχεδιάσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο (3D) μιας διαστημικής βάσης αστροναυτών στο φεγγάρι. Οι μαθητές/μαθήτριες, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Πληροφορικής Λυμπεροπούλου Κυριακή, εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης Tinkercad της Autodesk https://www.tinkercad.com και προσάρμοσαν το σχεδιασμό της αποικίας στο περιβάλλον της Σελήνης, εξετάζοντας τη δυνατότητα χρήσης των τοπικών πόρων, έτσι ώστε να παρέχουν ασφαλείς και λειτουργικές εγκαταστάσεις διαβίωσης και εργασίας για τους αστροναύτες.

 

Η προθεσμία παράδοσης ήταν μέχρι την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και κάθε υποβολή εργασίας έπρεπε να συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή-αιτιολόγηση.

Μπορείτε να δείτε το έργο που παρέδωσε στις 22 Απριλίου, η ομάδα των μαθητών The 5 Greek Lunar Explorers με τίτλο “Lunar Colony design” στον σύνδεσμο: https://www.tinkercad.com/things/byUcULVg3d9-lunar-colony-design (κάνοντας κλικ στο View in 3D).

Δείτε επίσης την ανάρτηση στο twitter: https://x.com/K_Lymperopoulou/status/1782192491959132350

Το έργο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα έκθεσης έργων του “Moon Camp Challenge 2023-24”  https://mooncampchallenge.org/gallery-2023-2024/details/30000

Η ομάδα μας “The 5 Greek Lunar explorers” έλαβε το πιστοποιητικό συμμετοχής για την υποβολή του 3D έργου.

Αντίστοιχα πιστοποιητικά έλαβαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν, καθώς και η καθηγήτρια πληροφορικής κα Λυμπεροπούλου.

Όλες οι ομάδες θα κληθούν να συμμετάσχουν τον Μάιο, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με έναν αστροναύτη του ESA και ειδικούς του διαστήματος.

Επίσκεψη στην Teleport Services για ένα πρωτότυπο Virtual Reality ταξίδι διδακτικού χαρακτήρα στο διάστημα, με θέμα την κλιματική αλλαγή (Τρίτη 23 Απριλίου, 2024)

Στις αίθουσες της Teleport (https://teleport-services.com ) στην Αγία Παρασκευή, βρεθήκαμε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα eTwinning “The Amplified Blue Planet” και τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ τάξης που συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή. Συνοδοί καθηγητές ήταν η καθηγήτρια Πληροφορικής Λυμπεροπούλου Κυριακή, ο καθηγητής Βιολογίας Κουγιουμουτζής Κωνσταντίνος και η καθηγήτρια Τεχνολογίας Λιόλιου Βασιλική.

Φορέσαμε τα ειδικά γυαλιά και τα γάντια μας και ετοιμαστήκαμε μια εντυπωσιακή διαδραστική, βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία με θέμα “Ο πλανήτης μας είναι το μέλλον μας”.

Η αλήθεια είναι ό,τι μια τέτοια εμπειρία, δεν είναι εύκολο να περιγραφεί σε κάποιον που δεν την έχει βιώσει. Νοιώθεις σαν να βρίσκεσαι πραγματικά εκεί! Τα εντυπωσιακά γραφικά, συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο και εκπληκτικό περιβάλλον που πραγματικά μας μάγεψε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη!

Φαντάσου να είσαι μέσα σε ένα Διαστημόπλοιο και να παρατηρείς τον γαλαξία μας, τους πλανήτες τα νεφελώματα, τους μετεωρίτες και να συνειδητοποιείς πόσο χρήσιμες είναι οι παρατηρήσεις του συστήματος δορυφόρων Copernicus για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Να μπορείς να “τηλεμεταφερθείς” στην εποχή των δεινοσαύρων, να βρεθείς στο βυθό της θάλασσας δίπλα σε τροπικά ψαράκια, φάλαινες και καρχαρίες. Να βιώσεις την καταστροφή που μπορεί να επιφέρει μια μικρή αλλαγή της θερμοκρασίας στα κοράλλια. Να βοηθήσεις στην κατάσβεση πυρκαγιών και να μάθεις τόσες πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τον πλανήτη σου, τη Γη!

Κατασκευή και προγραμματισμός ρομποτικών συστημάτων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο eTwinning πρόγραμμα “The Amplified Blue Planet”, σε ομάδες των δύο ή τριών, κατασκεύασαν 3 ρομποτικά συστήματα και προσομοίωσαν την αυτόνομη κίνησή τους.

Από την αρχαιότητα δεν σταματήσαμε ποτέ να εξερευνούμε τη Σελήνη, και πριν από την ανάπτυξη των διαστημικών σκαφών, μπορούσαμε να τη δούμε μόνο με γυμνό μάτι και με τηλεσκόπια, αλλά τώρα θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τη Σελήνη. Κατασκευάσαμε διαστημόπλοια και ρομποτικά οχήματα και φέραμε δείγματα σεληνιακού εδάφους, τα οποία μας επέτρεψαν να μάθουμε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τη Σελήνη.

Σε αυτό το εργαστήριο, κατασκευάσουμε 3 μηχανήματα, έναν ρομποτικό βραχίονα (Robotic Arm), ένα περονοφόρο όχημα (Forklift) και έναν εκσκαφέα (Excavator).

Τα συγκεκριμένα συστήματα, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την εκσκαφή και τη μεταφορά υλικών από το έδαφος της σελήνης, κατάλληλων για την δημιουργία εργαλείων, εξοπλισμού ή κτιρίων στην επιφάνεια της, μέσω της τεχνολογίας 3D Printing.

Η κατασκευή και ο προγραμματισμός των ρομποτικών συστημάτων έγινε με τη χρήση των τριών κιτ Ρομποτικής (ELECFREAKS Nezha inventor’s kit V2 for micro:bit) που έχουμε παραλάβει, μέσω της δράσης «Μικρή Επανάσταση στην εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο…», που συμμετέχουν 1821 σχολικές μονάδες από όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες

Διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στα πλαίσια του έργου eTwinning “Amplified Blue Planet: A Journey in STEM, Earth Observation, Artificial Intelligence and Creative Writing for Environmental Awareness”, οι 18 μαθητές/τριες που συμμετέχουν, επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα, όπου περιθάλπονται τραυματισμένες χελώνες και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξενάγησης, από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ (Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας).

https://archelon.gr/project-areas/glyfada-kentro-diasosis-thalassion-xelonon

Έμαθαν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις θαλάσσιες χελώνες και τους κινδύνους που τις απειλούν και κατανόησαν πώς η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η πλαστική ρύπανση στους ωκεανούς, έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα και πιο συγκεκριμένα στις θαλάσσιες χελώνες.

Πως γεννιούνται, πως τρέφονται, που μεταναστεύουν, ποιες διαδρομές ακολουθούν και πόσο γρήγορα κολυμπούν, με τη βοήθεια πομπών που στερεώνονται πάνω στο καβούκι τους και παρέχουν σήμα μέσω δορυφόρων, όταν οι χελώνες έρχονται στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσουν.

Λάβαμε και Πιστοποιητικό Υιοθεσίας για τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα “Τρούφα” από το Κέντρο Διάσωσης ως σύμβολο της δέσμευσής μας για τη διατήρηση και διάσωση θαλάσσιων χελωνών.

Συμμετέχουμε στη δράση Coding4Climate για την Ημέρα της Γης (Δευτέρα 22 Απριλίου 2024)

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο eTwinning πρόγραμμα The Amplified Blue Planet,  θα γιορτάσουν την Ημέρα της Γης,  τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 (Earth Day 20024), συμμετέχοντας στη παγκόσμια δράση Coding4Climate (https://coding4climate.org/) που προωθεί την συνεργασία σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών και θα χρησιμοποιήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, υπολογιστικής σκέψης, δημιουργικότητας και ψηφιακού γραμματισμού για να δημιουργήσουν λύσεις για τον πλανήτη μας.

Συμμετέχουμε στην Προστασία των Ωκεανών (Ocean League) και συγκεκριμένα στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών, παρακολουθώντας τις διαδρομές που ακολουθούν μέσω των δορυφορικών παρατηρήσεων γύρω από το νησί Poilão, που βρίσκεται στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αφρικής, με ένα έργο Scratch από το RaspberryPi Foundation https://projects.raspberrypi.org/en/projects/turtle-tracker και 2 microbit projects: https://microbit.org/projects/make-it-code-it/saving-sea-turtles/  για την κατασκευή ενός πρωτότυπου φωτισμένου μονοπατιού στην παραλία που θα καθοδηγεί τους ανθρώπους με ασφάλεια, χωρίς να ενοχλούν τις νεογέννητες χελώνες που κινούνται προς τη θάλασσα  και https://microbit.org/projects/make-it-code-it/light-up-fishing-nets/ για την δημιουργία ενός συνδυασμού φώτων LED και ήχων,  που θα απομακρύνει ψάρια, χελώνες και πουλιά, ώστε να μην παγιδεύονται στα δίχτυα ψαρέματος (STOP bycatch).

https://www.climateactionproject.org/coding4climate/solution/660f0b7ee889668ebe8a5c0b

e-Technology Lab Secondary “Teach with Earth from Space” Workshop, ESA ESEC-Galaxia, (Transinne) Βέλγιο, 14 και 15 Μαρτίου 2024

Η καθηγήτρια Πληροφορικής, Κυριακή Λυμπεροπούλου, είχε την καταπληκτική ευκαιρία να επιλεγεί και να λάβει μέρος στα εργαστήρια καθηγητών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  στο Βέλγιο, που διοργανώθηκαν από το e-Technology LAB Galaxia Center, μέρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της ESA (European Space Agency), στις 14 και 15 Μαρτίου 2024.

Τεχνολογία, Ρομποτική, Δορυφορικές Παρατηρήσεις της Γης, Εξερεύνηση του Διαστήματος, Διαστημική τεχνολογία και εφαρμογές προγραμματισμού σε Aduino και Raspberry Pi, παρουσιάστηκαν και εφαρμόστηκαν μέσω μιας μεθοδολογίας βασισμένης στην έρευνα, με βάση τις τρέχουσες αποστολές και ερευνητικές δραστηριότητες της ESA, για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων στον τομέα του STEM, αλλά και των βασικών αξιών, όπως η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπαιδευτικών.

Παραδείγματα πραγματικής ζωής, που σχετίζονται με τον εμπνευσμένο κόσμο του διαστήματος, χρησιμοποιήθηκαν  για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της θεωρίας και της πράξης. Διασκεδαστικά πειράματα για την επίδραση της αλλαγής του κλίματος στο τρόπο που ρέουν τα ωκεάνια ρεύματα, πώς το καμουφλάζ γίνεται πλέον αντιληπτό μέσω δορυφορικών εικόνων, πως μπορούμε να ελέγξουμε το πριν και το μετά μιας περιοχής που υπέστη  μια φυσική καταστροφή και άλλα.

Το εργαστήριο, την 2η μέρα, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις Παρατηρήσεις της Γης και στο πρόγραμμα περιήγησης EO (Earth Observation browser), ένα δωρεάν εργαλείο που επιτρέπει την πρόσβαση σε πραγματικές δορυφορικές εικόνες.

Μαζί με 27 ακόμα εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη, ανακάλυψε πώς οι επιστήμονες μελετούν τον πλανήτη μας από το διάστημα και πήρε ιδέες για το πώς να μεταφέρει αυτή τη γνώση στους μαθητές της.

https://x.com/ESA__Education/status/1771461887320076691?s=20

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΤΟ MSKMUN

Η ομάδα MUN  του σχολείου συμμετείχε στο Model United Nations, MUN, το οποίο διεξήχθη στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, από 7-10 Μαρτίου 2024.  Τα παιδιά που συμμετείχαν ως delegates ήταν οι:   Μελίνα Πλακαντωνάκη, Θεοφάνης Καραγεώργος, Γιώργος Σκούρτας, Γιώργος Κταποδάς, Δέσποινα Παρασκευάκη, Θεοδώρα Κουτσαγγέλη, Κλέα Χουδαλάκη. Οι μαθητές μας που εργάστηκαν ως  staff  ήταν οι Χριστιάννα Παυλόγλου, Μαριτίνα Θεοδωράκη, Γιώργος Βόρρης και Μαρία Δημανούδη.  Υπεύθυνη Καθηγήτρια Ευαγγελία Κουλουριώτη.

 

Συμμετοχή της ομάδας MUN του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στη μαθητική προσομοίωση A.M.E.C (Anavryta Model European Congress)

H ομάδα MUN  του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς συμμετείχε στην μαθητική προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, A.M.E.C (Anavryta Model European Congress), που διεξήχθη στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Η δράση έγινε στα πλαίσια συμμετοχής του σχολείου μας στο δίκτυο σχολείων “Σημερινός Μαθητής- Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου-Σήμα Α.Ε.Π”

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο eTwinning πρόγραμμα, θα παρακολουθήσουν μια σειρά  εργαστηρίων και θα μάθουν πώς η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η πλαστική ρύπανση στους ωκεανούς, έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις θαλάσσιες χελώνες.

Μέσω αυτού του έργου, το οποίο προωθεί την εκπαιδευτική καινοτομία, οι μαθητές θα αναπτύξουν δεξιότητες στο STEM με 3 δραστηριότητες σε micro:bit και Scratch. Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, θα επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας στην Γλυφάδα Αττικής.

Θα μάθουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις θαλάσσιες χελώνες. Θα ανακαλύψουν που μεταναστεύουν οι χελώνες, ποιες διαδρομές ακολουθούν και πόσο γρήγορα κολυμπούν, με τη βοήθεια πομπών που στερεώνονται πάνω στο καβούκι τους και παρέχουν σήμα μέσω δορυφόρων, όταν οι χελώνες έρχονται στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσουν.

Κύριος στόχος αυτού του έργου, είναι να εκπαιδεύσει τους μαθητές να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και να βοηθούν στην προστασία των απειλούμενων ειδών. Θα αναπτύξουν επίσης δεξιότητες κριτικής σκέψης και ομαδικής εργασίας, κατά την αναζήτηση, την επιλογή, την οργάνωση και την αξιολόγηση πληροφοριών.

Δείτε την παρουσίαση Sea Turtles

 

Το συγκεκριμένο έργο, είναι επιλέξιμο για κάποιο από τα βραβεία Scientix 2024. Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Scientix STEM Discovery Campaign https://www.scientix.eu/campaigns/sdc/sdc24, μια διεθνή πρωτοβουλία που φέτος συνδιοργανώνεται με το έργο Life Terra με θέμα Αειφορία και Πολιτειότητα (Sustainability and Citizenship).

We support #SDC24

https://www.scientix.eu/campaigns/sdc/sdc24_activity?id=3631

https://x.com/K_Lymperopoulou/status/1765546686292586623?s=20

 

Συμμετοχή στην “Mission Zero” Astro Pi Challenge 2023/24

The European Astro Pi Challenge “Mission Zero” 2023/24 έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες του etwinning προγράμματος να δημιουργήσουν ένα απλό πρόγραμμα σε python που θα “τρέξει” σε έναν υπολογιστή Astro Pi στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS (International Space Station) στο διάστημα για 30 δευτερόλεπτα, θυμίζοντας στους αστροναύτες το σπίτι τους, τη Γη!

Το θέμα για το Mission Zero 2023/24 είναι “χλωρίδα και πανίδα”. Οι εικόνες που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες μας, ήταν για παράδειγμα, λουλούδια, δέντρα, ζώα ή και έντομα.

Το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας μια ένδειξη από τον αισθητήρα χρώματος και φωτεινότητας του Sense HAT του υπολογιστή Mark II Astro Pi, ορίζει το χρώμα του φόντου της εικόνας που σχεδίασαν. Το σύνολο των αισθητήρων του Sense HAT δίνει στο Astro Pi τη δυνατότητα να “ανιχνεύει” και να κάνει διάφορα είδη μετρήσεων, θερμοκρασίας, υγρασίας, πίεσης και κίνησης και να εξάγει πληροφορίες χρησιμοποιώντας μια οθόνη LED 8 x 8.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες θα λάβουν τον Ιούνιο, ένα πιστοποιητικό που θα καταγράφει την ακριβή ώρα έναρξης και λήξης της εκτέλεσης του προγράμματός τους, καθώς και τη θέση του ISS κατά την εκτέλεση του. Ένα μοναδικό ενθύμιο της ιστορίας του διαστήματος!