Βραδιά ποίησης

”Διψάμε για ουρανό”

Είναι κάποιες μέρες του χρόνου που όλα στο σχολείο μοιάζουν διαφορετικά. Οι διάδρομοι, οι ωχρωποί τοίχοι, οι πράσινες πόρτες, ο χώρος του θεάτρου, όλα δείχνουν αλλιώτικα, και τα πρόσωπα των ανθρώπων φωτίζονται. Δεν είναι μια συνηθισμένη χαρά, είναι μια λίγο πιό σπάνια, πιο άυλη λάμψη. Είναι η πνευματική εκείνη κατάσταση που μας βγάζει από το λήθαργο, που μας θυμίζει ότι είμαστε φτιαγμένοι από χώμα αλλά και πνοή, σάρκα και πνεύμα. Το βράδυ της 18ης μέρας του Ιουνίου 2018, ο προθάλαμος του θεάτρου ήταν γεμάτος ζωγραφιές, η σκηνή του θεάτρου ήταν γεμάτη από παιδιά, κι άλλα παιδιά γύρω από το πιάνο. Διαβάσαμε ποιήματα και παίξαμε μουσική επειδή έτσι απλά διψούσαμε για ουρανό, επειδή θέλαμε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, όπως γράφουν και οι ποιητές που αγαπήσαμε. Ναι, τους αγαπήσαμε τους ποιητές σε χρόνο αόριστο και παντοτινό, έτσι τους  αγάπησαν και τα παιδιά μας, κι άκουγες μικρά παιδιά εκείνο το βράδυ να διαβάζουν ποιήματα και να τραγουδούν με σοβαρότητα, με ομορφιά, με πάθος.

Σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο έγιναν όλα για τη βραδιά αυτή. Τα παιδιά της Λέσχης των Ποιητών, τα παιδιά της χορωδίας, παιδιά που έπαιξαν μουσική.  Μαζί τους και οι καθηγητές και ο διευθυντής του σχολείου μας, που διάβασαν κι αυτοί ποιήματα, που αγκάλιασαν και βοήθησαν με κάθε τρόπο την εκδήλωση, όπως επίσης και αυτοί που μας έδωσαν χαρά με την παρουσία τους και μόνο. Επίσης οι προσκεκλημένες μας ποιήτριες, οι κυρίες Λένα Παππά και Εριέττη Μπορνάν και η Βικτωρία Ταγκούλη  που ερμήνευσε το τραγούδι της Σάρας Σεβλαίην,  λάμπρυναν ακόμα περισσότερο τη βραδιά αυτή.

”Ας μην το κρύβουμε λοιπόν, διψάμε για ουρανό…” Μίλτος Σαχτούρης

Πρόσκληση για τη βραδιά ποίησης

Ποίηση και Μουσική τη 18η μέρα του Ιουνίου

Είναι παιδιά που διαβάζουν και γράφουν ποίηματα, παίζουν μουσική, τραγουδάνε, ζωγραφίζουν, είναι παιδιά-ποιητές.  Μαζί τους και οι καθηγητές του σχολείου μας, διαβάζουν κι αυτοί ποίηματα ανάμεσα στα παιδιά.  Στην ομορφιά, στην αγάπη, στη δουλειά, όλοι μαζί. Θα έχουμε κοντά μας και επιφανείς ποιήτριες, την κ. Λένα Παππά, και την κ. Εριέττη Μπορνάν, όπως και την γνωστή τραγουδίστρια Βικτωρία Ταγκούλη που θα ερμηνεύσει το τραγούδι για τους πρόσφυγες ”Who’d believe I had a name”, πάνω σε στίχους της καθηγήτριας του σχολείου μας, Σάρας Σεβλαίην.  Ημέρα 18η του Ιουνίου 2018, στις 8.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του σχολείου. Προετοιμαζόμαστε με ενθουσιασμό.

Η ζωγραφιά στην αφίσα είναι της μαθήτριας Ρέμης Γιαννουλάτου.

 

 

Η λέσχη των ποιητών και η βραδιά ποίησης στις 20 Μαρτίου 2016

 

Η λέσχη των ποιητών στο σχολείο μας αριθμεί λίγα αλλά πολύ αφοσιωμένα μέλη. Οι συναντήσεις μας γινόντουσαν κάθε δεύτερη Πέμπτη είτε στη βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου  βυθιζόμασταν στη σιωπηλή ομορφιά και στη μυρωδιά των βιβλίων ή στο αμφιθέατρο όπου πάνω στη σκηνή διαβάζαμε με πάθος και ψάχναμε για τα ποιήματα που θα μας συν-κινούσαν, θα μας ταξίδευαν. H ποίηση άνοιγε μπροστά μας δρόμους ανεξερεύνητους, μάς αποκάλυπτε τη ζωή και τον ίδιο τον εαυτό μας.

Όταν ήρθε η άνοιξη διαλέξαμε όλα εκείνα τα ποιήματα που είχαμε αγαπήσει, βάλαμε εικόνες με λουλούδια και πολύ χρώμα και φτιάξαμε μια βραδιά ποίησης. Εκεί ήρθαν και τα παιδιά της χορωδίας, μπήκαν μέσα στο θέατρο τραγουδώντας και γέμισε η άνοιξη από τις φωνές τους. Διάβασαν τα παιδιά της λέσχης των ποιητών, διάβασαν και οι καθηγητές  τους ποιήματα για την άνοιξη. Ακούσαμε και μουσική για κιθάρα. Ήταν μια όμορφη βραδιά.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, 8.00 μ.μ. Ποίηση και μουσική στην εαρινή ισημερία

Στις 20 Μαρτίου, μια ημέρα πριν την επίσημη αρχή της άνοιξης και μια ημέρα πριν την παγκόσμια ημέρα ποίησης, θα διαβάσουμε ποιήματα και θα παίξουμε μουσική. Θα ακούσουμε επίσης το ρεπερτόριο της χορωδίας του σχολείου, που θα διαγωνιστεί στις 2 Απριλίου στο χορωδιακό φεστιβάλ της Καρδίτσας.

Η Άνοιξη γράφεται πάντα με το θαύμα κεφαλαίο. Ο χρόνος της δεν ορίζει μόνο εποχή, γίνεται έκπληξη για κάθε ανοιχτή καρδιά και κάθε άδολη σκέψη. Γι αυτό και ταιριάζει στη νεότητα οποιασδήποτε ηλικίας, γράφει ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς. Η έμπνευσή μας αρχίζει λοιπόν ”όταν μιαν άνοιξη χαμογελάσει” κι επειδή  πάλι την άνοιξη ”τα όνειρα θα μας ζητήσουν σώμα”, όλα τα ποιήματά μας  θα μιλούν για την άνοιξη. Τα ποίηματα θα πλαισιώνονται από μουσικά κομμάτια που θα παίξουν τα παιδιά στην κιθάρα και στο πιάνο. Έτσι κι αλλιώς η άνοιξη έρχεται, και θα κριθεί κι αυτή από τη χαρά της. Την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο του σχολείου μας.

 

 

Βραδιά ποίησης στις 10 Μαΐου 2015

Στις 10 Μαϊου 2015, στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρωθήκαμε και διαβάσαμε αγαπημένα χωρία από ποιήματα που μας αρέσουν και μιλούν στην ψυχή μας.

Πολλοί μαθητές, γονείς και φίλοι βρέθηκαν στην εκδήλωση και χειροκρότησαν την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, που ελπίζουμε ότι θα επαναληφθεί, με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και διάθεση.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: