Συμμετοχή μαθητών/μαθητριών της Α τάξης, στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge 2023-24”
Το σχολείο μας συμμετέχει για πρώτη φορά στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge” με 5 μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης.
Οι μαθητές/μαθήτριες που συμμετέχουν, είναι: Γαγανάκης Ηλίας, Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης, Πλακαντωνάκη Μελίνα, Σκουλιδά Νεφέλη Ευδοκία και Χατζηδάκη Θεανώ.
Το Moon Camp είναι μια σύμπραξη μεταξύ της Ευρωπαϊκή Διαστημικής Υπηρεσίας ESA (European Space Agency) και του Ιδρύματος Airbus, σε συνεργασία με την Autodesk.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://mooncampchallenge.org/
Στο διαγωνισμό “Moon Camp Challenge”, αποστολή κάθε ομάδας μαθητών είναι να σχεδιάσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο (3D) μιας διαστημικής βάσης αστροναυτών στο φεγγάρι. Οι μαθητές/μαθήτριες, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Πληροφορικής Λυμπεροπούλου Κυριακή, εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης Tinkercad της Autodesk https://www.tinkercad.com και προσάρμοσαν το σχεδιασμό της αποικίας στο περιβάλλον της Σελήνης, εξετάζοντας τη δυνατότητα χρήσης των τοπικών πόρων, έτσι ώστε να παρέχουν ασφαλείς και λειτουργικές εγκαταστάσεις διαβίωσης και εργασίας για τους αστροναύτες.
Η προθεσμία παράδοσης ήταν μέχρι την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και κάθε υποβολή εργασίας έπρεπε να συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή-αιτιολόγηση.
Μπορείτε να δείτε το έργο που παρέδωσε στις 22 Απριλίου, η ομάδα των μαθητών The 5 Greek Lunar Explorers με τίτλο “Lunar Colony design” στον σύνδεσμο: https://www.tinkercad.com/things/byUcULVg3d9-lunar-colony-design (κάνοντας κλικ στο View in 3D).
Δείτε επίσης την ανάρτηση στο twitter: https://x.com/K_Lymperopoulou/status/1782192491959132350
Το έργο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα έκθεσης έργων του “Moon Camp Challenge 2023-24” https://mooncampchallenge.org/gallery-2023-2024/details/30000
Η ομάδα μας “The 5 Greek Lunar explorers” έλαβε το πιστοποιητικό συμμετοχής για την υποβολή του 3D έργου.
Αντίστοιχα πιστοποιητικά έλαβαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν, καθώς και η καθηγήτρια πληροφορικής κα Λυμπεροπούλου.
Όλες οι ομάδες θα κληθούν να συμμετάσχουν τον Μάιο, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με έναν αστροναύτη του ESA και ειδικούς του διαστήματος.
Συμμετοχή έργου ζωγραφικής μαθήτριας της Γ τάξης στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge 2023-24”
Η μαθήτρια της Γ τάξης Ντεληφιλιππίδη Πίστη, συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό “Moon Camp Challenge 2023-24” με ένα έργο ζωγραφικής με τίτλο: “Quite a familiar future”
Το Moon Camp είναι μια σύμπραξη μεταξύ της Ευρωπαϊκή Διαστημικής Υπηρεσίας ESA (European Space Agency) και του Ιδρύματος Airbus, σε συνεργασία με την Autodesk.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://mooncampchallenge.org/
Το έργο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα έκθεσης έργων του “Moon Camp Challenge 2023-24” https://mooncampchallenge.org/gallery-2023-2024/details/30594/
Η μαθήτρια έλαβε το πιστοποιητικό συμμετοχής της για την υποβολή του έργου.
Όλοι οι μαθητές που υποβάλουν έργο,θα κληθούν να συμμετάσχουν τον Μάιο, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με έναν αστροναύτη του ESA και ειδικούς του διαστήματος.
Συμμετοχή μαθήτριας της Γ τάξης στον 7ο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής στην Αγγλική Γλώσσα (Ιανουάριος 2024)
H μαθήτρια της Γ τάξης Στέλλα Παναγιωτοπούλου, πήρε μέρος στον 7ο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής στην Αγγλική Γλώσσα, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου 2023 μέχρι 30 Ιανουαρίου 2024 από το Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ στη Θεσσαλονίκη. Η μαθήτρια διαγωνίστηκε στην κατηγορία “Short story”. Ο τίτλος της ιστορίας ήταν “The trip not taken…”
Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο eTwinning πρόγραμμα, θα παρακολουθήσουν μια σειρά εργαστηρίων και θα μάθουν πώς η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η πλαστική ρύπανση στους ωκεανούς, έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις θαλάσσιες χελώνες.
Μέσω αυτού του έργου, το οποίο προωθεί την εκπαιδευτική καινοτομία, οι μαθητές θα αναπτύξουν δεξιότητες στο STEM με 3 δραστηριότητες σε micro:bit και Scratch. Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, θα επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας στην Γλυφάδα Αττικής.
Θα μάθουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις θαλάσσιες χελώνες. Θα ανακαλύψουν που μεταναστεύουν οι χελώνες, ποιες διαδρομές ακολουθούν και πόσο γρήγορα κολυμπούν, με τη βοήθεια πομπών που στερεώνονται πάνω στο καβούκι τους και παρέχουν σήμα μέσω δορυφόρων, όταν οι χελώνες έρχονται στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσουν.
Κύριος στόχος αυτού του έργου, είναι να εκπαιδεύσει τους μαθητές να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και να βοηθούν στην προστασία των απειλούμενων ειδών. Θα αναπτύξουν επίσης δεξιότητες κριτικής σκέψης και ομαδικής εργασίας, κατά την αναζήτηση, την επιλογή, την οργάνωση και την αξιολόγηση πληροφοριών.
Δείτε την παρουσίαση Sea Turtles
Το συγκεκριμένο έργο, είναι επιλέξιμο για κάποιο από τα βραβεία Scientix 2024. Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Scientix STEM Discovery Campaign https://www.scientix.eu/campaigns/sdc/sdc24, μια διεθνή πρωτοβουλία που φέτος συνδιοργανώνεται με το έργο Life Terra με θέμα Αειφορία και Πολιτειότητα (Sustainability and Citizenship).
We support #SDC24
https://www.scientix.eu/campaigns/sdc/sdc24_activity?id=3631
https://x.com/K_Lymperopoulou/status/1765546686292586623?s=20
Συμμετοχή στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης» (Α, B και Γ τάξη)
Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, 39 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του σχολείου μας, συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης» 2023. Τον Διαγωνισμό διοργανώνει κάθε χρόνο το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση.
Συγχαρητήρια σε όλους για την συμμετοχή τους και ιδιαίτερα σε όσους αρίστευσαν.
Βραβείο αριστείας έλαβαν από την Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Μάρκου Στέφανος, από τη Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Δρακίδης Γεώργιος και από τη Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (αλφαβητικά): Βόγκας Χρήστος, Διαμαντή Όλγα, Ζέρβα Αργυρώ, Στυλίδης Κωνσταντίνος και Χοζός Κωνσταντίνος
Βραβεία καλής πρακτικής στον διαγωνισμό ST3dM 2022
Οι ομάδες μας διακρίθηκαν, λαμβάνοντας βραβεία καλής πρακτικής, ανάμεσα σε 22 ομάδες Γυμνασίου στον Διαγωνισμό ST3dM2022. Η μία ομάδα για την παρουσίασή της και η άλλη ομάδα για την 3d σχεδίαση.
Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Εργαστηρίου Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας STEΑM (Science–Technology–Engineering–Art-Mathematics) στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (http://st3dm.web.auth.gr ).
Εφαρμόζοντας τις γνώσεις που απέκτησαν, τα παιδιά ερεύνησαν, ανέπτυξαν τις ιδέες τους, και σχεδίασαν με τη χρήση του λογισμικού Tinkercad.
Η ομάδα LookUp σχεδίασε μια ταΐστρα πουλιών και η ομάδα BetFu σχεδίασε μια δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη.
Παρουσίαση_Ομάδα Betfu_3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς
Παρουσιαση_Ομάδα LookUp_3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν, για τη βράβευσή τους!
Συμμετοχή στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης “ST3dM2022”
Το σχολείο μας συμμετέχει με 2 ομάδες μαθητών/τριών, στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης “ST3dM2022” που διοργανώνει η ερευνητική ομάδα ST3dM του Εργαστηρίου Διδακτικής της Φυσικής (ΕΔΙΦΕΤ) του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας STEΑM (Science–Technology–Engineering–Art-Mathematics)στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (http://st3dm.web.auth.gr ).
Ως θεματολογία του Γυμνασίου έχει επιλεγεί: «Ο κοινόχρηστος χώρος που συχνάζουμε (π.χ. πλατεία, πάρκο, παιδική χαρά)»
Μελετάμε τον οικείο αυτό χώρο. Εντοπίζουμε θετικά και αρνητικά σημεία/θέματα που σχετίζονται με αυτό τον χώρο που αποτελούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα, δηλ. προβλήματα αειφόρου ανάπτυξης. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στο πρόβλημα βελτιώσουμε τα προβλήματα που εντοπίσαμε. Επινοούμε μία κατασκευή που βοηθά στην επίλυσή του. Μαθαίνουμε μέσα από δωρεάν online μαθήματα 40 ωρών, πως μπορούμε να σχεδιάσουμε σε τρεις διαστάσεις με το σχεδιαστικό πρόγραμμα Tinkercad. Σχεδιάζουμε το/τα αντικείμενα που θα λύσουν το πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει.
Για την κατηγορία του Γυμνασίου θα απονεμηθούν 3 πρώτα βραβεία και κάποια βραβεία καλής πρακτικής, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό συμμετοχής στον διαγωνισμό.
Οι ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης, είναι:
Ομάδα LookUp: ΑΓΓΕΛΙΝΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΓΑΡΕΦΑΛΙΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΓΕΡΟΣΤΑΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΟΛΓΑ και ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΡΕΤΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Ομάδα Betfu (Better future): ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ, ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΜΟΡΑΜΠΙΤΟ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ και ΣΤΥΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΠΕ86-Πληροφορικής)
Βραβείο διάκρισης σε μαθητή του σχολείου μας
Ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας Τσαντές Ιωάννης έλαβε μέρος στον “Μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras-Κάστορας 2019-2020” και διακρίθηκε, καταλαμβάνοντας την 5η θέση πανελληνίως στην κατηγορία Γ΄ Γυμνασίου.
Τα θερμά μας συγχαρητήρια και ευχές για καλή επίδοση σε κάθε προσπάθεια του μαθητή μας!