Χορωδία

Στην παρούσα σελίδα υπάρχει όλο το υλικό που αφορά την πορεία της Χορωδίας του σχολείου μας από τη δημιουργία της και την έναρξη λειτουργίας της κατά το σχολικό έτος 2014-2015 έως σήμερα. Τη Χορωδία μας τη δημιούργησε με μεράκι και αγάπη για την ποιοτική μουσική η εκπαιδευτικός Μουσικής κα Κόρδη Δήμητρα και την περιέβαλαν με πολλή αγάπη και σκληρή δουλειά πολλοί μαθητές και μαθήτριες στο πέρασμα του χρόνου.

Aναστολή λειτουργίας της χορωδίας

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., η διδασκαλία των πνευστών μουσικών οργάνων και του χορωδιακού τραγουδιού δεν επιτρέπεται για τη φετινή χρονιά στα γενικά σχολεία γιατί εμπερικλείει κινδύνους για την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Έτσι, δυστυχώς δε θα μπορέσει να συσταθεί και να λειτουργήσει για φέτος η χορωδία του σχολείου μας.

Παραμένουμε ασφαλείς, υγιείς και συντονισμένοι στην καλή μουσική και στο ποιοτικό τραγούδι. Η πανδημία θα περάσει.

Αλλάζουν τα σχέδια της χορωδίας

Το ταξίδι της χορωδίας μας στη Θεσσαλονίκη δε θα πραγματοποιηθεί  τελικά για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή μας.  Επιπλέον, η επέλαση των ιώσεων μας έκανε να χάσουμε κάποιες πρόβες, όμως ξεκινήσαμε και πάλι δριμύτεροι.

Οι στόχοι μας για φέτος διαμορφώνονται ως εξής: Στις 4 Απριλίου τραγουδάμε στην αίθουσα τελετών του ΟΛΠ, στον Πειραιά, για τον 35ο Διαγωνισμό της ΧΟΝ (Χορωδία Ορχήστρα Νέων). Στις 10 Μαΐου τραγουδάμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το 13ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών. Η δουλειά μας δύσκολη-όπως πάντα-με απαιτητικό ρεπερτόριο και στόχευση σε υψηλότερη ποιότητα ήχου και ερμηνείας.

 

 

Άνοιξη 2020: Νέο ταξίδι με τη χορωδία μας

Φέτος προορισμός της χορωδίας μας θα είναι η Θεσσαλονίκη! Θα λάβουμε μέρος στο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Καλαμαριάς που γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ”Μελίνα Μερκούρη” από το 1993 και φέτος την άνοιξη θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου. Η χορωδία μας αριθμεί ήδη 56 μέλη, με πολλά καινούργια παιδιά, κι έτσι η δουλειά μας θα είναι δύσκολη.

Ξεκινάμε τις πρόβες της Κυριακής. Την Κυριακή 19-1 η χαμηλή και μεσαία φωνή και την Κυριακή 26-1 η ψιλή και μεσαία φωνή, το απόγευμα από τις 5 έως τις 7. Αυτές τις δύο πρώτες Κυριακές θα γίνει και ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων μετά το πέρας της πρόβας, στις 7μ.μ. , έτσι ώστε να γνωρίζουν και αυτοί τους στόχους της χορωδίας, το έργο που επιτελείται, και όλα τα σχετικά με το ταξίδι μας στη Θεσσαλονίκη.

 

 

2 Οκτωβρίου 2019, δυναμικό ξεκίνημα της χορωδίας μας

Ξεκινάμε και πάλι φέτος τη δουλειά με τη χορωδία. Οι πρόβες ξεκίνησαν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και θα γίνονται κάθε Τετάρτη ανελλιπώς από τη 1.30 το μεσημέρι έως τις 3.10 στο αμφιθέατρο του σχολείου. Εχουμε πολλά καινούργια μέλη και μας περιμένει σκληρή δουλειά. Στόχος μας είναι πάνω απ’ όλα είναι η μουσική παιδεία,  απολύτως απαραίτητη για τη μόρφωση, για την καλλιέργεια, για τη ζωή κάθε παιδιού. Συμμετέχοντας στη χορωδία τα παιδιά ακούνε προσεκτικά, τραγουδούν μαζί, αναπνέουν ταυτόχρονα, κοπιάζουν, μαθαίνουν, χαίρονται την ομορφιά του ήχου και της αρμονίας.

Ελπίζουμε να πλησιάσουμε και φέτος όσο το δυνατόν περισσότερο τους στόχους μας και τα πολλαπλά ”στοιχήματα”. Την εκμάθηση του ρεπερτορίου, την ενότητα της χορωδίας και την επίτευξη του χορωδιακού ήχου.

 

Άλλο ένα ταξίδι στην Καρδίτσα, άλλη μια επιτυχία της χορωδίας μας

 

Στις 30 Μαρτίου ξαναπήγαμε στην Καρδίτσα. Περισσότερα μέλη στη χορωδία μας, περισσότερη δουλειά, πιο δύσκολο ρεπερτόριο. Πρόβες εξαντλητικές, κούραση, πολύωρη αναμονή μέχρι να εμφανιστούμε τελικά, στις 31 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Κιέριον. Τραγουδήσαμε μετά από πολλές άλλες χορωδίες και ξεχωρίσαμε πραγματικά. Ηταν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ήταν κάποιοι άλλοι επιφανείς μουσικοί, ήταν βέβαια ο Αλέξης Κωστάλας που παρουσίαζε το φεστιβάλ, κόσμος και πολλοί γονείς των παιδιών μας. Ακούσαμε τα πιο επαινετικά λόγια από κάθε άλλη φορά, κλείσαμε μάλιστα τη βραδιά εκείνη τραγουδώντας ξανά το ‘’Οσον ζής φαίνου’’.

Επιστρέφοντας, επισκεφτήκαμε τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  Μεγάλου Μετεώρου και τα όμορφα Τρίκαλα. Μαζί μας  ήταν οι κυρίες Βλατάκη και Κωνσταντίνου που βοήθησαν αποφασιστικά στην καλή έκβαση της εκδρομής. Τις ευχαριστούμε πολύ. Επίσης ευχαριστούμε τον Διευθυντή του σχολείου μας, τις δύο υποδιευθύντριες και όλο τον Σύλλογο Διδασκόντων για τη συμπαράσταση στο έργο της χορωδίας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ήταν άλλη μια εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά του σχολείου μας.

 

”Χάδι στον ωκεανό” από τα παιδιά της χορωδίας

”Χάδι στον ωκεανό”,τραγούδησαν τα παιδιά της χορωδίας στην Καρδίτσα, το γνωστό μας τραγούδι από τη γαλλική ταινία ”Les choristes”, και άλλα τρία δύσκολα και απαιτητικά τραγούδια του χορωδιακού ρεπερτορίου.

Εμφανιστήκαμε και πάλι φέτος στις 11 Μαρτίου στο χορωδιακό φεστιβάλ της Καρδίτσας, τη μεγάλη αυτή γιορτή των χορωδιών απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε μια πολύ καλή παρουσία με ποιοτικό ήχο και πήραμε πολλά συγχαρητήρια από το μαέστρο και διοργανωτή του φεστιβάλ  Νίκο Ευθυμιάδη, από τον Αλέξη Κωστάλα, που παρουσιάζει το φεστιβάλ εδώ και 18 χρόνια, και άλλους μουσικούς που μας άκουσαν. Η εμφάνισή μας αυτή ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που προηγήθηκε. Πρόβες κάθε Τετάρτη και Κυριακή και καθημερινές πρόβες την τελευταία εβδομάδα πριν το ταξίδι. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δουλεύαμε τα τραγούδια μας, μέσα στο πούλμαν, στα σκαλιά έξω από το Ωδείο στην Καρδίτσα, μέσα στο Ωδείο μετά, στο σαλόνι του ξενοδοχείου λίγη ώρα πριν εμφανιστούμε. Τα παιδιά δούλεψαν με πραγματική ευσυνειδησία και αγάπη γι αυτό το στόχο. Είναι πραγματικά αξιέπαινα.

Το απόγευμα της 11ης Μαρτίου, όταν πια είχαμε τελειώσει, επισκεφθήκαμε το χωριό Πύλη Τρικάλων και το υπέροχο τοξωτό γεφύρι που βρίσκεται εκεί. Την επόμενη μέρα αναχωρώντας από την Καρδίτσα επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα και ύστερα περάσαμε λίγες ώρες στην όμορφη πόλη των Τρικάλων.

Ευχαριστώ τα παιδιά μου της χορωδίας γιατί ομορφαίνουν τη ζωή μου με τις αγγελικές τους φωνές. Ευχαριστώ βεβαίως και τους γονείς τους για τη συμπαράσταση και τη στήριξη στο έργο μας. Ευχαριστώ την κ. Δούμα που ήρθε μαζί μας και βοήθησε στο ταξίδι. Ευχαριστώ επίσης και τον διευθυντή μας, τον κ. Κούκη που ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια.

Τα παιδιά της χορωδίας

Είναι χαρούμενα, φεύγουν από την πρόβα τραγουδώντας. Είναι τα παιδιά της χορωδίας. Δουλεύουν σκληρά για καλύτερο ήχο, για πιο όμορφη μουσική, για περισσότερη επικοινωνία και φιλία μεταξύ τους. Η δουλειά μας με τη χορωδία γίνεται στα πλαίσια του ομώνυμου πολιτιστικού προγράμματος, ”Τα παιδιά της χορωδίας”. Στόχος μας είναι και φέτος η συμμετοχή μας στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, το Μάρτιο του 2018. Οι πρόβες μας έχουν ξεκινήσει από τις 27 Σεπτεμβρίου και γίνονται κάθε Τετάρτη μετά το πέρας των μαθημάτων. Μετά τις γιορτές  θα ξεκινήσουμε και τις πρόβες της Κυριακής. Απογεύματα Κυριακής 6-8 στο αμφιθέατρο του σχολείου. Eντατικά και με συγκέντρωση για να πετύχουμε μια ακόμα καλύτερη εμφάνιση στο φεστιβάλ.

Η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στη Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας!

Εντυπωσίασε με την παρουσία της η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στη Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας!

Η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας αποτελεί πλέον ένα κορυφαίο μουσικό γεγονός στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη αφού κάθε χρόνο φιλοξενεί τέσσερις με πέντε χιλιάδες χορωδούς και μουσικούς.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος «Χρωματίζω τη ζωή μου με το τραγούδι» η Χορωδία του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής Ηλιάδας Μπουμπάρη έλαβε μέρος στο μουσικό φεστιβάλ το Σάββατο 18 Μαρτίου. Οι μαθητές/τριες εντυπωσίασαν την οργανωτική επιτροπή, τον παρουσιαστή και εμψυχωτή της βραδιάς Αλέξη Κωστάλα και ιδιαιτέρως τον συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη, ο οποίος μίλησε στα παιδιά ιδιαίτερα συγκινημένος.

Θερμά συγχαρητήρια στη μαέστρο αλλά και στα μέλη της χορωδίας που τους προηγούμενους μήνες δούλεψαν συστηματικά και πειθαρχημένα παρουσιάζοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα, στον  Διευθυντή του σχολείου μας κ. Κούκη Νικόλαο χωρίς την πρωτοβουλία και ενθάρρυνση του οποίου θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ, καθώς και στους γονείς των μαθητών μας για την πρόθυμη αρωγή στην προσπάθεια μας. Τέλος, να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια  και συνοδό Κυριακή Λυμπεροπούλου, η οποία οργάνωσε από την πρώτη στιγμή το ταξίδι μας, φροντίζοντας τόσο για την ασφάλεια, όσο και για το πλούσιο και επιμορφωτικό πρόγραμμα του διημέρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας επισκεφτήκαμε τη Λίμνη Πλαστήρα με το εντυπωσιακό φράγμα και περπατήσαμε τραγουδώντας στους πεζοδρόμους της Καρδίτσας αποσπώντας τα χειροκροτήματα των περαστικών. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας στα Τρίκαλα παρακολουθώντας ξενάγηση στο Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη και στα Οθωμανικά Λουτρά του 16ου αιώνα, στεγασμένα στις Παλαιές Φυλακές Τρικάλων  και καταλήξαμε στα Μετέωρα και την επιβλητική Μονή Βαρλάαμ.

Η Χορωδία μας μετά τη συμμετοχή της στην 9η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας  που εντάσσεται στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, διακρίθηκε και προτάθηκε να εκπροσωπήσει, μαζί με άλλες, την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Μουσικό Διαγωνισμό Νέων στο Castellamare di Stabbia κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας συνεχίζοντας το μουσικό της ταξίδι, τον προσεχή Μάιο.

Πάντα επιτυχίες!

Καρδίτσα 1-3 Απριλίου 2016: ‘Ενα αλλιώτικο ταξίδι

 

 

 

 

Ήταν ένα αλλιώτικο ταξίδι. Είχε όλες τις χαρές μιας εκδρομής, είχε όμως και δουλειά σκληρή,πρόβες, αγωνία για να κρατήσουμε τη συγκέντρωση και τη φωνή μας σε καλή κατάσταση,πολύ τρακ για την εμφάνισή μας πάνω στη σκηνή-εκεί όπου κρίθηκαν οι προσπάθειες και η δουλειά 6 μηνών- και βέβαια χαμόγελα ανακούφισης και χαράς όταν πια τελειώσαμε και δεχτήκαμε τα θετικά σχόλια του διοργανωτή του φεστιβάλ και άλλων μουσικών. Στο Χορωδιακό Φεστιβάλ όλ’ αυτά, που γίνεται κάθε χρόνο εδώ και 30 χρόνια στην Καρδίτσα. Επί 15 μέρες τραγουδούν εκεί κάθε βράδυ χορωδίες απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλες χορωδίες και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Έτσι επιθυμήσαμε να μάθουμε περισσότερα,να τραγουδήσουμε δυσκολότερα τραγούδια, να πάρουμε μέρος και σε άλλα φεστιβάλ, ν’ ανεβούμε ψηλότερα. Είχαμε τη χαρά  επίσης να γνωρίσουμε σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, το μαέστρο κ. Νίκο Ευθυμιάδη-την ψυχή του Φεστιβάλ- ,την κ. Σουζάννα Κόστιτς-διευθύντρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, η οποία μάς διηύθηνε κιόλας στο κοινό για όλες τις χορωδίες μουσικό κομμάτι, και τον κ. Αλέξη Κωστάλα, τον άνθρωπο με την υπέροχη φωνή, που παρουσίαζε το Φεστιβάλ.

Ήταν μια εκδρομή που μας έδωσε μοναδικές εμπειρίες, πολλή αγάπη για τη μουσική και πολλή όρεξη για δουλειά!

”Μιλάμε μουσική”, το πρόγραμμα Μουσικής Παιδείας για τη χρονιά 2015-2016

 

 

 

”Μιλάμε μουσική”, η μουσική είναι μια συναρπαστική και πολύ γοητευτική ??ξένη?? γλώσσα που-αν την αγαπήσει κάποιος-χρειάζεται πολλή δουλειά για να μάθει να τη μιλάει. Ετσι λοιπόν μέσα από το φετινό μας πρόγραμμα Μουσικής Παιδείας θα προσπαθήσουμε να  μάθουμε τη γλώσσα της μουσικής, αρχικά μέσα από το χορωδιακό τραγούδι, και κατόπιν  μέσα από την οργάνωση μουσικών, οργανικών συνόλων.

Η ανθρώπινη φωνή είναι το πρώτο,το πιο αυθεντικό μουσικό όργανο,: εύκολο, πρόχειρο, ανέξοδο και ταυτόχρονα τόσο υπέροχο, προέκταση της ψυχής μας. Στη συνέχεια, το χορωδιακό τραγούδι είναι η πιο  όμορφη ομαδική καλλιτεχνική έκφραση. Φέρνει με άμεσο τρόπο τα παιδιά σε επαφή με σημαντικά έργα μουσικής τέχνης, συντονίζει  την καλή διάθεση, την αισιοδοξία, τη χαρά, την ομορφιά, την ίδια την αναπνοή των παιδιών.

Ο στόχος μας είναι φέτος πολύ συγκεκριμένος: Να φτιάξουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη χορωδία και να συμμετέχουμε στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο την άνοιξη στην Καρδίτσα, σε συνδυασμό με την  συνάντηση σχολικών χορωδιών, όπου συμμετέχουν χορωδίες απ? όλη την Ελλάδα.  Τα χορωδιακά μουσικά κομμάτια που έχουμε επιλέξει είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και πρέπει να δουλέψουμε  πολύ συστηματικά. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να προετοιμαστούμε εγκαίρως.

Παράλληλα, για τα παιδιά που παίζουν μουσικά όργανα, θα δημιουργηθούν σύνολα που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν και να ??μιλήσουν μουσική?? σε εκδηλώσεις του σχολείου κατά τη διάρκεια της χρονιάς.