PROMOTING INCLUSION THROUGH EDUCATIONAL 3D-PRINTING

Δωρεάν Εκπαιδευτικό Υλικό που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “PRINT3D”

Καθώς το πρόγραμμα Erasmus+ “PRINT3D” έφτασε στο τέλος του, σας παραθέτουμε τις ιστοσελίδες με τους δωρεάν εκπαιδευτικούς πόρους που μπορείτε να επισκεφτείτε για να παρακολουθήσετε τα Ελεύθερα Διαδικτυακά Μαθήματα  MΟΟC που αναπτύχθηκαν (στα αγγλικά):

Σχεδιάζοντας τρισδιάστατα αντικείμενα με το πρόγραμμα Freecad: Εισαγωγή στο 3D Design με το FreeCad

Μεθοδολογίες παροχής υπηρεσιών μάθησης για την ένταξη ατόμων με προβλήματα όρασης: Προώθηση της ένταξης μέσω της Εκπαιδευτικής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης

Τα μαθήματα αυτά είναι διαθέσιμα και στην πλατφόρμα Moodle της Scientix, όπου μπορείτε να τα παρακολουθήσετε αν συνδεθείτε ως επισκέπτης:

Μεθοδολογία μάθησης υπηρεσιών βασισμένη σε νέες τεχνολογίες προσανατολισμένες στη συνεκπαίδευση των μαθητών με προβλήματα όρασης

Διδασκαλία της εκτύπωσης 3D που εφαρμόζεται στην παραγωγή χρήσιμων αντικειμένων για άτομα με προβλήματα όρασης

Επίσης εδώ θα δείτε μερικά βιντεομαθήματα για την 3D σχεδίαση με το πρόγραμμα FreeCAD και για την 3D εκτύπωση, από την εταιρεία BQ.

Τέλος, ένας διδακτικός οδηγός για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που δημιουργήθηκαν επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος:

Υλικό για τον μαθητή

Υλικό για τον εκπαιδευτικό

 

Erasmus+ “PRINT3D” Final Multiplier Event και 5η Συνάντηση Εταίρων Προγράμματος (V Transnational meeting) Βαλένθια, 13-15 Ιουνίου 2019

Στις 13 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε το  Final Multiplier Event  του προγράμματος Erasmus+ «Promoting Inclusion Educational Through 3D-Printing» και

η 5η διεθνική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος  στις 14 και 15 Ιουνίου 2019, στη Βαλένθια της Ισπανίας.

                

 

Δελτίο Τύπου για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του καινοτόμου προγράμματος Erasmus+ “PRINT3D” του σχολείου μας στον τοπικό τύπο

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, το καινοτόμο διετές (2017-2019) Erasmus+ “PRINT3D” πρόγραμμα με τίτλο «Promoting Inclusion through Educational 3D Printing“ στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας. Το πρόγραμμα αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να εκπαιδευτούμε στην τρισδιάστατη σχεδίαση αντικειμένων (3D Design) και στην εκτύπωσή τους (3d Printing).

Το πρόγραμμα http://www.erasmusprint3d.eu/ συντονίστηκε από την Ισπανική Conselleria de Educación, Investigación, Cultura y Deporte, στην Βαλένθια και σε αυτό συμμετείχαν οργανισμοί που ασχολούνται με την εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα όρασης από την Ελλάδα, την Ισλανδία και τη Λετονία καθώς και 3 σχολικές μονάδες στην Ελλάδα και 2 στην Ισπανία.

Όλα τα αντικείμενα που δημιουργήσαμε, θα προσφερθούν στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδας και στο Μουσείο Αφής!

      

Πιο κάτω παρατίθενται τα Δελτία Τύπου που εστάλησαν στον διαδικτυακό (on-line) τοπικό τύπο και αφορούν την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Erasmus+ από το σχολείο μας.

1. Εφημερίδα «Βορεινή» (05/06/2018)

2. Εφημερίδα «Ενυπόγραφα» (05/06/2018)

3. Εφημερίδα «thessi.gr» (05/06/2018)

4. Εφημερίδα «Αμαρυσία» (06/06/2018)

Παρουσίαση του προγράμματος Erasmus+ “PRINT 3D”

Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, την Κυριακή 19 Μαϊου 2019.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της παρουσίασης στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=YmZyynskMfw&t=283s (με αγγλικούς υπότιτλους)

και την παρουσίαση στο Slideshare:

Επίσης στον χώρο έξω από το αμφιθέατρο υπήρχαν τοποθετημένα όλα τα εκθέματα που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος και τα οποία θα προσφερθούν στον  Φάρο Τυφλών Ελλάδας και στο Μουσείο Αφής.

Να ευχαριστήσουμε, όλους όσους ήταν μαζί μας στην τελική μας παρουσίαση!

                            

Σχεδιασμός και εκτύπωση χρήσιμων αντικειμένων στην εκπαίδευση τυφλών ατόμων

Επειδή, τα τυφλά παιδάκια, στα ειδικά σχολεία που φοιτούν, δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκές, αλλά και ποιοτικό εκπαιδευτικό υλικό, σκεφτήκαμε και δημιουργήσαμε διάφορα τρισδιάστατα αντικείμενα, χρήσιμα σε θέμα ιστορίας ή γεωγραφίας, όπως: ο Παρθενώνας, ο δίσκος της Φαιστού, σχέδια σε αγγεία της Γεωμετρικής εποχής, η Λύρα του Απόλλωνα, ο λευκός πύργος της Θεσσαλονίκης, μια παράσταση σε αρχαία κούπα με τον Οιδίποδα και την Σφίγγα, τον Παγκόσμιο χάρτη…

               

 

 

 

 

Σχεδιάζοντας και τυπώνοντας την περιοχή της Καλλιθέας

This gallery contains 10 photos.

    

Σχεδιάσαμε την γειτονιά της Καλλιθέας, όπου βρίσκεται το Μουσείο Αφής και ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας, με τα  πιο σημαντικά κτίρια:

το ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Ευγενίδιο ίδρυμα, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο, το Μουσείο Αφής  και τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας

Βλέπετε επίσης τη Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού, τη Λεωφόρο Αμφιθέας τη Λάμπρου Κατσώνη και τη Λεωφόρο Δαβάκη.

Σχεδιάσαμε ακόμα τις υπόγειες διαβάσεις της περιοχής καθώς και τις στάσεις των Λεωφορείων, που βρίσκονται κοντά στο Μουσείο Αφής.

Αποτελείται από 25 κομμάτια που καλύπτουν την περιοχή της Καλλιθέας, γύρω από την Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού και είναι τοποθετημένα σε πλαίσιο διαστάσεων 1.60 x 1.60 m.

    

Σχεδιάζοντας και τυπώνοντας τις κατόψεις του Μουσείου Αφής της Αθήνας

    

Σχεδιάσαμε και τυπώσαμε τις κατόψεις του Μουσείου Αφής στην Καλλιθέα για το ισόγειο και τον 1ο όροφο, ώστε οι επισκέπτες του Μουσείου που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, να μπορούν να περιηγηθούν στις διάφορες αίθουσες με τα εκθέματα, χωρίς κανένα πρόβλημα!

              

Σχεδιάζοντας και τυπώνοντας της γραμμές του Προαστιακού σιδηροδρόμου

 

Σχεδιάσαμε και τις 4 γραμμές του Προαστιακού σιδηροδρόμου που εξυπηρετεί στις μετακινήσεις μας από το αεροδρόμιο… στο κέντρο της Αθήνας… στον Πειραιά… αλλά και από το Κιάτο μέχρι την Χαλκίδα.

          

Σχεδιάζοντας και τυπώνοντας τις γραμμές του Αττικού Μετρό

Σχεδιάσαμε και τυπώσαμε τις γραμμές του Αττικού μετρό της Αθήνας, με όλους τους σταθμούς σε γραφή Braille, ώστε να μπορούν να διαβαστούν από τυφλούς ανθρώπους.

Επίσης  στους  σταθμούς μετάβασης θα μπορούν να διαβάσουν, με ποια γραμμή μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι τον τελικό τους  προορισμό.

    

Αναμνηστικά T-shirts, καπελάκια, USB-sticks και μπρελόκ

Οι 13 μαθητές της Γ τάξης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έλαβαν αναμνηστικά μπλουζάκια, καπελάκια, USB-sticks και μπρελόκ με το λογότυπο του προγράμματος Erasmus+ “Print3D”, για να θυμούνται την συμμετοχή τους.