Εκδηλώσεις

Έκθεση τεχνολογίας και καλλιτεχνικών 2018 του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς

Από τις 16.05.2018 έως και 18.05.2018 θα πραγματοποιηθεί η έκθεση τεχνολογίας και καλλιτεχνικών του  3ου Γυμνασίου Κηφισιάς.

Ώρες επίσκεψης της Έκθεσης: 10.00 – 13.30 

ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ 2018

Χριστουγεννιάτικο bazaar στο σχολείο

Στις 2 Δεκεμβρίου το αίθριο του σχολείου μας έγινε μια πολύχρωμη χριστουγεννιάτικη αγορά. Ομορφα χριστουγεννιάτικα δώρα φτιαγμένα από τους γονείς των παιδιών, απολαυστικά φαγητά και γλυκά,καφές και γλυκό κρασί. Και βέβαια μουσική που έπαιξαν τα παιδιά μας στο αμφιθέατρο, μουσική που την επέλεξαν και την ετοίμασαν μόνα τους. Ηταν μια όμορφη βραδιά οργανωμένη με πολλή αγάπη από τη φιλόλογο του σχολείου μας, κ. Βασιλική Κωνσταντίνου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων κ αι το διευθυντή του σχολείου.

Έκθεση τεχνολογίας και εικαστικών 2017

Στην αίθουσα o.3 στο ισόγειο του σχολείου μας από τις 29/5/2017 έως και τις 30/5/2017  θα πραγματοποιηθεί έκθεση τεχνολογίας και εικαστικών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10.00 ? 13.30

Φιλαρμονική του Βερολίνου, ακόμα μία ζωντανή αναμετάδοση

«Ποιός θα πίστευε πως κάποτε είχα όνομα;» Η χριστουγεννιάτικη γιορτή και η συναυλία των εγχόρδων

Μιά πρωτότυπη και γεμάτη από μηνύματα χριστουγεννιάτικη γιορτή παρακολουθήσαμε το απόγευμα της 18ης  Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, επιμελημένη από τη θεολόγο, κ. Σάντρα Δωροπούλου. Έγινε πρώτα μια εκτενής αναφορά στο ιστορικό γεγονός της γέννησης του Ιησού Χριστού, και στον τρόπο που αυτό αποτυπώνεται στη βυζαντινή ζωγραφική. Ακολούθησε ένα μικρό θεατρικό με θέμα την ευαγγελική διήγηση της ίασης του τυφλού από τον Ιησού Χριστό. Ύστερα έγινε μια παρουσίαση του ξερριζωμένου ποντιακού ελληνισμού και της γενοκτονίας των Ποντίων σε συνδυασμό με τη μονή της Παναγίας Σουμελά. Τα παιδιά τραγούδησαν ποντιακά κάλαντα και χόρεψαν ποντιακούς χορούς. Το επόμενο βήμα ήταν η σύνδεση όλων αυτών με το δράμα των σημερινών προσφύγων. Είχαμε μάλιστα τη χαρά να ακούσουμε τη καθηγήτρια των αγγλικών, κ. Σάρα Σεβλαίην, να απαγγέλει το ποίημα που έγραψε και αφιέρωσε στους πρόσφυγες, »Who’ d believe I had a name». Μετά τα παιδιά έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν, όπως ταιριάζει στις μέρες των Χριστουγέννων. Ήταν όμορφα και συγκινητικά. Ακολούθησε η χριστουγεννιάτικη αγορά έξω από το θέατρο, μια χαρούμενη φασαρία από γέλια, φωνές,  χριστουγεννιάτικες μυρωδιές και γεύσεις. Είχαμε ακόμα και photo booth! Τα έσοδα από την αγορά διατέθηκαν κατά το ήμισυ ώς δωρεά στο ίδρυμα Αγία Άννα και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του σχολείου μας.

Όμως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, από τις έντεκα έως τη μία το μεσημέρι η καρδιά της μουσικής χτύπησε δυνατά. 11 παιδιά, μια ορχήστρα εγχόρδων με βιολιά, βιόλες κι ένα βιολοντσέλλο με βαθύ, βελούδινο ήχο »κατέλαβαν» τη σκηνή του αμφιθεάτρου μας. 11 παιδιά και ο δάσκαλός τους, ο Γιώργος Δεμερτζής, ένας βιολιστής με διεθνή ακτινοβολία έπαιξαν για μας τρία υπέροχα κομμάτια. Το χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο του Κορέλλι, το διπλό κοντσέρτο-για δύο βιολιά-του Μπάχ και τις 4 Εποχές του Βιβάλντι. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά του σχολείου, να ακούν ζωντανή, ποιοτική μουσική, υψηλού επιπέδου, και μάλιστα παιγμένη από νεαρά άτομα, τελειόφοιτους μουσικούς. Παρακολούθησαν με προσοχή τη συναυλία και κάποια από αυτά έμειναν στο τέλος περισσότερο για να κάνουν ερωτήσεις και να ψηλαφήσουν τα μουσικά όργανα.Ορχήστρα Εγχόρδων 20/12/2016

 

Έρχονται τα Χριστούγεννα!

Τα Χριστούγεννα θέλουν πολλή μουσική και πολλή αγάπη. Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα είναι όλα έτοιμα. Το απόγευμα. Continue reading

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου και πάλι στο αμφιθέατρο του σχολείου μας

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, στις 8.30μ.μ. θα παρακολουθήσουμε άλλη μία συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου.  Η υψηλή ποιότητα των εκτελέσεων της ορχήστρας αυτής μάς είναι πια γνωστή.  Σίγουρα αυτή η δυνατότητα που έχουμε, να παρακολουθούμε όλες τις συναυλίες της συγκεκριμένης ορχήστρας, έχει ανεβάσει το πολιτιστικό επίπεδο όχι μόνο του σχολείου μας αλλά και γενικότερα της περιοχής της Κηφισιάς.

Την Τετάρτη  θα δούμε τον υπέροχο  Sir Simon Rattle να διευθύνει το εμβληματικό για τη σύγχρονη μουσική έργο »Le Sacre du Printemps», την »Ιεροτελεστία της ‘Ανοιξης» του ρώσου συνθέτη Igor Stravinsky. Είναι ένα έργο με έντονο ρυθμικό χαρακτήρα και καταπληκτικό δυναμισμό που ωθεί προς τα άκρα όλα τα τονικά ακούσματα και τις δυνατότητες των μουσικών οργάνων. Στον αντίποδα αυτού του έργου, ένας άλλος ρώσος συνθέτης, ο Sergei Rachmaninoff γράφει  την ίδια εποχή (1913) το »Τhε Βells» έργο για ορχήστρα, χορωδία και σολίστες μονωδούς, βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Edgar Allan Poe. Πρόκειται για το αντίθετο της »Ιεροτελεστίας», μελωδικό και ρομαντικού χαρακτήρα έργο, αν και πολύ μεταγενέστερο από την εποχή του κινήματος του ρομαντισμού. Επίσης θα ακούσουμε το »Le roi des etoiles», »Ο βασιλιάς των αστεριών», έργο για ορχήστρα και χορωδία, πάλι του Igor Stravinsky.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λοιπόν η συναυλία της 22ας Ιουνίου. Να πάμε!

 

 

 

 

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και η μπάντα του σχολείου μας

Φέτος στις 25 του Μάρτη παρήλασαν τα παιδιά του σχολείου μας με ομορφιά και χάρη, όπως κάθε χρόνο. Είχαμε όμως και κάτι νέο, την καινούργια μπάντα! Αγοράστηκαν 4 τύμπανα, ένα ζευγάρι πιατίνια και μια γκρανκάσα που έδωσαν έντονο ρυθμό και σταθερό παλμό στο βηματισμό των παιδιών.Ήταν μεγάλη η διαφορά!

Τα χρήματα για τα όργανα αυτά δόθηκαν από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων – που πάντα είναι κοντά μας και τους ευχαριστούμε θερμά – αλλά και από τα ίδια τα παιδιά, μετά από απόφαση του δεκαπενταμελούς συμβουλίου των μαθητών. Αποφάσισαν δηλαδή τα παιδιά να δώσουν χρήματα για να αγοραστούν τα τύμπανα, κάτι χρήσιμο για το σχολείο, που θα μείνει στο σχολείο κι όταν θάχουν τελειώσει τα παιδιά αυτά το γυμνάσιο. Είναι πραγματικά αξιέπαινα!

Η λέσχη των ποιητών και η βραδιά ποίησης στις 20 Μαρτίου 2016

 

Η λέσχη των ποιητών στο σχολείο μας αριθμεί λίγα αλλά πολύ αφοσιωμένα μέλη. Οι συναντήσεις μας γινόντουσαν κάθε δεύτερη Πέμπτη είτε στη βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου  βυθιζόμασταν στη σιωπηλή ομορφιά και στη μυρωδιά των βιβλίων ή στο αμφιθέατρο όπου πάνω στη σκηνή διαβάζαμε με πάθος και ψάχναμε για τα ποιήματα που θα μας συν-κινούσαν, θα μας ταξίδευαν. H ποίηση άνοιγε μπροστά μας δρόμους ανεξερεύνητους, μάς αποκάλυπτε τη ζωή και τον ίδιο τον εαυτό μας.

Όταν ήρθε η άνοιξη διαλέξαμε όλα εκείνα τα ποιήματα που είχαμε αγαπήσει, βάλαμε εικόνες με λουλούδια και πολύ χρώμα και φτιάξαμε μια βραδιά ποίησης. Εκεί ήρθαν και τα παιδιά της χορωδίας, μπήκαν μέσα στο θέατρο τραγουδώντας και γέμισε η άνοιξη από τις φωνές τους. Διάβασαν τα παιδιά της λέσχης των ποιητών, διάβασαν και οι καθηγητές  τους ποιήματα για την άνοιξη. Ακούσαμε και μουσική για κιθάρα. Ήταν μια όμορφη βραδιά.

30 Ιανουαρίου 2016: Οι πατέρες της Εκκλησίας μιλούν στη ζωή μας

Μια όμορφη και πρωτότυπη γιορτή οργανώθηκε στις 30 Ιανουαρίου στο σχολείο μας από τη θεολόγο κ. Δωροπούλου με την αφορμή της εορτής των 3 Ιεραρχών. Ακούσαμε τους βίους των 3 μεγάλων πατέρων και διδασκάλων της Εκκλησίας, και, το πιο σημαντικό, ακούσαμε τον εξαιρετικό λόγο τους. Ακούσαμε τις απόψεις  των πατέρων πάνω σε θέματα όπως η ανατροφή των παιδιών, η παιδεία, το εκπαιδευτικό σύστημα, ο ρόλος του δασκάλου στην πνευματική και ψυχική καλλιέργεια ενός παιδιού κ.ά. Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι αυτές οι απόψεις, διατυπωμένες μόλις τον τέταρτο αιώνα, είναι τόσο κοντά στη σύγχρονη παιδαγωγική και μπορούν να αποτελέσουν, μαζί με τη θεολογία των πατέρων, οδηγό και πυξίδα στη ζωή μας.