Συλλογή και Αποστολή Πλαστικών Καπακιών στον Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Πέλλας
Στα πλαίσια του μαθήματος των Εργαστηρίων δεξιοτήτων των τμημάτων Β2 και Β3 του σχολείου μας, με μεγάλο ενθουσιασμό οι μαθητές και οι μαθήτριες ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της καθηγήτριας κας Λυμπεροπούλου και συνέλεξαν καπάκια, συμβάλλοντας έστω και λίγο στην προσπάθεια του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Πέλλας.
Σκοπός της δράσης μας ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η καλλιέργεια ενσυναίσθησης για τις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες και η απόκτηση αίσθησης υπεύθυνων πολιτών που στηρίζουν την ισότητα και την αλληλεγγύη στην καθημερινή ζωή τους.
Δράση για την ισότητα των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο (Παρασκευή 4 Απριλίου 2025)
Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, των τμημάτων Β2 και Β3 της Β Τάξης του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς, και συγκεκριμένα της εφαρμογής του προγράμματος σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», όπου εστιάσαμε στον 5ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) – Sustainable Development Goals (SDGs), που αναφέρεται στην Ισότητα των φύλων.
Η δράση μας με τίτλο «Σπάζοντας τη γυάλινη οροφή» αποσκοπεί, στην διερεύνηση του όρου «γυάλινη οροφή» που χρησιμοποιείται για την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών, στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που επικρατούν, και στη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών των εργαζομένων ανεξάρτητα από το φύλο.
Στα πλαίσια της δράσης και σε συνεργασία της εκπαιδευτικού του 3ου Γυμνάσιου Κηφισιάς κας Λυμπεροπούλου Κυριακής με το Κέντρου Κοινότητας του τμήματος Κοινωνικού Σχεδιασμού του Δήμου Κηφισιάς, επισκέφτηκαν το σχολείο μας η κα Γλυμή Μαρία και η κα Μεσσήνη Ιουλία, ψυχολόγοι, και ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες για τα παρακάτω θέματα:
- την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με θέματα ισότητας των δύο φύλων στον χώρο εργασίας,
- την υποεκπροσώπηση των γυναικών στους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας,
- την έλλειψη ικανοποιητικής πρόσβασης των γυναικών στις υψηλές διοικητικές θέσεις εταιρειών και οργανισμών,
- το χάσμα στη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας,
- τον αναχρονιστικό διαχωρισμό μεταξύ γυναικείων και ανδρικών επαγγελμάτων,
- το μισθολογικό χάσμα και
- την άνιση μεταχείριση και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στον εργασιακό τομέα γενικότερα.
Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις του Δήμου Κηφισιάς:
https://www.facebook.com/share/1HVV8Mxzti/
καθώς και την ανάρτηση στην εφημερίδα Αμαρυσία του Δήμου Αμαρουσίου:
https://amarysia.gr/kifisia/neagenia/πρωτοποριακή-δράση-στο-3ο-γυμνάσιο-κηφ
Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Επιστήμη (Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025)
Η 11η Φεβρουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, μέρα αναστοχασμού και ευαισθητοποίησης για την αναγκαιότητα της γεφύρωσης του χάσματος των φύλων στην επιστήμη.
Στα πλαίσια του μαθήματος του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, των τμημάτων Β2 και Β3 της Β Τάξης του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς, και συγκεκριμένα της εφαρμογής του προγράμματος σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», εστιάσαμε στον 5ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) – Sustainable Development Goals (SDGs), που αναφέρεται στην Ισότητα των φύλων.
Η δράση μας με τίτλο «Σπάζοντας τη γυάλινη οροφή» αποσκοπεί, στην διερεύνηση του όρου «γυάλινη οροφή» που χρησιμοποιείται για την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών, στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που επικρατούν, και στη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών των εργαζομένων ανεξάρτητα από το φύλο.
Είναι γεγονός ότι, οι γυναίκες στην εποχή μας, έχουν πλέον ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά βιώνουν ανισότητα κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Στα πλαίσια της δράσης και για να γιορτάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, μέσω του έργου Mednvight, σε συνεργασία με την καθηγήτρια κα Λυμπεροπούλου Κυριακή, επισκέφτηκε το σχολείο μας η κα Δέσποινα Κορεντίνη.
Το έργο Mednight δραστηριοποιείται σε 7 ακόμα χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρο, Γαλλία, Τυνησία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη), όπου οργανώνονται αντίστοιχα, επισκέψεις γυναικών ερευνητριών σε σχολεία.
Η κα Δέσποινα Κορεντίνη είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Επιστήμες της Αγωγής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχοντας ειδίκευση στη Χαρισματική Εκπαίδευση, εργάζεται στην Ελληνική Mensa, στα προγράμματα χαρισματικότητας, ως διακεκριμένη εκπαιδευτικός-εκπαιδευτική σύμβουλος (STEAM) και ερευνήτρια, με βραβεύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σκοπός της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν, μέσα από διαδραστικές και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες:
- να επισημανθεί η σημασία της παρουσίας περισσότερων γυναικών στην επιστήμηγια τη διαμόρφωση ενός καλύτερου και ισότιμου μέλλοντος,
- να εμπνεύσει τα παιδιά προς μία επιστημονική σταδιοδρομία,
- να σπάσουν τα στερεότυπα με την προβολή πραγματικών γυναικείων προτύπων, και
- να προωθηθεί έτσι μια κουλτούρα συμπερίληψης και ισότητας των φύλων στην επιστήμη.
Η αφίσα “ΟΧΙ στην ανισότηταα” δημιουργήθηκε από την μαθήτρια του Β3, Άρτεμις Παπαλεξοπούλου και την ευχαριστούμε πολύ!
Μπορείτε να δείτε κι άλλες φωτογραφίες της δράσης πατώντας εδώ.
Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για το eTwinning έργο “The Amplified Blue Planet”
Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας (National Quality Label) απονεμήθηκε για το eTwinning έργο “The Amplified Blue Planet: A Journey in STEM, Earth Observation, Artificial Intelligence and Creative Writing for Environmental Awareness”, στο 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στην πρώτη του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning.
Έχοντας λάβει 12 Εθνικές Ετικέτες Ποιότητας, κατατάσσεται σε ένα από τα πιο επιτυχημένα eTwinning έργα για το 2023-24.
Η συμμετοχή μου σε αυτό το έργο, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και είναι τιμή μου που μπόρεσα να συνεισφέρω στην επιτυχία του. Συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες από Ελλάδα, Κροατία και Τουρκία και φυσικά πολλά συγχαρητήρια στους 13 μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Γαγανάκης Ηλίας, Δρακακάκη Ειρήνη, Δρακακάκη Μεταξία, Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης, Καποτάς Νικόλαος, Κόντος Χρήστος, Κωστάκου Λυδία, Πλακαντωνάκη Μελίνα, Σκουλιδά Νεφέλη Ευδοκία, Σμυρνής Γεώργιος, Σπηλιόπουλος Μάξιμος, Ταβουλάρης Ιωάννης και Χατζηδάκη Θεανώ.
Οι μαθητές θα λάβουν τα πιστοποιητικά συμμετοχής που τους απονεμήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό eTwinning.
Η καθηγήτρια Πληροφορικής
Λυμπεροπούλου Κυριακή
Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2024-25 για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α Γυμνασίου.
Συμμετέχουμε και αυτή τη σχολική χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού https://codeweek.eu/ με 3 επιλεγμένες δραστηριότητες για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α Γυμνασίου.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.
- Build Binary Images – Δημιουργία δυαδικών εικόνων με κωδικό cw24-iugfs
Από την ιστοσελίδα Code.org οι μαθητές θα δημιουργήσουν δυαδικές εικόνες, μεταφράζοντας τα 0 και 1 (δυαδικά ψηφία) του υπολογιστή σε άσπρα και μαύρα εικονοστοιχεία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, θα αντιστοιχίσουν τις δυαδικές ακολουθίες με τις κωδικοποιημένες εικόνες, θα χρησιμοποιήσουν βρόχους επαναλήψεων και δυαδικό κώδικα για να αναδημιουργήσετε παρεχόμενες εικόνες, θα σπάσουν τους μεγάλους κώδικες σε μικρότερα κομμάτια που μπορούν να επαναληφθούν και θα δημιουργήσουν εικόνες χρησιμοποιώντας μοναδικούς συνδυασμούς 0 και 1.
- One hour of Space Adventure – Μια ώρα Διαστημικής Περιπέτειας με κωδικό cw24-XFBlk
Στη δραστηριότητα αυτή, οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από 17 προκλήσεις θα βοηθήσουν ένα μαϊμουδάκι-αστροναύτη να πιάσει μπανάνες στο διάστημα και να βρει το διαστημόπλοιό του, ενώ παράλληλα θα γράφουν πραγματικές γραμμές κώδικα. Το Coding Adventure χρησιμοποιεί τη γλώσσα προγραμματισμού του CoffeeScript. Το CoffeeScript είναι παρόμοιο με το JavaScript. Η δραστηριότητα ξεκινά με πολύ απλές εργασίες για να διδάξει σταδιακά στους μαθητές διάφορες πτυχές της κωδικοποίησης. Έτσι οι μαθητές και οι μαθήτριες γράφουν πραγματικό κώδικα καθώς παίζουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι!
- Blockly Games Maze – Λαβύρινθος με κωδικό cw24-xredN
Το Blockly Games είναι μια σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των αυριανών προγραμματιστών. Είναι σχεδιασμένο για παιδιά που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά είναι έτσι δομημένο ώστε μέχρι το τέλος αυτών των εκπαιδευτικών παιχνιδιών, κάποιος να είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει συμβατικές γλώσσες που βασίζονται σε κείμενο. Ο λαβύρινθος (Maze) είναι μια εισαγωγή στους βρόχους επανάληψης και στις συνθήκες. Ξεκινά απλά, αλλά κάθε επίπεδο είναι πιο δύσκολο από το προηγούμενο.
Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το eTwinning έργο “The Amplified Blue Planet”
Εθνική Ετικέτα Ποιότητας (National Quality Label) απονεμήθηκε για το έργο “The Amplified Blue Planet: A Journey in STEM, Earth Observation, Artificial Intelligence and Creative Writing for Environmental Awareness”, στο 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στην πρώτη του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες μου, που με όρεξη, χαρά, ενθουσιασμό και λαχτάρα για γνώση κι εμπειρίες, συνεργάστηκαν με συνέπεια, αφοσίωση και ομαδικό πνεύμα για την υλοποίηση και ολοκλήρωση αυτού του καινοτόμου αλλά και συνάμα απαιτητικού έργου.
Ήταν μια υπέροχη εμπειρία! Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις ιδρύτριες του έργου για την άψογη οργάνωση του προγράμματος και τις συναδέλφους από Ελλάδα, Κροατία και Τουρκία για την υπέροχη συνεργασία.
Η καθηγήτρια Πληροφορικής
Λυμπεροπούλου Κυριακή
Ανάρτηση της παρουσίασης των δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eTwinning “The Amplified Blue Planet”
Στο αίθριο του σχολείου μας, σε πίνακα ανακοινώσεων, αναρτήθηκε η παρουσίαση καθώς και φωτογραφίες των μαθητών και μαθητριών, από τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eTwinning 2023-24 “The Amplified Blue Planet: A Journey in STEM, Earth Observation, Artificial Intelligence and Creative Writing for Environmental Awareness”.
Δείτε τις αναρτήσεις στα πλαίσια του προγράμματος από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς
Ένα μεγάλο μπράβο στους 13 μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ τάξης που συμμετείχαν!!!
Πιστοποιητικά συμμετοχής στη δράση “Mission Zero” Astro Pi Challenge 2023/24
Σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του etwinning προγράμματος “The Amplified Blue Planet”, που συμμετείχαν στη δράση The European Astro Pi Challenge “Mission Zero” 2023/24, έλαβαν τα πιστοποιητικά τους, όπου καταγράφεται η ακριβής ώρα έναρξης και λήξης της εκτέλεσης του προγράμματός τους, καθώς και η θέση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS (International Space Station) κατά την εκτέλεση του κάθε προγράμματος.
Ένα μοναδικό ενθύμιο της ιστορίας του διαστήματος!
The Amplified Blue Planet-Online συνάντηση με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και τις μαθήτριες των συνεργαζόμενων σχολείων (Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024)
Σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, αφού απαντήσαμε τα ερωτηματολόγια και γράψαμε “What do you like in this project?”, πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας του ESEP (European School Educational Platform), μια online συνάντηση με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά των άλλων σχολείων που συμμετείχαν στο eTwinning πρόγραμμα “The Amplified Blue Planet”.
Παίξαμε στο Kahoot το quiz για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο “The Amplified Blue Planet – Quiz for e-Safety“ και στείλαμε στο Padlet ευχές για καλές διακοπές, χρησιμοποιώντας τη νέα δυνατότητα για δημιουργία εικόνων μέσω AI με το text to image tool “I Can Draw”.
Κάποιες από τις ευχές που στείλαμε στους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και τις μαθήτριες των συνεργαζόμενων σχολείων:
Καλό καλοκαίρι!
Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eTwinning “The Amplified Blue Planet” (Τετάρτη 29 Μαΐου 2024)
Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Μαΐου 2024, στην εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων του σχολείου μας κατά τη φετινή χρονιά 2023-24, στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των βασικών δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eTwinning “The Amplified Blue Planet” .
Δόθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής στους 13 μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Γαγανάκης Ηλίας, Δρακακάκη Ειρήνη, Δρακακάκη Μεταξία, Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης, Καποτάς Νικόλαος, Κόντος Χρήστος, Κωστάκου Λυδία, Πλακαντωνάκη Μελίνα, Σκουλιδά Νεφέλη Ευδοκία, Σμυρνής Γεώργιος, Σπηλιόπουλος Μάξιμος, Ταβουλάρης Ιωάννης και Χατζηδάκη Θεανώ.
Δόθηκαν επίσης οι βεβαιώσεις συμμετοχής των 5 μαθητών και μαθητριών της Α τάξης που συμμετείχαν στην 3D σχεδίαση της διαστημικής βάσης στο φεγγάρι, στα πλαίσια του διαγωνισμού “Mooncamp challenge 2023-24”: Γαγανάκης Ηλίας, Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης, Πλακαντωνάκη Μελίνα, Σκουλιδά Νεφέλη Ευδοκία και Χατζηδάκη Θεανώ.
Δείτε την παρουσίαση του προγράμματος και κάποια στιγμιότυπα της εκδήλωσης.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!!! Ήταν μια καταπληκτική ομάδα και είμαι πολύ περήφανη για όλους.
Η καθηγήτρια Πληροφορικής
Λυμπεροπούλου Κυριακή