«ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ»

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 τμήματος, Δημήτρης Βογιατζιδάκης, Σωτήρης Δερμεντζόπουλος, Μαρία Δημανούδη, Γιώργος Δρακίδης, και Μυρτώ Κοντιζά “υιοθέτησαν” τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με στόχο να τον γνωρίσουν και να τον προβάλουν σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το πολιτιστικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο 2022 από τις εκπαιδευτικούς Βλατάκη Σοφία, Κωνσταντίνου Βασιλική και Ντούρου Ελένη, σε συνεργασία με το σωματείο “Διάζωμα”.

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα οι μαθητές, μέσω ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων:

  • ήρθαν σε επαφή με το αρχαίο ελληνικό δράμα και δραματοποίησαν ένα μικρό απόσπασμα από την κωμωδία “Αχαρνείς”του Αριστοφάνη.
  • γνώρισαν/μελέτησαν το θεατρικό οικοδόμημα και κατασκεύασαν μακέτα του Αρχαίου Θεάτρου.
  • γνώρισαν τα αρχαία αγωνίσματα  και ασκήθηκαν σε αυτά.
  • γνώρισαν την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης  και περιηγήθηκαν  ψηφιακά στα αρχαία θέατρα του κόσμου.
  • επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ξενάγησαν συμμαθητές τους σ’ αυτόν, συμμετείχαν σε θεατρικά δρώμενα στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου και σε αθλητικές δραστηριότητες στο Αρχαίο Στάδιο, ενώ παράλληλα είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον καθηγητή Αρχαιολογίας και υπεύθυνο των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, κ. Πέτρο Θέμελη.
  • δημιούργησαν οπτικοακουστικό υλικό με στόχο την προβολή του Αρχαιολογικού χώρου, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του Προγράμματος, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εργάστηκαν με ενθουσιασμό γι’ αυτό.

Παρουσίαση για το Αρχαίο Θέατρο

Παρουσίαση “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ”

Οι δημιουργίες και οι δράσεις των μαθητών/τριών

Βίντεο “Υιοθεσία Του Αρχαιολογικού Χώρου Της Αρχαίας Μεσσήνης”