ΚΟΡΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

”Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος”, Πολιτιστικό Πρόγραμμα

Από τις αρχές του Οκτώβρη ξεκινήσαμε τη χορωδία και την ορχήστρα (οργανικό σύνολο) του σχολείου που εντάχθηκαν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα ”Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος”. To Πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.

Οι δοκιμές της χορωδίας και των οργάνων γίνονται κάθε Τρίτη μετά το πέρας των μαθημάτων, στο χώρο του αμφιθεάτρου του σχολείου και στην αίθουσα της Μουσικής. Οι παιδαγωγικοί στόχοι του Πολιτιστικού αυτού Προγράμματος συνοψίζονται στα εξής:

  1. Να ακούσουν και να εκτελέσουν τα παιδιά καλή μουσική.
  2. Να λειτουργήσουν και να δουλέψουν μέσα στην ομάδα, τραγουδώντας ή/και παίζοντας μουσικά όργανα.
  3. Να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της μουσικής, και ειδικότερα του οργάνου της φωνής, για την επικοινωνία με τους γύρω μας, την έκφρασή μας, την αυτοπεποίθηση, και τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας μας και το καινούργιο σετ από τύμπανα

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 , στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του σχολείου μας έγινε και η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας ,ύστερα από δυόμισυ χρόνια. Τα παιδιά τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια. Επίσης ακούσαμε ωραία μουσική για πιάνο που έπαιξαν τρεις ταλαντούχοι μαθητές μας. Αναμένουμε ακόμα περισσότερη οργανική μουσική και τραγούδια προσεχώς.

Επίσης η αγορά ενός καινούργιου σετ τυμπάνων (ντραμς) από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς γέμισε το σχολείο μας με ρυθμούς  και ηλεκτρικούς ήχους. Δημιουργήθηκε ήδη το πρώτο μας ροκ συγκρότημα από τρεις μαθητές που έπαιξαν κι αυτοί το βράδυ του μπαζάρ. Ευχαριστούμε πολύ την Επιτροπή για την έγκριση αυτής της αγοράς.

H χορωδία του σχολείου λειτουργεί και πάλι!

Επαναλειτουργεί η χορωδία του σχολείου μας μετά από δυόμισυ χρόνια. Ξεκινάμε και πάλι σχεδιάζοντας καινούργια πράγματα για τα παιδιά που αγαπούν το τραγούδι αλλά και τα μουσικά όργανα. Θα έρθουν-εφόσον το επιθυμούν- όσα παιδιά παίζουν κάποιο μουσικό όργανο και θα δημιουργήσουμε ένα οργανικό σύνολο που θα συνοδεύει τη χορωδία ή θα παίζει κάποια άλλα κομμάτια οργανικά. Ελπίζουμε πως θα έχουμε μια κανονική και ομαλή χρονιά φέτος και θα μπορέσουμε να χαρούμε όμορφα τραγούδια και μουσική.

Οι πρόβες της χορωδίας και του οργανικού συνόλου θα γίνονται κάθε Τρίτη στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, από τις 14.15 έως τις 15.45. Ξεκινήσαμε ήδη  την Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Χριστούγεννα με μουσική

Τα Χριστούγεννα είναι αγάπη, είναι χαρά, είναι μουσική.  Φέτος δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα στο σχολείο, όπως άλλες χρονιές. Όμως έχουμε πράγματα που μας δίνουν ζωή και ενέργεια και όρεξη για να συνεχίζουμε. Η μουσική είναι το καταφύγιό μας. Βρήκαμε λοιπόν μαζί με τα παιδιά παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου και φτιάξαμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. Το ξεφυλλίζουμε και ταξιδεύουμε, γιατί η μουσική  είναι ένα ταξίδι από μόνη της.

Aναστολή λειτουργίας της χορωδίας

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., η διδασκαλία των πνευστών μουσικών οργάνων και του χορωδιακού τραγουδιού δεν επιτρέπεται για τη φετινή χρονιά στα γενικά σχολεία γιατί εμπερικλείει κινδύνους για την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Έτσι, δυστυχώς δε θα μπορέσει να συσταθεί και να λειτουργήσει για φέτος η χορωδία του σχολείου μας.

Παραμένουμε ασφαλείς, υγιείς και συντονισμένοι στην καλή μουσική και στο ποιοτικό τραγούδι. Η πανδημία θα περάσει.

Ανακοίνωση της κας Κόρδη για το μάθημα της Μουσικής

Για τους μαθητές της Β΄τάξης υπάρχει η ψηφιακή τάξη της Μουσικής  μέσα στη σελίδα του σχολείου μας : http://3gym-kifis.att.sch.gr/moodle/. Εκεί εισέρχεστε με τους κωδικούς που σας έχουν δοθεί. Απαραίτητο πρώτο βήμα η αλλαγή του password.

Για τους μαθητές της Α’ και της Γ΄τάξης υπάρχουν ψηφιακές τάξεις στην πλατφόρμα e-class του πανελλήνιου σχολικού δικτύου. Κάνετε εγγραφή σ’ αυτές μέχρι τις 6 Απριλίου.

Καλές μουσικές εξερευνήσεις!

Αλλάζουν τα σχέδια της χορωδίας

Το ταξίδι της χορωδίας μας στη Θεσσαλονίκη δε θα πραγματοποιηθεί  τελικά για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή μας.  Επιπλέον, η επέλαση των ιώσεων μας έκανε να χάσουμε κάποιες πρόβες, όμως ξεκινήσαμε και πάλι δριμύτεροι.

Οι στόχοι μας για φέτος διαμορφώνονται ως εξής: Στις 4 Απριλίου τραγουδάμε στην αίθουσα τελετών του ΟΛΠ, στον Πειραιά, για τον 35ο Διαγωνισμό της ΧΟΝ (Χορωδία Ορχήστρα Νέων). Στις 10 Μαΐου τραγουδάμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το 13ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών. Η δουλειά μας δύσκολη-όπως πάντα-με απαιτητικό ρεπερτόριο και στόχευση σε υψηλότερη ποιότητα ήχου και ερμηνείας.

 

 

Άνοιξη 2020: Νέο ταξίδι με τη χορωδία μας

Φέτος προορισμός της χορωδίας μας θα είναι η Θεσσαλονίκη! Θα λάβουμε μέρος στο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Καλαμαριάς που γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ”Μελίνα Μερκούρη” από το 1993 και φέτος την άνοιξη θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου. Η χορωδία μας αριθμεί ήδη 56 μέλη, με πολλά καινούργια παιδιά, κι έτσι η δουλειά μας θα είναι δύσκολη.

Ξεκινάμε τις πρόβες της Κυριακής. Την Κυριακή 19-1 η χαμηλή και μεσαία φωνή και την Κυριακή 26-1 η ψιλή και μεσαία φωνή, το απόγευμα από τις 5 έως τις 7. Αυτές τις δύο πρώτες Κυριακές θα γίνει και ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων μετά το πέρας της πρόβας, στις 7μ.μ. , έτσι ώστε να γνωρίζουν και αυτοί τους στόχους της χορωδίας, το έργο που επιτελείται, και όλα τα σχετικά με το ταξίδι μας στη Θεσσαλονίκη.

 

 

2 Οκτωβρίου 2019, δυναμικό ξεκίνημα της χορωδίας μας

Ξεκινάμε και πάλι φέτος τη δουλειά με τη χορωδία. Οι πρόβες ξεκίνησαν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και θα γίνονται κάθε Τετάρτη ανελλιπώς από τη 1.30 το μεσημέρι έως τις 3.10 στο αμφιθέατρο του σχολείου. Εχουμε πολλά καινούργια μέλη και μας περιμένει σκληρή δουλειά. Στόχος μας είναι πάνω απ’ όλα είναι η μουσική παιδεία,  απολύτως απαραίτητη για τη μόρφωση, για την καλλιέργεια, για τη ζωή κάθε παιδιού. Συμμετέχοντας στη χορωδία τα παιδιά ακούνε προσεκτικά, τραγουδούν μαζί, αναπνέουν ταυτόχρονα, κοπιάζουν, μαθαίνουν, χαίρονται την ομορφιά του ήχου και της αρμονίας.

Ελπίζουμε να πλησιάσουμε και φέτος όσο το δυνατόν περισσότερο τους στόχους μας και τα πολλαπλά ”στοιχήματα”. Την εκμάθηση του ρεπερτορίου, την ενότητα της χορωδίας και την επίτευξη του χορωδιακού ήχου.

 

“Τι γυρεύεις αεράκι”, η εκδήλωση της 19ης Μαΐου

Ήταν ένα όραμα, να βάλουμε πολλά διαφορετικά πράγματα πάνω στη σκηνή, να παρουσιάσουμε όλα αυτά που έγιναν στο σχολείο μας τη χρονιά που πέρασε. Με λίγα λόγια, να είμαστε όλοι εκεί.

Είχαμε  μουσική που έπαιξαν και τραγούδησαν τα παιδιά, χορό,  παρουσίαση των προγραμμάτων MUN (πρόγραμμα μαθητικής ρητορικής που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο), 3D Printing (κομμάτι του προγράμματος Erasmus+ που ασχολείται με την τρισδιάστατη εκτύπωση μνημείων της Αθήνας για τυφλούς) και Ecomobility (πρωτότυπο και χιουμοριστικό δρώμενο και χορευτικό για το περιβάλλον της πόλης που ζούμε. Η συγκεκριμένη αυτή δράση των παιδιών πήρε το δεύτερο βραβείο ανάμεσα σε πολλά σχολεία της Αττικής!). Όμορφα εικαστικά έργα των παιδιών εκτέθηκαν στον προθάλαμο του θεάτρου μας και μικρά ‘’θαύματα’’ του μαθήματος της τεχνολογίας επίσης. Χρειαζόταν χρόνος για να τα περιεργαστεί κανείς όλα αυτά! Ήταν και τα τρισδιάστατα αντικείμενα του προγράμματος 3D Printing. Kατά τη διάρκεια της βραδιάς  κείμενα διαφόρων συγγραφέων ‘’αγκάλιαζαν’’ όλη την εκδήλωση, και τέλος παραδοσιακοί χοροί που τονίζουν το πανάρχαιο δέσιμο των ανθρώπων μέσα από τον ελληνικό ρυθμό.

Ήταν η φρεσκάδα και ο αυθορμητισμός των παιδιών εκείνο το βράδυ, η φρεσκάδα των ιδεών,  ήταν η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών δράσεων που έκαναν τόσο όμορφη αυτή τη βραδιά. Ήταν και το αεράκι, βέβαια, η αύρα του καλοκαιριού που έρχεται, μαζί με τον άνεμο της αγάπης και της δημιουργίας που θα θέλαμε να πνέει πάντα στο σχολείο μας.