Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Επιστήμη (Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025)

Η 11η Φεβρουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, μέρα αναστοχασμού και ευαισθητοποίησης για την αναγκαιότητα της γεφύρωσης του χάσματος των φύλων στην επιστήμη.

Στα πλαίσια του μαθήματος του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, των τμημάτων Β2 και Β3 της Β Τάξης του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς, και συγκεκριμένα της εφαρμογής του προγράμματος σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», εστιάσαμε στον 5ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) – Sustainable Development Goals (SDGs), που αναφέρεται στην  Ισότητα των φύλων.

Η δράση μας με τίτλο «Σπάζοντας τη γυάλινη οροφή» αποσκοπεί, στην διερεύνηση του όρου «γυάλινη οροφή» που χρησιμοποιείται για την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών, στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που επικρατούν, και στη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών των εργαζομένων ανεξάρτητα από το φύλο.

Είναι γεγονός ότι, οι γυναίκες στην εποχή μας, έχουν πλέον ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά βιώνουν ανισότητα κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Στα πλαίσια της δράσης και για να γιορτάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, μέσω του έργου Mednight, επισκέφτηκε το σχολείο μας η κα Δέσποινα Κορεντίνη.

Το έργο Mednight δραστηριοποιείται σε 7 ακόμα χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρο, Γαλλία, Τυνησία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη), όπου οργανώνονται αντίστοιχα, επισκέψεις γυναικών ερευνητριών σε σχολεία.

Η κα Δέσποινα Κορεντίνη είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Επιστήμες της Αγωγής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχοντας ειδίκευση στη Χαρισματική Εκπαίδευση, εργάζεται στην Ελληνική Mensa, στα προγράμματα χαρισματικότητας, ως διακεκριμένη εκπαιδευτικός-εκπαιδευτική σύμβουλος (STEAM) και ερευνήτρια, με βραβεύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σκοπός της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν, μέσα από διαδραστικές και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες:

  • να επισημανθεί η σημασία της παρουσίας περισσότερων γυναικών στην επιστήμηγια τη διαμόρφωση ενός καλύτερου και ισότιμου μέλλοντος,
  • να εμπνεύσει τα παιδιά προς μία επιστημονική σταδιοδρομία,
  • να σπάσουν τα στερεότυπα με την προβολή πραγματικών γυναικείων προτύπων, και
  • να προωθηθεί έτσι μια κουλτούρα συμπερίληψης και ισότητας των φύλων στην επιστήμη.

Η αφίσα “ΟΧΙ στην ανισότηταα” δημιουργήθηκε από την μαθήτρια του Β3, Άρτεμις Παπαλεξοπούλου και την ευχαριστούμε πολύ!

Μπορείτε να δείτε κι άλλες φωτογραφίες της δράσης πατώντας εδώ.