Συμμετοχή στην “Mission Zero” Astro Pi Challenge 2023/24

The European Astro Pi Challenge “Mission Zero” 2023/24 έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες του etwinning προγράμματος να δημιουργήσουν ένα απλό πρόγραμμα σε python που θα “τρέξει” σε έναν υπολογιστή Astro Pi στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS (International Space Station) στο διάστημα για 30 δευτερόλεπτα, θυμίζοντας στους αστροναύτες το σπίτι τους, τη Γη!

Το θέμα για το Mission Zero 2023/24 είναι “χλωρίδα και πανίδα”. Οι εικόνες που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες μας, ήταν για παράδειγμα, λουλούδια, δέντρα, ζώα ή και έντομα.

Το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας μια ένδειξη από τον αισθητήρα χρώματος και φωτεινότητας του Sense HAT του υπολογιστή Mark II Astro Pi, ορίζει το χρώμα του φόντου της εικόνας που σχεδίασαν. Το σύνολο των αισθητήρων του Sense HAT δίνει στο Astro Pi τη δυνατότητα να “ανιχνεύει” και να κάνει διάφορα είδη μετρήσεων, θερμοκρασίας, υγρασίας, πίεσης και κίνησης και να εξάγει πληροφορίες χρησιμοποιώντας μια οθόνη LED 8 x 8.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες θα λάβουν τον Ιούνιο, ένα πιστοποιητικό που θα καταγράφει την ακριβή ώρα έναρξης και λήξης της εκτέλεσης του προγράμματός τους, καθώς και τη θέση του ISS κατά την εκτέλεση του. Ένα μοναδικό ενθύμιο της ιστορίας του διαστήματος!