Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού-EU Code Week 2021 με θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη και Αναγνώριση Φωνής (Artificial Intelligence and Voice Recognition)

Το σχολείο μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κώδικα, διοργάνωσε (την εβδομάδα από Δευτέρα 29 Μαρτίου έως Παρασκευή 2 Απριλίου 2021) μια ακόμα δραστηριότητα με θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη και Αναγνώριση Φωνής “Smart house_Voice recognition_AI” https://codeweek.eu/view/361452/smart-house-voice-recognition-ai στην οποία οι μαθητές των τμημάτων Α1, Α2, Α4 και Β5 ενημερώθηκαν για τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζωή μας σήμερα, μέσα από παραδείγματα.

Στο συγκεκριμένο έργο του Scratch 3.0   για το έξυπνο σπίτι https://scratch.mit.edu/projects/505570052/ χρησιμοποιήθηκε η επέκταση Κείμενο σε Ομιλία για τον έλεγχο του φωτισμού, του ανεμιστήρα και της μουσικής με τη φωνή της Abby.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα https://machinelearningforkids.co.uk/scratch3/ και ανεβάσαμε ένα αντίστοιχο δικό μας έργο, που χρησιμοποιώντας την επέκταση Ομιλία σε Κείμενο, καταφέραμε να ελέγξουμε όλα αυτά, όχι με τη φωνή της Abby, αλλά με τη δική μας φωνή, δίνοντας τις φωνητικές εντολές “turn lights on”, “turn lights off”, “turn fan on”, “turn fan off”, “play music”, και “stop music” .

Έτσι δημιουργήσαμε το πρώτο μας μοντέλο μηχανικής μάθησης (learning machine) που μπορεί να εκπαιδευτεί με τη δική μας φωνή! Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που ενθουσίασε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας!