Συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής ρομποτικής 2020


“Η μάθηση μπορεί να γίνει συναρπαστική, 

ειδικά όταν είναι συμμετοχική, χειροπιαστή και ομαδική”

Το σχολείο μας θα συμμετέχει φέτος, για 1η φορά, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής ρομποτικής που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης WRO Hellas (https://wrohellas.gr/) με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους. Εξερευνώντας αυτές τις δεξιότητες με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, τα παιδιά αναπτύσσουν εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και για το μέλλον.

Με όχημά μας τον διαγωνισμό, επιδιώκουμε την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, καθώς και της ευρύτερης μεθοδολογίας STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics), ώστε οι μαθητές μας, να κατανοήσουν τη Φυσική, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά, αξιοποιώντας παράλληλα τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας.

Ήδη παραλάβαμε το LEGO Mindstorms EV3, και την διαγωνιστική πίστα στην κατηγορία Regular I «Πρωτέας», που πρόκειται να συμμετέχουμε. Σκοπός της κατηγορίας Regular Γυμνασίου είναι οι μαθητές να συνθέσουν τις δικές τους ρομποτικές λύσεις, σχεδιάζοντας, δοκιμάζοντας, ανακατασκευάζοντας και τελειοποιώντας εκείνα τα ρομπότ, τα οποία θα επιλύσουν τις προκλήσεις που θέτει η αγωνιστική «πίστα» της κατηγορίας με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο.

Κατά την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών πληροφορικής του σχολείου μας, την κα Λυμπεροπούλου και την κα Φατούρου:

  • θα σχηματίσουν ομάδες (teamwork),
  • θα μελετήσουν τη σχετική βιβλιογραφία και θα πειραματιστούν (critical thinking),
  • θα εξερευνήσουν την επιστήμη της μηχανικής (engineer thinking),
  • θα εντοπίσουν προκλήσεις και θα προτείνουν λύσεις (problem solving).

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση προετοιμασίας με τους μαθητές που συμμετέχουν. Οι συναντήσεις θα είναι εβδομαδιαίες (πιθανότατα 13:30 με 15:00 ή 15:30 κάθε Τετάρτη) και απαιτείται η συνεχής  ενημέρωση και απασχόλησή των μαθητών με το αντικείμενο. Η ομάδα που μετέχει στα μαθήματα προετοιμασίας, αποτελείται από 8 μαθητές αλλά η ομάδα που θα συμμετέχει στον διαγωνισμό θα αποτελείται από 3 μόνο μαθητές.