Διδακτική επίσκεψη στη Ραφήνα με την περιβαλλοντική ομάδα Γεωπαιδεία (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων που διοργανώνει το σχολείο μας, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, ένα μάθημα στη φύση. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο θέσεις στη Ραφήνα με μεγάλη ιστορική και περιβαλλοντική αξία.

Ο λόφος της Παναγίτσας, δίπλα στο ρέμα της Ραφήνας, καλύπτεται από ένα πευκόφυτο δάσος, το “Δάσος Οχυρό”. Εδώ, οι Γερμανοί στην κατοχή υποχρεώνοντας τον ντόπιο πληθυσμό σε καταναγκαστικά έργα, κατασκεύασαν ορύγματα, πολυβολεία, ανοικτές θέσεις πυροβόλων, αποθήκες πυρομαχικών και υπόγεια καταφύγια. Περπατώντας στο λόφο, ανάμεσα στα πεύκα, ήρθαμε σε επαφή με την ιστορία σε ένα ανοιχτό μουσείο στη φύση και μας δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσουμε την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον.​

Στην παραλία Μαρίκες, ήρθαμε σε επαφή με ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα και ανακαλύψαμε σπάνιους οικότοπους για το Αττικό τοπίο. Αναδεικνύοντας τρία ιδιαίτερα στοιχεία της παραλίας τα παιδιά γνώρισαν:

  • την Ποσειδωνία, ένα προστατευόμενο φυτό της θάλασσας,
  • τον ακτόλιθο, μια λωρίδα βράχου που προστατεύει την ακτή από τη διάβρωση και
  • τους αμμόλοφους, που φιλοξενούν ανθεκτικά φυτά και αποτελούν περιβάλλοντα με μεγάλη βιοποικιλότητα.

Συνοδός μας στη επίσκεψή μας αυτή ήταν η βραβευμένη από τη WWF περιβαλλοντική ομάδα Γεωπαιδεία.

Μια τόσο ηλιόλουστη μέρα δεν γινόταν να μην απολαύσουμε και λίγη ώρα ξεκούρασης στο κυλικείο και την παιδική χαρά του Λόφου!