Earth Observations_Πως οι δορυφόροι βοηθούν στην κλιματική αλλαγή αλλά και στην πρόβλεψη και στην παρακολούθηση φυσικών καταστροφών

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα,  ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα, σχετική με τη σημασία των δορυφορικών παρατηρήσεων της Γης και τις πληροφορίες που μας παρέχουν.

Συνειδητοποίησαν ότι εκατοντάδες δορυφόροι που παρατηρούν τη Γη περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη και όλοι μας δίνουν πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τον κόσμο μας, τώρα αλλά και στο μέλλον. Από τις προβλέψεις βροχοπτώσεων έως την παρακολούθηση σεισμών, χρησιμοποιούμε τις παρατηρήσεις της Γης (Earth Observations) για να μάθουμε για το έδαφος, το νερό και την ατμόσφαιρα.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα Copernicus Monitoring και το γραφείο International Charter Space and Major Disasters που μας παρέχει τις δορυφορικές εικόνες, που βοηθούν στην ανακούφιση από καταστροφές και την ανάκαμψη οπουδήποτε στον κόσμο, εντελώς δωρεάν.
Οι μαθητές εισήχθησαν στο πρόγραμμα περιήγησης EO Browser και ανέλαβαν να βρουν δορυφορικές εικόνες από έντονες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα που οδήγησαν σε μεγάλης κλίμακας πλημμύρες στη Θεσσαλία το φθινόπωρο του 2023, επηρεάζοντας χιλιάδες εκτάρια εδάφους. Στις 9 Σεπτεμβρίου, 3 ημέρες μετά την έναρξη των πλημμυρών, αρκετά χωριά συνέχισαν να είναι εντελώς αποκομμένα. Οι πυροσβέστες είχαν διασώσει περισσότερους από 2.850 ανθρώπους από την αρχή των πλημμυρών. Ζητήθηκε από το Copernicus EMS Rapid Mapping να παράσχει μια αρχική εκτίμηση ως προς την έκταση της πλημμύρας και την παρακολούθηση του συμβάντος για τη χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης.

Μετά την καταιγίδα Daniel τον Σεπτέμβριο, η καταιγίδα Elias ήταν η δεύτερη μεγάλη καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Στις 2 Οκτωβρίου 2023 προκλήθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες στην Ελλάδα. Σε αυτήν την εικόνα, που αποκτήθηκε από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2, η τεράστια ποσότητα ιζήματος που απομακρύνθηκε από τις πλημμύρες μπορεί να φανεί, καθώς ο Πηνειός ποταμός εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος.

Τέλος, οι μαθητές εργάστηκαν στη δραστηριότητα της ESA (European Space Agency) «Από το έδαφος και από τον ουρανό- Ανάλυση και κατανόηση εικόνων του πλανήτη Γη που λαμβάνονται από το διάστημα».

Μελέτησαν και συνδύασαν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το έδαφος, από τον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό) και από διαφορετικούς δορυφόρους
https://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/From_the_ground_and_from_the_sky_Analysing_and_understanding_images_of_planet_earth_taken_from_space_Teach_with_space_PR10

Παρουσίαση: Earth Observations_how satelites help