3η Συνάντηση Εταίρων Προγράμματος Erasmus+ ”Amusing” Βαλένθια, Μάρτιος 2022

Στις 9 και 10 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τρίτη διεθνική συνάντηση των εταίρων (ΙΙΙ Transnational Project Meeting) του Προγράμματος Erasmus+ AMUSING “Adapting Museums for educational Inclusive Goals” στη Βαλένθια της Ισπανίας και συγκεκριμένα στο Μουσείο της πόλης (Palacio del Marqués de Campo) και στο Μουσείο Φυσικών επιστημών (Museu de Ciències Naturals). Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο κ. Κούκης και η κα Λυμπεροπούλου.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, συζητήθηκαν οι υποχρεώσεις κάθε εταίρου και έγιναν προτάσεις για την υλοποίησή τους. Υπήρξε κλίμα αγαστής συνεργασίας και όλοι οι εταίροι δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν.

                                   

Στα πλαίσια της συνάντησης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα NaviLens (the next generation QR code for a smart and inclusive mobility).

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στις πόλεις, σε καθημερινή βάση, είναι η αυτόνομη κινητικότητα. Η εφαρμογή καθιστά προσβάσιμο οποιοδήποτε χώρο, όπως μετρό, σιδηροδρομικούς σταθμούς κ.τ.λ. με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Επιτρέπει την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε έξυπνες πόλεις, μέσω πολύχρωμων QR κωδικών που μπορούν να σαρωθούν από τυφλούς, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, σε απόσταση 12 μέτρων χωρίς να εστιάσουν.

Επισκεφτήκαμε το La Almoina Archaeological Museum, το Μουσείο Φυσικών επιστημών (Museu de Ciències Naturals) και περιηγηθήκαμε επίσης στην πόλη όπου και αγγίξαμε τους ανάγλυφους χάρτες και τα μπρούτζινα ομοιώματα κτιρίων που έχουν δημιουργήσει με τη χρήση γραφής braille για να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης να προσανατολιστούν αλλά και να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της πόλης τους.

                   

         

Παρακολουθήσαμε επίσης την παρουσίαση του ισπανικού παιδικού βιβλίου “Οι περιπέτειες του Λάργκο και το μαγικό βιβλίο” (Las aventuras de Largo y el Libro Mágico) της τυφλής μητέρας Anita Company και της 10χρονης κόρης της Amanda Sánchez. Ένα Ιδανικό βιβλίο για την ευαισθητοποίηση μικρών παιδιών. Μια μαγική ιστορία περιπέτειας και φιλίας, όπου ο πρωταγωνιστής, ο Λάργκο, είναι τυφλός και περιβάλλεται από φίλους με μεγάλες ικανότητες.