Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Erasmus+ “Adapting Museums for educational Inclusive Goals”

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης και η ενημέρωση και η εκπαίδευσή τους ως προς τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία της τρισδιάστατης σχεδίασης (3D Design), της τρισδιάστατης σάρωσης (3D Scanning) και της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους και στην κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Η βασική αίσθηση με την οποία η τέχνη μπορεί να γίνει αντιληπτή σε βάθος είναι σίγουρα η όραση. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να δουν καθόλου; Τα άτομα με προβλήματα όρασης αποτελούν μια κοινότητα που διατρέχει τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και χρειάζεται η ευαισθητοποίηση εκ μέρους όλων μας.

Εκτός από τα μουσεία αφής, ήδη κάποια μουσεία διαθέτουν 3D αντίγραφα έργων τέχνης για να βοηθήσουν τυφλούς ανθρώπους να βιώσουν την τέχνη, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται ότι πολλοί βλέποντες επισκέπτες επιλέγουν να αγγίζουν τα αντίτυπα αντί να βλέπουν μόνο τα πρωτότυπα στις γυάλινες προθήκες του μουσείου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανταλλαγής και προώθησης καλών πρακτικών, που θα στηρίξει την ιδέα, άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να θαυμάσουν έργα τέχνης, χωρίς να υστερούν σε σχέση με τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας. Θα δώσει επίσης την δυνατότητα στους μαθητές μας να εκπαιδευτούν, να δημιουργήσουν και να αισθανθούν ότι προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.