Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2020

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (EU Code Week) https://codeweek.eu/ είναι μια πρωτοβουλία με στόχο, να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Το σχολείο μας μετά την επιτυχημένη συμμετοχή του το 2016 στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κώδικα με την δραστηριότητα “Coding is Fun”, 

διοργανώνει φέτος μια νέα δραστηριότητα “Solving the puzzle of the Tower of Anoi” https://codeweek.eu/view/303973/solving-the-puzzle-of-the-tower-of-anoi, στην οποία θα συμμετάσχουν μαθητές της Α Γυμνασίου με σκοπό την εξοικείωσή τους με τις προγραμματιστικές δομές και την ανάπτυξη προγραμματιστικών δεξιοτήτων. Επόμενο βήμα είναι η τρισδιάστατη σχεδίαση του Πύργου του Ανόι στο σχεδιαστικό πρόγραμμα Tinkercad της Autodesk και η εκτύπωσή του στον 3D Printer του σχολείου μας.

Σύμφωνα με τον θρύλο, σε κάποιους Ινδούς μοναχούς δόθηκε η δοκιμασία να μετακινήσουν 64 εύθραυστους δίσκους από μία τοποθεσία σε μια άλλη, έναν κάθε φορά, αποφεύγοντας την τοποθέτηση ενός μεγαλύτερου δίσκου πάνω σε έναν μικρότερο. Υπήρχε μόνο μια ακόμα ενδιάμεση τοποθεσία, πέρα από τις δύο, που ένας δίσκος μπορούσε να τοποθετηθεί.

Ο μύθος λέει πως όταν οι μοναχοί καταφέρουν να μετακινήσουν τους 64 δίσκους στην νέα τοποθεσία, τότε ο ναός τους θα καταρρεύσει και θα μετατραπεί σε σκόνη και ακόμα ο κόσμος θα καταστραφεί. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε… γιατί αυτό σύμφωνα με υπολογισμούς, θα απαιτούσε πάνω από 500 δισεκατομμύρια χρόνια!

Ο πύργος του Ανόι ή Πύργος του Βράχμα, είναι ένας μαθηματικός γρίφος. Αποτελείται από τρεις ράβδους και διάφορους δίσκους διαφορετικών μεγεθών, οι οποίοι μπορούν να μετακινηθούν σε οποιαδήποτε ράβδο. Ο γρίφος ξεκινάει με τους δίσκους σε μια ενιαία στοίβα σε μια αύξουσα σειρά μεγέθους σε μία ράβδο. Η μικρότερη βρίσκεται στην κορυφή, κάνοντας έτσι ένα κωνικό σχήμα.

Ο στόχος του γρίφου είναι να μετακινηθεί ολόκληρη η στοίβα σε μια άλλη ράβδο, ακολουθώντας τους παρακάτω απλούς κανόνες:

  • Μόνο ένας δίσκος μπορεί να μετακινηθεί κάθε φορά.
  • Κάθε κίνηση βασίζεται στη λήψη του ανώτερου δίσκου σε μία από τις στοίβες και στην τοποθέτηση του πάνω στην άλλη στοίβα ή σε μια άδεια ράβδο.
  • Δεν μπορεί να τοποθετηθεί μεγαλύτερος δίσκος πάνω από μικρότερο δίσκο.

Με 3 δίσκους, το παζλ μπορεί να λυθεί σε 7 κινήσεις,  με 4 δίσκους το παζλ μπορεί να λυθεί σε 15 κινήσεις, με 5 δίσκους το παζλ μπορεί να λυθεί σε 31 κινήσεις κτλ. Ο ελάχιστος αριθμός κινήσεων που απαιτούνται για την επίλυση ενός παζλ του Πύργου του Ανόι είναι 2ν-1, όπου ν είναι ο αριθμός των δίσκων.

Όποιος μαθητής βρει τη λύση και καταφέρει να μετακινήσει 6 ή περισσότερους δίσκους θα λάβει πιστοποιητικό επιτυχούς συμμετοχής!