Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας

Ο φορέας διαχείρισης της Πάρνηθας μας έδωσε φυλλάδια εργασίας. Στα οποία καταγράψαμε:

  • Ότι η Πάρνηθα είναι ένα από τα τέσσερα βουνά που περικλείουν το λεκανοπέδιο,

  • Βιοτικούς οργανισμούς όπως:

  • βρύα, είδη μανιταριών , νυχτολούλουδα, σάβρες ,έλατα, πεύκα , λιχείνες,

  • Αβιοτικούς οργανισμούς όπως:

  • βράχια,

  • Καταφύγια:

  • Το καταφύγιο στο Μπάφι.


ΟΙ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Θεωρούμε θετικές τις ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως: το ευρωπαϊκό μονοπάτι, καταφύγιο και τις αντιπλημμυρικές ζώνες. Αρνητικές :το Κασίνο και το τελεφερίκ παρότι μας άρεσε που το χρησιμοποιήσαμε. Στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας θα επιτρέπαμε να γίνεται ποδηλασία ,ορειβασία ,επιστημονική έρευνα ,μουσείο φυσικής ιστορίας και αναρρίχηση. Καταγράψαμε δέντρα όπως μαύρα πεύκα και έλατα. Θάμνοι :πουρνάρι. Το οικοσύστημα που παρατηρήσαμε έχει πολλούς βιοτικούς παράγοντες και λίγους αβιοτικούς .Κυρίως τα φυτά ήταν δέντρα και λίγοι θάμνοι . Δεν συναντήσαμε πλατάνια λόγω της έλλειψης νερού.

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, μία προστατευόμενη περιοχή

Ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας είναι προστατευόμενη περιοχή η οποία έχει διατηρηθεί ως επί το πλείστον ανέπαφη από ανθρώπινες επεμβάσεις και ένα μεγάλο μέρος του αποτελεί σημαντικό βιότοπο. Προστατεύεται από την ανάπτυξη οικισμών, λατομείων και οδικών δικτύων. Το 2007 ο Εθνικός Δρυμός έπαθε μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά. Πριν την πυρκαγιά υπήρχε ένα ελατοδάσος το οποίο θα πάρει χρόνια αλλά πρέπει να ξαναδημιουργηθεί. Στον Εθνικό Δρυμό υπάρχουν ζώνες προστασίας ανάλογα με:

  1. την βιοποικιλότητα
  2. την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας
  3. τα ιστορικά μνημεία

Έχουν καθοριστεί 16 ζώνες προστασίας. Έχουν καταγραφεί 1.200 είδη ελληνικής χλωρίδας. Υπάρχει φορέας που προστατεύει τα έλατα και τα πεύκα από την ξήρανση και αντιπυρική προστασία, δρόμοι πυρασφάλειας, δεξαμενές και πυροφυλάκια. Ομάδα μελέτης της Πάρνηθας – Επεξεργασία: ομάδα τεχνολογίας