e-Technology Lab Secondary “Teach with Earth from Space” Workshop, ESA ESEC-Galaxia, (Transinne) Βέλγιο, 14 και 15 Μαρτίου 2024
Η καθηγήτρια Πληροφορικής, Κυριακή Λυμπεροπούλου, είχε την καταπληκτική ευκαιρία να επιλεγεί και να λάβει μέρος στα εργαστήρια καθηγητών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο Βέλγιο, που διοργανώθηκαν από το e-Technology LAB Galaxia Center, μέρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της ESA (European Space Agency), στις 14 και 15 Μαρτίου 2024.
Τεχνολογία, Ρομποτική, Δορυφορικές Παρατηρήσεις της Γης, Εξερεύνηση του Διαστήματος, Διαστημική τεχνολογία και εφαρμογές προγραμματισμού σε Aduino και Raspberry Pi, παρουσιάστηκαν και εφαρμόστηκαν μέσω μιας μεθοδολογίας βασισμένης στην έρευνα, με βάση τις τρέχουσες αποστολές και ερευνητικές δραστηριότητες της ESA, για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων στον τομέα του STEM, αλλά και των βασικών αξιών, όπως η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπαιδευτικών.
Παραδείγματα πραγματικής ζωής, που σχετίζονται με τον εμπνευσμένο κόσμο του διαστήματος, χρησιμοποιήθηκαν για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της θεωρίας και της πράξης. Διασκεδαστικά πειράματα για την επίδραση της αλλαγής του κλίματος στο τρόπο που ρέουν τα ωκεάνια ρεύματα, πώς το καμουφλάζ γίνεται πλέον αντιληπτό μέσω δορυφορικών εικόνων, πως μπορούμε να ελέγξουμε το πριν και το μετά μιας περιοχής που υπέστη μια φυσική καταστροφή και άλλα.
Το εργαστήριο, την 2η μέρα, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις Παρατηρήσεις της Γης και στο πρόγραμμα περιήγησης EO (Earth Observation browser), ένα δωρεάν εργαλείο που επιτρέπει την πρόσβαση σε πραγματικές δορυφορικές εικόνες.
Μαζί με 27 ακόμα εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη, ανακάλυψε πώς οι επιστήμονες μελετούν τον πλανήτη μας από το διάστημα και πήρε ιδέες για το πώς να μεταφέρει αυτή τη γνώση στους μαθητές της.
https://x.com/ESA__Education/status/1771461887320076691?s=20